Реклама / Ads
6| 6333 |29.12.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Перничани заплашиха да сурвакат София

.
Перник Източник: БГНЕС
Жители на Перник протестираха с жълти жилетки заради водната криза. Перничани поискаха присъди и заплашиха да докарат сурвакарите в София
 

Гражданите излязоха по главната улица в града с възгласи "Искаме вода!" и "Оставка". Те се помолиха публично за дъжд и сняг, защото според тях няма друг изход от хуманитарната криза.

 

Участниците в гражданското шествие поискаха оставките на министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите Петя Аврамова и Нено Димова. Те настояват бившият кмет Вяра Церовска (ГЕРБ) да бъде подведена под съдебна отговорност.

Организаторите на протеста се заканиха да го повторят и в София.

 

"Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета", каза Камелия Радева, организатор на протеста, пред БНР.

 

Перничани настояват и за мораториум върху увеличението на цената на водата.

 

Протестът е подкрепен и от жители на съседните селища. От 18 ноември градът и околните населени места, захранващи се от язовир "Студена", са на воден режим, а на 21 декември бе обявено и бедствено положение.


Властта пък вече обяви, че ще подмени 70 километра от водопроводната мрежа на територията на града. В изграждането ѝ ще бъдат вложени близо 20 млн. лева.

След заседание на кризисния щаб в града министърът на икономиката Емил

 

Караниколов и зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков съобщиха, че започва спешен ремонт и на пречиствателната станция в Перник, защото в момента тя не е способна да пречиства мътната вода от язовир "Студена".

 

Освен това през следващите дни започва строежът на второто трасе на водопровода – клон 2, което ще бъде дълго 1 км и ще струва на държавата около 2.2 млн. лева.

Ще се работи и по осигуряването на допълнителни притоци в язовир "Студена" включително ще се вади вода и от пещерите.

 

Караниколов съобщи, че са осигурени големи количества минерална вода, които да задоволят нуждите на гражданите, доставките са от фирми и общини в страната.


По-късно кметът на града Станислав Владимиров написа във Фейсбук: "Перничани, това което искам е ПЪЛНА подмяна на водопровода на град Перник. Трябва да сменим веднъж завинаги тези прогнили тръби, от които пием вода (малкото, която не изтича по улиците). Ще използвам водната криза, за да свършим това МНОГО ВАЖНО И ГОЛЯМО нещо за Перник. Стискайте палци! Засега преговорите с правителството вървят добре. Срещам разбиране от премиера за този МЕГА ПРОЕКТ за Перник. Горе главата!Трудно е за всички ни! Нека кризата ни направи още по-задружни и излезем от нея по-силни от всякога".






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 44764 |28.12.2019 Стоян Тончев: Ставайте от сън, заспали и мързеливи българи! Не водата, въздухът се свърши . 8| 27829 |28.12.2019 Адвокат: Водата на Перник е отклонявана умишлено към Стомана - Перник, а после към ВЕЦ-а на ДПС- Пеевски . 13| 17749 |28.12.2019 Психиатър: А за първото ни място по бедност, по смъртност, по мизерия в ЕС ”ни вопъл, ни стон” . 0| 4996 |28.12.2019 Почина ”Лолита”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads