Реклама / Ads
7| 6420 |12.02.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Три, четири: Всички обичаме Емел Етем!

.
- Ало, тел. 112 ли е? - Да, с какво можем да ви бъдем полезни? - Емел Етем е избягала от чужбина и се е върнала в България... Има такъв виц. Не е смешка, а истина, казват някои в чата.
 
Други споделят, че от Етем им става страшно и тъжно. От деца знаели, че когато някой направи беля, издъни се или го хванат, че лъже - бива наказан: хем той да осъзнае простъпката си, хем за пример на останалите. Днес тази възпитателна традиция е забравена. Каквото и да направи Етем, властта все повече я харесва. Доган дори я харесва именно заради това. Румен Петков, казват, я харесва и заради нещо друго. Злобни слухове, но народът точно такива обича. Защото очевидно е лош народ.

Вчера министър Етем даде пресконференция. Пред журналисти тя обясни, че няма никаква вина за задействаната наказателна процедура от Брюксел срещу България заради нереализирания проект за тел. 112. Даде и весели примерчета как хора се обадили на телефона за бедствия и аварии да кажат, че чакал е избягал от Зоологическата градина. Мъж пък се оплакал от жена си. Ама наистина е много смешно. Репортерите се смяха заедно с Етем, както си му е редът и каквито са били указанията. Шефката на бюрото на Европейската комисия в София Зинаида Златанова наблюдваше сценката с едва прикрит потрес. Вероятно така се е чувствал френският философ Анри Бергсон сред студенти, които не разбирали как реалността може да бъде уловена чрез интуиция. Бергсон не издържал и възкликнал: „Какво отсъствие и на интуиция, и на интелект".

За по-голяма убедителност на Етем пригласяше някакъв чиновник, титулован с длъжността "началник на тел. 112". Човечецът страшно напомняше папагал "Жако", повтарящ реплики на своя господар пред неособено желани гости... Въобще Емел Етем бе във върхова форма, както обикновено и наричаше нещата с истинските им имена - който не слушка, ще му дърпаме ушите. Посланието бе правилно схванато, тъй като неудобни въпроси така и не последваха. За подобно поведение цитираният вече по-горе Бергсон е казал: „Може да не симпатизираме интелектуално, или по-точно духовно, на нищо друго, но със сигурност симпатизираме на себе си". Излиза, че явлението "Емел Етем" е било познато и преди, а ние си мислехме, че няма как, защото чак така... Казах ли ви, че Бергсон е лауреат на Нобелова награда? Ако беше жив, можеше да получи и орден "Стара планина" - защо не... Всъщност едва ли, ако беше дал пример за теорията си с Етем.

Преди време във Frognews.bg бе публикуван анализ, засягащ елементи на поведенческия модел на Етем. Текстът бе озаглавен „The best of Emel Etem: Има не само природни бедствия! Или защо e важен мензисът". В него ставаше дума за това как г-жа Емел Етем ни наби канчетата, че сме излизали по време на снеговалежите и така сме се подложили на опасностите на зимата. Навеяните и заледени пътища, селищата без ток и вода, загиналите от измръзване хора били жертви на съдбата, карма един вид. Тя, Етем, макар и по телефона от луксозния си хотел в странство, успявала да ръководи борбата със стихията. Някакви завистливи човечета обаче се опитвали да я оскърбят с намеци, че не е за този пост. За този е, дори за други два, в ДПС и правителството, но в момента те са заети.

Чрез случката с тел. 112 и Емел Етем се опитвам да докажа твърдението на Фройд, че: "Колкото и силен да е интересът към един проблем, това не е достатъчно, ако не знаеш път за неговото решаване". В случая Етем има интерес, дори много голям, тъй като става дума за милони евро, но й се изплъзва решаването на казуса. На всичкото отгоре Европейската комисия не подхожда с разбиране към личните усилия на госпожата, а все иска и иска този телефон да заработи. Сякаш й нямат доверие на Етем, което е доста обидно. Пък и нали си имат свои 112, какво са се вторачили в нашия.

Затова предлагам:

На 14 февруари всички българи да изпратим гумено сърце или цвете на Емел Етем в знак на обич и признателност; бТВ да организира ново шоу „Великолепната тройка" (да не се бърка с шведска или руска), в което да пеят лидерите на тройната коалиция, а Етем да е Ани Салич; Всички ходжи, православни свещеници, равини, арменски и други попове да се молят за нейното здраве, а биографията на Етем да се изучава в училище. Защото съществуването на Христос е още спорно, а съществуването на Етем - не. Дори е много осезателно; Да грабнем всички джиесемите и да заизпращаме SMS-и по 1,20 лв. единия, без ДДС, за изграждане на тел. 112; Ники Кънчев да преименува играта "Стани богат" на "Емел Етем", която ни разказа играта и стана богата без да отговори на нито един въпрос;

Пет простички неща, с които може да зарадваме един човек в навечерието на Св. Валентин и 8 март. Не е прав Волтер, че "Няма крайна наслада, нито крайни мъки, които да траят цял живот: върховното добро и върховното зло са химери". Взирайки се в делата и живота на министъра на държавната политика за бедствия и аварии, разбираме, че и философ от неговата величина е допускал фалове. Като един умен човек обаче, той очевидно е осъзнал грешката си, защото в края на дните си, когато го попитали, какво е по-страшно от това да си напълно неизвестен, той отвърнал: да си бил известен...

Евгени Радулов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8338 |02.02.2008 Из „Житие и страдание грешного Боце..." . 25| 8641 |17.01.2008 Ню София - утопия, бягство или единствено спасение за кореняци-софиянци . 13| 6249 |14.01.2008 Другата България покани на посещение Другата Русия . 10| 6293 |11.01.2008 Нов 10 януари чука на вратата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads