Реклама / Ads
12| 6306 |16.12.2013 НАРОДЕН ГЛАС

"Подари Коледа" зарадва деца от Стара Загора

.
Социалната платформа на "България без цензура" "Емромайки" зарадва малчуганите от Дневния център за деца с увреждания в Стара Загора. Те им раздадоха книги, дрехи и играчи, които бяха събрани в рамките на кампанията "Подари Коледа".
 

Центърът работи от 15 години и е уникален за Старозагорския регион. В него са настанени 25 деца със специални нужди. Сред тях има и младежи, които са на възраст между 18 и 21 години, но едва ли ще пораснат. Обитателите на центъра са разпределени в 5 групи според диагнозата, психичното състояние и възрастта. За всяко дете там се прави индивидуална програма за работата. В основата на всичко е те да могат да се справят самостоятелно с повечето ежедневни  дейности.

Ако за някого диагнозите детска церебрална парализа, синдром на Даун, аутизъм са присъда, то за обитателите на центъра това вече е начин на живот. И ако някой си мисли, че те трудно биха оценили какъвто и да бил жест – греши. Това са изключително чувствителни деца. Когато „Евромайките“ раздадоха подаръците на по-големите групи, това са младежите над 15 години, те се радваха пъзелите, които им бяха приготвени, точно като малки деца. Те нито за миг не скриха емоцията си и дори пожелаха да седнат заедно с „Евромайките“, за да подредят парчетата заедно. Това е нещо, което трудно може да се види в очите на техните връстници, които нямат подобни проблеми.

Служителите на центъра пък се влюбиха в огромен плюшен мишок и пожелаха той да бъде за всички деца. За него беше отредено важно място в логопедичния кабинет, за да може шарената играчка да стане част от учебните игри.

Благотворителната акция "Подари Коледа" започна в началото на месеца. Тя все още не е приключила. Идеята е на доброволен принцип да се съберат нови дрехи, играчки и книги, а после да бъдат дадени на деца с увреждания и на малчугани, чиито родители са инвалиди.

В неделя (15 декември) в рамките на кампанията "Подари Коледа" дарения ще се събират в столичния мол "Сити център", а в понеделник - в Плевен. Така всеки, който желае, все още може да се включи.

До момента стотици граждани откликнаха на призива на "Евромайките" и се включиха. Дарителската акция гостува на Бургас, Русе, Бяла, русенско и Елин Пелин.

В петък първите зарадвани с подаръци, събрани  в рамките на доброволческата акция, бяха деца от Бургас. Във връчването им се включи и Николай Бареков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 8698 |14.12.2013 Волгин: Фотошопът на Османската империя цели да гарантира геостратегическата роля на Турция . 1| 5922 |13.12.2013 Подписа се договор за новия дом на многодетното семейство Гелеменови . 2| 7951 |13.12.2013 Закриват Събота пазара, търговците са в ужас . 0| 5631 |13.12.2013 Започва раздаването на събраните играчки от „Подари Коледа“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads