Реклама / Ads
0| 6515 |10.05.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Орлин Русев ли е свидетелят по делото КТБ с протекции от прокурор Гешев?

.
Източник: Дарик
Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев изглеждаше изнервен, докато даваше изявление пред медиите на първото заседание по същество на Мегаделото КТБ.
 

Една от най-тиражираните информации, от изявлението му беше, че Специализираната прокуратура и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще проверяват съдии, които гледат наказателни, граждански и търговски дела, образувани срещу свидетели на прокуратурата по делото за КТБ.

 

Гешев разпалено използва изрази като „профилактиране на свидетели на прокуратурата“ и „шиканиране на делото“, което според журналисти е доста мутренска стилистика на говорене, която не подхожда на държавно обвинение, но пък за медиите на Делян Пеевски той „умее да говори с образен език“.

 

Кой е свидетелят, чието име не беше казано, който евентуално ще се ползва с такава протекция от прокурор Гешев и колегите му? За Бисер Лазов всички знаят, че е недосегаем и всички негови кражби, измами и схеми за придобиване и разпродаване на активи на КТБ са покровителствани от Прокуратурата.

 

Един от вариантите, свидетелят, за който говори Гешев, е това да е бившият изпълнителен директор Орлин Русев, който от обвиняем се превърна в свидетел. Миналото лято Гешев твърдеше, че не са събрани достатъчно доказателства за Русев, но неофициалната информация е, че той се е съгласил да свидетелства. Срещу какво ли? От справка само в Софийски градски съд става ясно, че срещу Орлин Русев има заведени над 50 искови молби, виждат се и редица запори върху негово имущество. Интересното е, че тези търговски дела са заведени от синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов. Сумите които синдиците търсят от Русев са над 800 милиона лева. Обвинението срещу бившия изпълнителният директор е прекратено от Специализираната прокуратура защото „нямало данни“ за него, а пък всъщност той е разрешавал кредити и е отговарял за главната каса, както е и председател на управителния съвет на банката. Русев беше задържан през лятото на 2014 г.

 

В разпоредителното заседание по Мегаделото КТБ стана ясно, че постановлението, с което са прекратени обвиненията на изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев е от 18 февруари 2016 г.  То не е било връчено на останалите обвиняеми, нито на техните адвокати.  Защитата коментира, че в постановленията за привличане на всички 18 души името на Орлин Русев все още фигурира като „съучастник“.

 

Защитниците обърнаха внимание, че това е съществено нарушение на процесуалните правила и с оглед предвидената възможност за обжалване на прокурорските актове от всички заинтересовани страни пред компетентния съд. Единственият „адресат“ на това постановление са били синдиците на КТБ, на които постановлението е изпратено „за сведение“, т.е. и те не са можели да го обжалват.  Фрапиращо и грубо нарушение на процесуалните правила е и обстоятелството, че Орлин Русев е разпитан в качеството на свидетел в деня на издаване на цитираното постановление без прокурорът и органът на разследването да изчакат изтичането на срока за влизане в сила на цитираното постановление. Както се вижда Прокуратурата има специално отношение към свидетелите си. И наистина бърза.

 

В началото на сагата КТБ от прокуратурата изнесоха информация в медиите, че фалшив подпис на Цветан Василев стои под протокола разписка за 206 млн. лв., с който се смята, че парите са източени от КТБ. На документа има още и фалшив подпис на управителя на основния акционер  в КТБ – „Бромак“. Единственият истински ръкописен текст на протокола разписка е резолюцията „Да“ е сложена от ръката на Орлин Русев. Вероятно не е само този документ с негов подпис.

 

Иван Гешев обяви още, че свидетелят  (без да споменава името му) е депозирал молба в съда, в която твърди, че срещу него се образуват търговски, граждански и наказателни дела от частен характер, заведени от „свидетели от кръга на Цветан Василев“. Гешев обясни още, че молбата е приета за сведение от съдията, който гледа делото КТБ, а отделно от това данните са препратени на ИВСС и Специализираната прокуратура, която е компетентна да разследва дела срещу магистрати. Тъй като по търговските, гражданските и частните наказателни дела единствените участващи в процеса магистрати са съдиите, това означава, че прокуратурата и инспекторатът ще проверяват съдиите, гледащи тези дела.

 

Водещият адвокат на Цветан Василев Константин Симеонов обяви, че прокуратурата целенасочено развива тезата с натиска върху свидетелите, за да могат те да станат защитени и „да не могат да им се видят очите в залата“, и така да не могат да бъдат зададени множеството въпроси, които не са били зададени по време на разследването. Защо и кой не иска свидетелите на Прокуратурата да кажат каквото имат в открито съдебно заседание?

 

„Нито един от процесуалните закони – граждански и наказателен, не дава възможност на съда да преценява дали да образува или не дело, когато е сезиран с редовна искова молба или тъжба. Това че някой от ответниците е свидетел на прокуратурата, няма как да бъде аргумент съдът да не гледа делото“, пишат днес Капитал. Припомняме, че Бисер Лазов поиска да бъде прекратено делото за клевета срещу него точно защото е свидетел на Прокуратурата. Явно това е специфична протекция срещу престъпни деяния.

 

Коментарите по темата продължават и по-далеч: че евентуална проверка на прокуратурата и съдебния инспекторат на практика ще съставлява опит за „профилактиране“ на съдиите, които гледат тези дела. А съдията по това дело влиза ли в „обсега“ на Гешев? Други коментираха, че няма закон в България, който да дава възможност на съда да преценява дали да образува или не дело. В абсолютно пряк смисъл, когато съдът е сезиран с редовна искова молба подобни проверки срещу магистрати означават само едно – НАТИСК.

 

Дали Орлин Русев е свидетелят, който е така мил и драг на прокурор Гешев не е съвсем ясно. Ако се направи проверка колко и какви дела има срещу свидетелите по това дело и колко и какви дела има срещу обвиняемите реално ще стане ясно кой върху кого оказва натиск. Но прокуратурата не иска това. Дали синдиците на КТБ, Фонда за гарантиране на влоговете и Прокуратурата не оказват натиск и не „профилактират“ ли нарочените от тях лица?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 14520 |09.05.2018 Атанас Русев: Няма шанс за България! Какъв абсурд- да защитаваш държавната земя от самата държава?! . 0| 20698 |13.04.2016 Имоти за милиони дарява на гадже свидетелят срещу КТБ Бисер Лазов . 5| 8244 |21.10.2014 Сензационно! Свидетелят Лазов се разкая, че предал Цв. Василев . 8| 8560 |18.10.2013 В памет на Орлин Орлинов - Белият орел на българската поезия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads