Реклама / Ads
2| 6065 |07.02.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Пациентската организация сезира ЕС за геноцид към народа ни

.
Източник: Булфото
Заложеното в Националната здравна стратегия ограничава българския пациент от основното право, заложено му от Конституцията, достъп до качествено лечение. Краткосрочните мерки така са направени, че българският пациент през следващите 2-3 години ще бъде с възможно най-трудния достъп до лечение.
 

Това каза Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" в интервю за БНР. Още в първите думи на тази стратегия е записано, че през следващите 2-3 години възможността до нови лечения, до нови методи на европейско лечение, българският пациент няма да има достъп.

Следващите 2-3 години НЗОК, респективно държавата, няма да му заплаща възможността да бъде адекватно лекуван. Всичко останало, което е вътре, е с една перспектива да бъдат ограничени абсолютно всички възможни средства, за да не може да се развива здравеопазването, обясни той.

По отношение на заложеното в стратегията създаване на частни здравни каси, Димитров каза: "Ние също искаме да няма монопол на НЗОК. Проблемът е, че когато говорим за нови здравни каси в момента, в който ние самите като пациенти сме разговаряли с т.нар. "бъдещи здравни каси" се оказва, че никой не иска да вземе хронично болни хора, а ние трябва да мислим за всички по един и същ начин.

За съжаление българският народ е много болен и много голяма част от тях са хроници. Новите структури ще взимат богатите хора, няма да взимат бедните и болните, а не всички сме такива. Трябва така да е направен моделът, че да може да взимат всички."

За повишаването на трудовите възнаграждения на лекарите, Димитров каза: "Това е политически популизъм по простата причина, че държавата години наред не си изпълнява нейните задължения - да плаща тези пари, които трябва да плаща.

Държавните й служители и всички, които са в нейния ресор, не ги осигурява на сумата, която трябва и винаги плаща една и съща сума 941 млн. за здравно осигуряване всяка година, при положение че те трябва да бъдат 1 млрд. и 500 хил. лв. Говорят, че ще дадат по-високи заплати, а в същото време нямат пари."

Така са заложени нещата, че ако един тежко болен стане резистентен към своето лечение, защото това са заболявания, за които терапията е много дълга, и следващата стъпка е да се отиде на нов медикамент, на нова терапия, а в същото време държавата казва, че в следващите две години пациентите няма да получат такова нещо, уточни той.

Пациентската организация ще сезира ЕК за проблема при онкоболните, които стават резистентни на лечението си и според Националната здравна стратегия трябва да изчакат 2 години, за да имат отново достъп до ново лечение. Казвам го най-отговорно, това е геноцид към собствения си народ, заяви Иван Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5679 |06.02.2014 "България си ти!" раздава млечни продукти на социално слаби . 2| 6125 |05.02.2014 Спящият красавец . 29| 8045 |04.02.2014 Рут Колева: Ай, сиктир, българино . 66| 6077 |03.02.2014 Борисов и икономиката като магаре и дискомузика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads