Реклама / Ads
4| 7349 |14.02.2017 НАРОДЕН ГЛАС

За поделянето на Македония, хибридната война и Лепа Брена

.
Албанците са разбрали, че през сръбската игра могат да постигнат повече за себе си имайки за противник фиктивна идеология и за съюзник недоброжелател на Македония, а не противопоставяйки се на българската философия за неделима Македония и българския гръбнак на македонското общество подкрепени от европейска България.
 
Преди броени дни  широко  бе тиражирано изказването на конгресмена Дейна Рорабакър за подялба на Македония. Някои медии цитираха цялото му изказване, но не бе обърнато внимаие на една голяма част от него и на посланието, което се четеше между редовете му. Така вместо да намери отпор една дълго водена срещу България злонамерена политика намери подкрепа в медиите и представители на „елита“ ни. Разумната,но плаха реакцияна МнВР в сравнение с реакцията му преди 2 години на изказването за подялба на Македония между Албания и България не на друг, а на Сергей Лавров, бе заглушена от медийте, давайки гласност на „сензацията“.Така за пореден път те  показаха, че не желаят да запознават обществото с истината, да го консолидират около интересите му и да му служат, а напротив целят да засилват емоциите в него, да скриват целите муи така да  го превърнат в лесна жертва на всякакви провокации и накрая в група хора които,непознавайки интересите и позициите на държавата сиобявяват личните си пристрастия за национални каузи. Казано на кратко- плодородна почва за хибридните семена. Абсурдно беше по телевизия с национално покритие да се показват абсолютно спекулативни карти на разделена Македония, а на техен фон изявяващият се като професионален българин . Димитров да сравни руските претенции към Крим с българските в Македония. Въпреки, че правилно отбеляза,че Македония трябва да остане цяла на изпроводяк предложи да помислим върху разделянето ѝ на 3-4 области, а целият екип проспа този абсурд?? Това не бе изказване на български патриот.

Не чухме смислен коментар от политическите партии у нас. Техен неизпълнен дълг от доста време е предлагането на разумен и практичен подход към проблемите на Македония. Допуснатото приватизиране, на тази толкова чувствителна за обществото ни тема от определени кръгове, за вътрешно политически нужди профанизира и маргинализира проблема обезсилвайки външната ни политика. Никой не си спомни,че през2008.г. САЩ пое ангажимент да гарантира сигурността на Македония ангажимент,чието изпълнениеднес е нужнона Македония. Вярвам, че потвърждението от Вашингтон за запазване на позициите към Македония е и сигнал, че поетият ангажимент се изпълнява.
Никой не постави проблема на международната карта с максималния брой играчи, разкривайки интерсите  на всички и изяснявайки нашите собствени позиции. Ситуацията бе сведена удобно до България, албанците и САЩ , злепоставяйки и трите страни, наивно или манипулативно? Бих казал хибридно.

До скоро бих обяснил всичко това това с некадърност, но днес съм сигурен, че има външни фактори, които влият на обществото у нас в тази посока. А къде е Лепа Брена в цялата история ще видите по- надолу.
Никой не обърна внимание и не анализира следната част от изказването на г-н Рорабакър: “... Македония трябва да бъде част от България или от някоя друга държава, за която те смятат, че са свързани. „  Какво означава това и коя е единствената възможна страна, с която Македония би могла да се съедини, ако пожелае, освен с България? За тези от Вас, които не се сещат, това е Сърбия.

Сърбия е играчът, който използва етническата карта в Македония като лост за преследване на интересите си, натяквайки на македонското общество, че извън нейната постюгославскаорбита това е единствената му съдба. Това беше и посланието изпратено от Лепа Брена не от друго място а от БНТ,след като бе легитимирана като едвали не високо изкуство тя ни изнесе лекция за любовта, разбирателството и уважението на народите и религиите в титова Югославия. Водещите не реагирах с нищо на това,а любезно смениха тематазабравяйки, че там се проведе братоубийствена война,че десетки хиляди българи бяха убити и репресирани в Югославия по национален белег,че бе забранено да си българин,а и до днес СПЦ не се отказва от МПЦ. Да не говорим за ситуацията в родната ѝ Босна.Съобщението бе изпратено и целта постигната. То се превърна  в мото на всички публикации по този повод достигайки до милиони сърца. И ако товане дезинформация и ход на хибридна война здраве му кажи.

Какво представлява албанският фактор в Македония с който толкова ни плашат? Албанците са фактор бидейки необходим коалиционен партньор, но нека не забравяме,че те самите имат няколко партии, вътрешни линии на делене,както и фактът,че на последните избори голяма част от тях гласуваха за неалбански партии в частност СДСМ. Броят и поведението на албанските македонци са обект на спекулации,  а икономическото състояние на Македония принуди една немалка част от тях да напуснат Македония, което е видно в пустите нови албански села и дестките хиляди албанци от които от години няма никаква административна следа. Политическият елит на македонските албанци се представлява най-вчечеот партията на Али Ахмети, който десетилетие управлява с Груевски. За Ахмети бяха публикувани данни, че е  бивш агент на югославското разузнаване, което  го свързва с Белград и политиката му.Именно това убягва на нашите наблюдатели,възприемаме албанците като традиционен партньор (Охридско Дебърското Въстание),а в същото време засилваме страховете от тях с което съучастваме в сръбския сценарий по който се движат  и албанците в момента. Те  са разбрали, че през сръбската игра могат да постигнат повече за себе си имайки за противник фиктивна идеология и за съюзник  недоброжелател на Македония, а не противопоставяайки се на българската философия за неделима Македония и българския гръбнак на македонското общество подкрепени от европейска България. Мълчанието на македонските албанци по въпроса за македонската идентичност,както и запазването на договореното от Титовска Югославия и Енвер Ходжа македонското в конституцията на Албания говорят ясно за това. Исторически, а и при сегашната ситуация съюз между албанците и българите е кошмарът на всички антибългарски играчи на балканите, но и формула за стабилност.Именно за спечелването на албанците  за съюзник и откланянето им от пагубната игра на дестабилизация трябва да насочим усилията си, като ясно покажем позицията си на гарант  за неделима Македония, права на всички народности в нея и европейско бъдеще! Иван Михайлов е дефинирал много ясно българската философия: „Един народ да не е свободен в Македония,Македония не е свободна!“.Позиция,която естествено произлиза от идеите на Левски и българското освободително движение, унаследени от БМОРК-ВМОРО И ВМРО в автентичния си вид на революционна организация,а не на партия.   Тук нашите усилия срещат сръбско- руската хибридна машина,която на верска основа  насажда омраза и страх от албанците в лелеяната ни Македония и на практика ни печели на тяхна страна срещу самите нас.Именно подмяната на целите и противниците е в основата на хибридния конфликт създавайки вътрешна съпротива срещу успешните политики в държавата противник. За това беше   необходимо всико това да се каже високо и ясно  пред обществото ни. Само когато  знаем целите и позициите си  не можем да бъдем подведени и ще полагаме усиля в правилната посока обединени около общоизвестната цел и позиция.

Никой не направи връзка с изказванията на  друг далеч по-влиятелен политик  който през 2015 заговори за разделяне на Македония между Албания и България-Сергей Лавров,който е и безспорно по сериозен играч.Той защити  Гърция и Белград ,които шикалкавеха със санкциите срещу Русия и демонизирайки Бълария и Албания които имаха твърд курси възстанови оста Белград- Атина, която в случая е не само анти българска, но и анти европейска.  Още повече след това изказване именно в Сърбия открито се коментираше подялбата на Македония.

Никой не се запита логично ли е Косово да се откаже от северните си части, където се намират мините Трепча, едно от най печелившите предприятия на Югославия и да ги размени за Прешовската долина? Защо Сърбия би се отказала от границата си с Македония и били разрешила подобно нещо Гърция? За северно Косово и Трепча Сърбия не би ли искала далеч по- големи компенсации ? Не отвориха ли косоварите вратата за подялба пред Сърбия, за да решат споровете си с нея по този начин? Една нестабилна Македония с напрежение между християни и мюсюлмани е чудесно място за реализиране на интересите на Русия, Турция и Сърбия. За което бе разигран този косовско- сръбски фарс с международно участие, премервайки температурата у нас и очаквайки да благословим този нечист съюз.

Андрей Врабчев (Tatkovina.info)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3871 |13.02.2017 Сърбите не искат война с Косово . 10| 9188 |01.02.2017 ФРОГОКО: Румъния се готви за гражданска война заради затворниците . 2| 4771 |31.01.2017 Семейство получи двойна сметка за ток, докато е в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads