Реклама / Ads
2| 7498 |15.08.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Психолози искат шут за Янка Такева

.
Източник: БГНЕС
Психолози искат председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева да се извини и ”да се отмести встрани” заради твърденията й, че те не успяват да се справят с агресията в училище.
 
В понеделник Такева заяви: "Психолозите в училище приемат децата като пациенти. Те затова в учебните заведения не са приети достатъчно добре. Психологът не може да осъзнае, че проблемите на децата са социално-педагогически. Психологическите, менталните проблеми и физическите си личат с просто око." Тя дори препоръча на просветното министерство да увеличи броя на педагогически съветници в училищата, защото проблемът с агресията е социално-педагогически.

Такева казва още, че психолозите не трябва да правят скрининг тест за тригодишните в детските градини, тъй като въпросите не били правилни.

"Психолози в образованието искаме публично извинение от г-жа Такева и медиен отзвук! Считаме, че безпомощността на системата говори с този глас винаги когато е й угодно на системата да не се променя и да се спасява, за което й е необходимо да намери виновен, когото да посрами, посочи с пръст и публично унижи. Изказването на г-жа Такева е израз на онази най-ретроградна част от отломките на наукоподобно мислене, която създава най-големите бариери пред реформите в образованието", се казва в позицията на психолозите.

Психолозите обясняват, че заедно с педагогическите съветници работят с най-малко власт и уреден статут в системата, в условия на зависимост от директора на училището и неговата собствена визия за нашата работа, без национални приоритети в психологическото обслужване в образованието. Затова се налагало да обясняват какво точно правят и защо резултатите от работата не идвали веднага.

"Не можем да покажем точки, медали, шестици за децата, защото ефектите от подкрепата и промените, които лично някой ще предприеме, идват често пъти след времето, в което сме придружавали детето. Ние сме тези участници, които полагат усилия да се отваря място за думите, за смисъла и поемането на отговорност за поведението, за преосмисляне на собствената гледна точка и виждане на гледната точка на другия. Ние сме тези, които търсим мира и почтени човешки начини да се чуем, свържем и заедно изградим решенията при трудните проблеми. Като бойци на невидим фронт изтъкаваме нишките между хората, за да се откажат от оръдията на твърдите отпори", се казва в позицията. В нея се подчертава, че работата на психолозите е "майсторлък, който се създава с упорита работа и учене, който изисква издръжливост", пише още "Дневник".

"Нито като синдикален лидер, нито като професионалист г-жа Такева има очи и може да застане пред нас или пред други наши колеги, било то учители или специалисти, и да каже кога и какво тя лично е предприемала някога не само за психолозите и педагогическите съветници, но и за психичното здраве и емоционалната цена, която всеки от работещите в системата плаща, за да я бъде тази система, да има опорите си и малкото дъх за надежда. На прага на новата учебна година призоваваме този синдикален лидер да се отмести встрани със социално-педагогическия си подход, който само може да гради стени и интернати помежду ни. Ние искаме да се срещнем като човешки психични социални говорещи същества", завършва позицията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7293 |03.08.2017 Джошуа: Феновете не искат Пулев . 1| 5366 |03.08.2017 Пет партии искат вето на три закона . 2| 5985 |01.08.2017 Съмнения за манипулация изплуваха от подписката в подкрепа на Иван Гарелов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads