Реклама / Ads
33| 29851 |08.04.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Мавродиев като Горанов ползва безвъзмездно огромно жилище и знае офшорките на властта

.
Стоян Мавродиев Източник: БГНЕС
Стоян Мавродиев не притежава никаква лична собственост, нито жилище, нито автомобил, но за сметка на това БЕЗВЪЗМЕЗДНО използва жилище от 147 кв. м., два гаража и две мазета. Главният изпълнителен директор и Председател на УС на Българската банка за развитие (ББР) е декларирал това в последната си публично достъпна декларация, подадена към средата на 2019 г. към КПКОНПИ, установи проверка на Фрог нюз.
 

Днес лично премиерът Бойко Борисов разпореди Мавродиев да бъде отстранен от длъжността си заради отпуснатия от ББР огромен кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма без обезпечение и с нищожни приходи.

 

Къде живее Мавродиев, чия собственост са имотите и каква е причината да са предоставени  безвъзмездно през 2016 г., предстои да разберем. Както всички знаете, финансовият министър Владислав Горанов живее със семейството си също в предоставен безвъзмездно огромен имот, за който не плаща наем.

 

 


.

Снимка: Част от декларацията на Стоян Мавродивев.

Източник: КПКОНПИ

 

От декларацията на Мавродиев се вижда още, че наличните му средства са малко над 230 000 лв. Освен това има общо 5 банкови влога в лева и евро за близо 100 200 лв.

 

Задълженията му, които са в графата над 10 000 лв. са за ипотечен кредит и три кредитни карти. Без да е ясно за какво е ипотечния кредит, задължението по него е за 235 245 лв., а по кредитните карти сумата е общо 120 000 лв.

 

В общи линии излиза, че колкото са спестяванията и наличните му пари, толкова са и задълженията му.

 

Но освен това Мавродиев има и допълнителни трудови доходи, извън заеманата длъжност, в размер на 434 537 лв.

 

ББР, която той управлява от 2016 г., е финансова институция, 99,9% собственост на българската държава. Това обаче не пречи шефът й да е едноличен собственик на дружество, занимаващо се с недвижими имоти с капитал 5 000 лв., внесени през 2008 г.

Какво е реалното финансово състояние на Мавродиев едва ли някога ще научим, но в публичното пространство често се коментира месечното му възнаграждение, което  възлиза на баснословната сума от 36 000 лв.

 

Постът в ББР като награда за КТБ

Припомняме, че Стоян Мавродиев бе председател на Комисията за финансов надзор (КФН), когато бе затворена и фалирана Корпоративна търговска банка през 2014 г. Това се случи без да бъде направен финансов одит на банката, въпреки, че КФН в последствие го поиска. След дълго протакане през 2017 вече бяха факт, не едно, а две осъдителни решения на ВАС, които задължиха синдиците да изпълнят задължението да бъде одитирана финансовата институция, КФН си изми ръцете с обяснението, че вече нямали задължения да са надзор и това не ги засяга.

 

Велизар Енчев намекна в свой пост във Фейсбук, че заслуга и отношение към назначението на Мавродиев в ББР има БНБ. По думите му тогавашния пиар на народната банка, който сега изпълнява тази функция в министерството на Красимир Каракачанов е имал няколко посещения в Народното събрание и разговори за бъдещето на Мавродиве, както с  Енчев, като независим депутат,  така и с депутати от ГЕРБ.

 

Eто какво пише в биографичната справка за Мавродиев на сайта на ББР:

Стоян Мавродиев притежава магистърска степен по право от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и магистърска степен по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Преминал е през избрани курсове на високо ниво в Международната данъчна академия в Амстердам, и е завършил Международната програма за лидери към Държавния департамент на САЩ. Професионалния си опит започва като правен, данъчен и бизнес консултант в PricewaterhouseCoopers. В периода 1996-2006 г. е финансов и правен консултант и управлява United Consulting. От 2009 до 2010 г. е заместник-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в 41-то Народно Събрание. В продължение на шест години (2010-2016) е председател на Комисията за финансов надзор (КФН), която осъществява надзора и регулацията на финансовата система и небанковия финансов сектор в България. От 2010 до 2016 г. е член на Консултативния съвет по финансова стабилност (КСФС). В този период е и член на Борда на директорите в редица международни организации, сред които ESMA, EIOPA, ESRB, както и представител на България в IOSCO, IАIS и IOPS. От октомври 2017 г. е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие. От април 2018 г. е член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

 

Бизнес с информация

Според твърдения на различни източници "Консулко" е фирма на Стоян Мародиев за регистрация на офшорни компании. Дружеството има два офиса на Витошка. Води се, че в нея има петима съдружници, а  капиталът й е 300 лв. През тази фирма са минали повечето регистрации на български компании в офшорни зони, а Мавродиев разполага с цялата информация, както и кои са реалните собственици, в някои случаи висши политици и управници.

Близки до депутата от ДПС Делян Пеевски споделят, че тази информация се предоставя лично на Пеевски, а Мавродиев така си гарантира чадър, високи постове и реално е несменяем. Позициите му се гарантират освен от факта, че знае много, още и от това, че мнозина го определят като патологично алчен.

 

Припомняме, че Сотир Цацаров, докато беше главен прокурор преди година, поиска  ДАНС да извади всички офшорки. Работещи в службите са убедени, че обвинител  №1 е разполагал с подробната информация, предоставена от Пеевски. Проверкта се оказа  театър, защото нищо не последва. Въпросът е защо?

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 29948 |03.04.2020 Татяна Дончева: Изцъкленият поглед на Горанов само ме предизвиква, не само Нено Димов ще седи на наровете . 5| 7950 |01.04.2020 Магдалена от Лондон пред Фрог: Държавата поема 80% от заплатите на хората без работа . 10| 17185 |26.03.2020 Пиар експерт: Ти му викаш ”бизнес”, то разбира ”олигарси”, ти му викаш ”самонаети”, то разбира ”маргинали” . 27| 9812 |25.03.2020 Заразена лекарка с коронавирус от ВМА: Тестове, тестове и само тестове ще ни опазят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads