Реклама / Ads
0| 6753 |23.05.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Спас Ташев за Фрог: Русия и САЩ ще се надцакват за името на Македония

.
Спас Ташев
В България липсва стратегия за Македония. Македонците имат усещане, че нашите управници работят на парче. Имаме само декоративно отношение към новия курс. Това бе заявено по време на Изнесеното заседание на парламентарната комисия по политиките на българите в чужбина, проведено в Скопие.
 

Имаме немалко студенти от Македония, завършили у нас. Никой от тях не е намерил работа в българските фирми там. Вторият осезаем проблем, който е бил дискутиран на Изнесеното заседание, е липсата на българско медийно и културно присъствие на територията на Македония. Сръбски вестници се продават свободно, но български отсъстват.  Друг проблем са отказите от наша страна на македонците да получат българско гражданство, това обясни пред Фрог нюз македонистът Спас Ташев, участвал в Изнесеното засадание.

 

Той коментира предложението Македония да се казва Илинденска Македноия. „Първият Илинден е български. Ако се върнем към корените на Илинденско-Преображенското въстание, ще бъде завръщане на Македония към своето възрожденско минало.

 

Възниква обаче въпросът дали Илинденското въстание е само на територията на днешната република Македония. Нима Егейска Македония не бе част от това въстание? Това предложение не устройва гърците и може би по тази линия ще върви тяхната съпротива. Има обаче още два Илиндена – АСНОМ през 1944 г., който води до изселването на българската администрация и връщането на югославските власти. Третият Илинден е изцяло македонистки.

 

Мисля, че Гърция ще продължи да оказва съпротива по отношение на Македония. Тя ще разчита на сили, които искат да запазят статуквото. Една от тях е Русия. Македония разчита на натиска на САЩ да се уреди въпроса с името й. Ще има надцакване между големите играчи."

 

Спас Ташев каза още, че в Македония не са приели отказа на българските митрополити да уважат годишнината на Охридската архиепископия. „ Светият Синод нищо официално не каза за взетото решение. Никъде на сайта му няма официална позиция, има само недомлъвки”, коментира македонистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 32353 |15.05.2018 Д-р Гълъбова пред Фрог: Г-н Борисов, вие сте отговорен за мизерните ни заплати, под чии прозорци да протестираме?! . 6| 16647 |15.05.2018 Само във Фрог: Искат да откраднат „Месершмит“-а, открит край село Марица . 8| 22398 |10.05.2018 Минчо Спасов: Цветанов изпращаше при Пеевски кандидатите на ГЕРБ за ВСС . 3| 7220 |10.05.2018 Адв. К. Симеонов за Фрог: 3 г. ще се четат диспозитивът и присъдата по делото КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads