Реклама / Ads
7| 11338 |08.01.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Разделно събиране на отпадъци, разделно хранене и... време разделно

.
Източник: Монитор
Свидетели сме на поредната чиновническа истерия. От 1 януари 2013 г. започна въвеждането на задължителното разделно събиране на отпадъците от хартия, пластмаса, стъкло и метал за всички фирми в страната.
 

Според закона, фирмите и учрежденията са длъжни да събират отпадъците си и да ги предават на специализираните дружества, или на организации по оползотворяването им. Според последните промени, публикувани от Министерството на околната среда и водите, магазини и учреждения задължително трябва да имат кошчета за разделно събиране на отпадъци. Има възможност за събиране и в торби, които да се оставят на тротоара. Това ще е поредно охарчване и изпитание за малкия и среден бизнес. Съответните инспекторати ще извършват проверките. При първоначално нарушение санкцията ще бъде от 2 до 6 хил. лв, при повторно нарушение тя ще се увеличи до 20 хил. лв.
           
Дълго веме преди това, започна „образователна” кампания и чиновническо обучение за покриване на ниво „олигофрен”, лесно постижимо и за 5 годишни малчугани.  С цветни картинки на къщички, контейнери, камиончета и цехчета с коминчета, онагледяващи дву и триконтейнерния модел на събиране, сепариране и рециклиране на отпадъците.

В сайта на Нониното министерство попаднах на обява за кръгла маса „Образование за околна среда”. Предвиждащо, при откриването, произнасяне на приветствия  от напористата министърка Караджова, както и от двама председатели на съответните парламентарни комисии. Следваха доклади /боже какво говоря/ „презентации” на по-низши чиновници от образователното ведомство. С купища купешки лафове в два раздела /панела/ се описва елементарната трикольорна система по събиране и обработка на отпадъците. Естествено, накрая хапване за участниците, отбелязано с невинното „кетъринг”.

Фирмите по оползотворяване на отпадъците от опаковки са Екопак, Екобулпак, Репак, Булекопак, Рекопак и Импак Корпорейшън. Но къде са представителите на основните изпълнители  в тази дейност. На РОМПАК, КЛОШАРПАК и ПЕНСИОНЕРПАК. Тези, които виждаме ежедневно да ровят и пресортират изцяло съдържанието на контейнерите, за да съберат в студ и пек заветните боклуци за 5-10 лв. Или хилядите безработни и изпаднали в крайна нужда хора. Живея срещу три пункта за вторични суровини в покрайнините на града и съм непосредствен свидетел на случващото се. Конкуренцията около казаните е голяма и често се разиграват истински битки, за разфасоване на изхвърлен хладилник, или печка. Големите градове с контейнерите си за смет и все още ненарязани за скраб промишлени и други обекти, съдържащи метал и други полезни суровини, привличат като магнит всички несретници от социалното ни дъно. Виждайки, как всеки втори бута раздрънкана детска количка, страничен наблюдател би помислил, че страната ни изживява демографски „baby-бум”. Но вглеждайки се по-внимателно установява, че това не са майки с отрочето си, а поредните събирачи на отпадъци. Факта, че в страната до сега няма изграден нито един завод за оползотворяване и изгаряне на отпадъци говори, че сегашното статукво бе „социалното” решение на управляващите за самоиздръжка на увеличаващата се армия от бедняци, за които липсва каквато и да е друга алтернатива. Твърде възможно е, като се поопразнят контейнерите от полезно съдържание, да се увеличат криминалните набези. Много шахти да останат без метални капаци  и решетки. Да дерайлира влак, заради демонтирани релси. Или, да започват да се разбиват и изчезват дори цветните контейнери.

На фона на това бедствие и истински, стържещ глад за някои, в мрежата гъмжи от реклами за разделно хранене, диети и рецепти за отслабване. Хиляди страници с инструкции, рецепти и разбира се реклами на вълшебни средства за отслабване – хранителни добавки, витамини, антиоксиданти, специални еластични колани и корсети, спа процедури в петзвездни хотели и балнеолечебни комплекси. Цяло направление в туристическата индустрия.  А накъде в нея, без „дебелариума” на д-р Емилова? Влизайки в сайта на клиниката с нейния петзвезден хотел „Азалия”, на първо място се мъдри списъка на услугите за тежкотелесната и клиентела. Соления ценоразпис, естествено е „фирмена тайна”. А „лечението” е сбор от еклектнични терапии и физически упражнения, като китайска гимнастика „ци-гун” и „тай-чи”, индийска йога и репертоар от общо 28 инквизиции, като от филм за оцеляване, често непосилни за мъчениците на кантара. И разбира се, неефективни. Горките барбарони, свиващи се и раздуващи се, досущ като филмовите си прототипи. Особено ме разсмя услугата „масаж с рациново масло по метода на Едгар Кейси”. Интересно, масажа външен ли е, или вътрешен на дебелото черво?   Но новобогаташите, максимум до едно коляно назад са бивши плебеи, със заложен в гените и навиците си инстинкт за яко плюскане, че утре може  пак да си гладен. Епичната борба с килограмите и вредния навик на преяждането са в диалектично противоречие, правещо усилията им почти излишни. Но, както с гордост е отбелязано в сайта, вече 40 000 души са преминали курс на лечение в спорното здравно заведение. Какъв възход за д-р Емилова! От обикновен диетологт-рехабилитатор в санаториума на МВР във Варна – до ментор на богатата класа на Родината!!!
Но има и по-проста и ефективна терапия от нейната. Когато част от тях попаднат в ареста, или затвора, оставени на хляб и вода, възвръщат бързо човешкия си вид.
           
От памти века е валидна сентенцията „Разделяй и владей” - Divide et impera. Правилото “Разделяй и владей” е било сред любимите принципи на римските императори. Разделяй народите, които побеждаваш, за да можеш да господстваш над тях столетия. Разделяй своите поданици, за да се страхуват от теб и да не загубиш първенството си дълго време. Разделяй враговете си, за да не се обединят срещу теб…
           
Властниците на прехода превърнаха този принцип в основополагащ. Страната ни никага не е била така разделена, както сега. Много повече от раздробеността, преди падането ни под османска власт. На сини, червени, зелени, жълти, пембени. На християни и мохамедани. На природаразрушители и природозащитници. На пушачи и непушачи. На живущи в страната и емигранти. И най-вече на БЕДНИ и БОГАТИ! Разделението отдавна вече не е кастово, а класово. И прокарвано именно от тесния кръг на възпроизвеждащата се в различни цветове, но с едни и същи банално познати лица от прехода. Част от тях още от тоталитарно време, но вече подновено с порасналите и обиграните им вече наследници.
           
Настъпило е време разделно. Непредизвикано от нас, редовите граждани. Всеки трябва да избере правилната страна. В името на оцеляването на нас, децата ни и страната ни.
 
И в завършек стихове от поетесата Румяна Симова, илюстриращи мерзоста на времето, в което живеем.
 
Та казвам
да престанем с глезотиите
поете мой
да не хабим хартията
не ще остане
за естествените нужди
не виждаш ли
че всички сме си чужди
светът край нас
се е превърнал в рана
а ние като черни врани
кълвем очите на прогледнали
и истината е заседнала
във трафика с лъжи и мръсотии
яките са се впили в шиите
душите
стегнати във менгеме
ръцете
вързани с езиците
продаваме се
като някакви мръсници
за къшей хляб и за хартии
ще спреш ли
с тези глезотии
поете мой
да пишем за живота
безкрайно труден
безлюбовен
потен
увлечен страстно
по парите
нечуващ
веселбите на щурцитв
в градинките
оазиси в бетона
поете мой
да пишем монотонна
и тягоста поема
за простаци
продаващи се
за петаци
погълнати от вещи
и амбиции
за повече
и повече
предмети
ще спреш ли
с глезотиите
поете
 
 
СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ
Djani.blog.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 8074 |03.01.2013 Поздравления за смелостта на Президента и екипа му . 4| 7771 |02.01.2013 И пак замириса на власт . 28| 8530 |26.12.2012 ДС като "приказка безкрай"? . 9| 8026 |23.12.2012 Що се връзвате?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads