Реклама / Ads
3| 6517 |31.08.2017 НАРОДЕН ГЛАС

НПО пишат до Цецка Цачева:С Вашия антикорупционен закон създавате шайки от доносници

.
Две неправителствени сдружения-”Програма достъп до информация” и ”Прозрачност без граници” са изпратили мнението си по предложения от Министерството на правосъдието и ГЕРБ антикорупционен закон. Двете мнения са остро критични и посочват куп недомислия в текстовете на Цецка Цачева.
 
В остро критично становище Фондация "Програма достъп до информация" се обявява срещу внесения проект на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

От фондацията смятат за наложително да се преосмисли нуждата от такъв закон и алтернативно предлагат да се направят изменения в съществуващите закони. Според тях обаче, дори и да се приеме нов антикорупционен закон, в него няма място за репресивни мерки, които трябва да бъдат оставени на полицията, прокуратурата и съда.

"Създаването на механизъм за подаване на сигнали е едно. Друго нещо е създаването на шайка от платени доносници, които да служат перманентно за  "пощенска  кутия", която да оправдава репресивни акции срещу висши служители, които вземат важни за обществото решения. Подобна система, при  съществуващата култура в някои институции, останала от миналото, може да превърне борбата с корупцията в борба срещу почтеността, за сметка на обществения интерес", пише в становището.

В своето мнение Асоциацията "Прозрачност без граници" посочва, че в проекта на Цачева са пропуснати две много важни теми- темата за лобизма и защитата на хората, които се решат да подадат сигнал за корупция в структурите, в които работят.

"На мнение сме, че включването на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество (ЗОПДНПИ) в настоящия проект е необосновано, тъй като сме изправени пред безпрецедентна правна техника на смесване на област на правно регулиране, задължени лица, предметен обхват. Макар и формално възможен, такъв подход противоречи на Закона за нормативните актове", смятат още от Асоциацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8405 |18.06.2017 Министър Цецка Цачева ходи с оставка в джоба си, но... . 0| 5686 |16.05.2017 Шефката на съда в Хасково: Имаме 4-ма съдии от женски пол, които си пишат доноси . 5| 4137 |29.03.2017 Валери Симеонов жали Цецка Цачева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads