Реклама / Ads
0| 5284 |22.02.2020 НАРОДЕН ГЛАС

МО отговори за леките самолети, но заобиколи поставените въпроси

.
Източник: БГНЕС
МО изпрати поредното опровержение до Фрогнюз, след разкрития за нередности в търговете провеждани във въпросното ведомство. Публикуваме част от него, защото другата част е изпълнена с АНОНИМНИ обвинения, които не касаят нашия сайт. Нашата статия е подписана, а опровержението на МО не е, защо?
 

Ето какво пишат: „2.262 240 милиона евро е максимално високата цена, на която МО може да придобие четирите леки витлови самолета, и то ако и четирите бъдат закупени през 2023 г. Ако бъдат закупени в годините преди това, цената със сигурност ще бъде по-ниска, пишат от пресцентъра на военното ведомство.

 

Обръщаме внимание, че при всички случаи в нея са включени обучението и оборудването. Всичко това е част от публикувания доклад на комисията. Техническата спецификация е публикувана на сайта на МО още на 8 май 2019 г., което е стандартна практика като принцип на публичност и прозрачност, даваща възможност за контрол върху разходите по отбрана.

 

Цялата документация за обществената поръчка е публикувана на 10 септември 2019 г. и в Европейския вестник за обществени поръчки, и в регистъра за обществените поръчки, като е спазен минималният срок по ЗОП от 30 календарни дни. Ето защо изглежда глупаво всеки намек за каквато и да е злоупотреба с тази вече публично оповестена и обществено достъпна информация“, пише в правото на отговор.


В статията от 20 февруари 2020 г. са ползвани факти от документите по процедурата публикувана на сайта на МО. 10 000 читатели са прочели този материал. За да не ги подвеждаме ние пускаме линк към сайта на МО. Нека нашите читатели решат сами, чие е правото във възникналия между нас спор. https://pp.mod.bg/sites/pp.mod.bg/files/dio/doklad-lvs_-_za_publikuvane.pdf


Изненадващо е, че в официален документ на МО се говори за корумпирани фирми-посредници, които от години блокират ВВС. Говори се за техен митичен офис и за лъжлив сайт, който нанася тежки поражения на цялата журналистическа професия. Господа от МО, ако държите на вашия професионализъм, напишете кои са тези фирми, хора и сайтове, а ние ще публикуваме дословно вашия отговор.


И най-важното. Защо във вашето опровержение не сте написали основното, за което питаме – откъде идва цифрата оградена в таблицата. (оферираната цена за цялостно изпълнение на обществената поръчка, която е ясно записана в документацията като 2 500 000 лв. ДДС, а изведнъж става 20 592 104 лв. без ДДС (в офертата е записано 10 528 576 евро без ДДС!!!).

 

Наистина ли смятате, че материали на журналисти, посветени на търговете на МО, трябва да са съгласувани предварително с вас. Това не е ли намеса в работата на свободната журналистика. Очакваме да отговорите с точност и конкретика на тези въпроси.

 

И още нещо. Няколко пъти, когато сме се свързвали с пресцентъра през годините, учтиво прехвърлят топката в празно пространство по горещи теми, а в някои случаи отговори въобще не сме получавали. Що се касае до обидните определения за журналистиката и неназован сайт, то те явно са от реквизита на един незабравен похват от от друго време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6828 |25.03.2019 Е. Славкова за Фрог: Ердоган отговори на терора в Нова Зеландия с църквата „Св. София” . 6| 10905 |09.12.2018 Любка Иванчева: Гешев да отговори защо излъга . 9| 12674 |03.11.2018 Синът на ”предателя Кольо Добрев” отговори на атакиста Станилов за нападките към баща му . 13| 15323 |18.04.2018 Само във Фрог: Въпросите за ареста на Иванчева, на които Гешев и компания не дадоха отговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads