Реклама / Ads
18| 22149 |21.11.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Цветан Василев: 575 милиона са повод да бъде пропуснат „ДП“ в делото КТБ

.
Цветан Василев от Белград
575 млн. са повод да бъде пропуснат „ДП“, т.е. Делян Пеевски в делото КТБ. Към днешна дата активите, които е присвоил, надхвърлят 450 млн. лева. Можех да се договоря с тях, но аз не исках да работя по този начин. Г-н Пеевски е човекът, който корумпира и съда и прокуратурата и службите. Предполагам, че той има определени документи, което обяснява начина, по който държи всички тези хора.
 

Това заяви бившият мажоритарен собственик на фалираната КТБ Цветан Василев на живо от Белград в предаването "Честно казано с Люба Кулезич", което бе излъчено късно вечерта в сряда по телевизия Евроком. Василев коментира още няколко теми, освен наличието на съкращенията "ДП" и "ДП1" в делото КТБ:

 

Декларацията, която изпратих до специализирания наказателен съд, бе резултат от нестандартния и незаконен подход срещу мен. На прокуратура е вменено да събере всички известни данни, включително и да ме разпита. Самият специализиран съд също взе решение през февруари да направят този разпит. Това бе причината съвсем кратко да опишем моите виждания за хода на процеса и характера на обвинението. Наблегнах на няколко неща. Едно от тях бе ролята на прокуратурата във фалирането на банката.






Първият етап от атаката на банката бе реализиран с активната и водеща роля на г-н Цацаров. Той имаше задачата да постави на колене банката. Трябваше да убедят и правителството, и БНБ, че на банката не трябва да бъде подпомагано, не трябва да бъде спасявана.  Цацаров имаше успех, защото ако си спомняте, имаше ефект и върху други банки. ПИБ също имаше проблеми тогава, но на нея й бе оказана държавна помощ. Данните, с които разполагам сочат, че към този момент капиталът й е бил минус 600 милиона лева. С това не казвам, че ПИБ не е трябвало да бъде спасявана, а че има двоен подход. Това е едната основна моя цел, към която искам да обърна вниманието на съда.

 

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор и предложението г-н Цацаров да оглави КПКОНПИ недвусмислено са награди за тяхната дейност по казуса КТБ. На Цацаров му беше по-лесно, докато Гешев трябваше да каца с дизелов двигател на Луната. Той трябваше да инкриминира нормална банкова дейност, трябваше да имам обвинение за неща, които не съм извършвал, трябваше да се изчистят активи, които да не влизат в полезрението след затварянето на банката.  





Не е странно, че главният свидетел Бисер Лазов започна да има странна амнезия. Мисля, че тя може да бъде излекуване, ако съдията допусне нормален разпит. Адвокатите са подготвили много въпроси, от които да стане ясно и неговото участие и в компании, и в решенията, които са взимани за тях.  Този човек отдавна трябваше да е със сменено качеството в този процес.

 

За липсващите имена в разследването, едно от които се появи със съкращения „ДП“ и „ДП1“, Цветан Василев заяви, че 575 милиона лева недиректни лични кредити на депутата от ДПС Делян Пеевски са добро основание да липсва името му в делото.  Той поясни, че не трябва да се бъркат кредитите на Пеевски с тези ангажименти.

 

„Наред с това г-н Пеевски, като главен организатор на удара срещу КТБ добре е осребрил своето участие. Наред с тези 575 млн. лева,  към днешна дата активите, които е присвоил надхвърлят 450 млн. лева. Без да включвам очаквания ефект от препродажбата на открадната от тях „Виваком“ и разбирателствата със сегашния собственик на „Петрол“. Милиард и 500 милиона може да надхвърли печалбата на г-н Пеевски, а загубата за държавата я знаете всички.“, заяви още Василев.

 

Относно твърденията, за погасените кредите на Делян Пеевски банкерът коментира, че депутатът отрича например да има договорка с него за ТВ7, защото тя е била "джентълменска".

 

Василев заяви също, че нарочно е поискал от съдията по делото КТБ Вирджиния Петрова да се извадят всички справки, изготвяне от Бисер Лазов и екипа му, за да се види движенията на сумите на „ДП“ и "ДП1", както и да се види, че е имало погашения, т.е. г-н Пеевски е имал съгласие за тези задължения и ги е погасявал, когато е имал възможност.  По думите на банкера разногласията му с Делян Пеевски са започнали когато е поискал да имат урегулирани договорни взаимоотношения за тези задължения. „Тогава ми бе поискан дял в активите и започна рекетът чрез адвоката му Александър Ангелов“, разказа още Цветан Василев.

 

На въпрос дали е възможно  г-н Гешев да не е знаел за тези задължения, банкерът коментира, че "при такова тежко кацане с дизел на Луната може и да не е забелязал". Според него е ясно, че по справката, в която се виждат инициалите „ДП“ и „ДП1“, е работено от страна на прокуратурата, след като е връчена в съдебна зала на свидетеля Бисер Лазов.






По думите му е работено  и по дружеството „ТЦ-ИМЕ“, което е държало проценти във „Виваком“. Фирма е въвлечена в сделки с фирми свързани майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. „ТЦ-ИМЕ“, която също е инкриминирана в делото КТБ, е имала финансови взаимоотношения с „Балканска медийна компания“. „Нека да погледнат данните за тази фирма.“, предложи Василев и заяви, че категорично твърди, че фамилията на Пеевски няма 1 лев доказан законен доход.

 

По думите му, промяната в поведението на Пеевски е настъпило след „провала“ му да стане шеф на ДАНС. Тогава, според него, е поет нов подход и нова стратегия, която е унищожаване на банката КТБ и на него самия, за да се възползват от сериозния актив, който е успяла да спечели банката. 575-те милиона задължения на Пеевски, не са успели да съборят банката, но пък само печалбата от „Виваком“ ще е повече от тази сума.

 

Относно името Бабаков, което изплува в руския шпионски скандал и връзката му с  проекта „Южен поток“, Цветан Василев заяви, че в КТБ не е влязла 1 стотинка по този проект. По думите му банката е трябвало да обслужва финансовия поток по време на реализацията на проекта. Другият ангажимент е бил осигуряване на банковите гаранции за българските подизпълнители на проекта, като всички те са били свързани с Иван Мирински, който също е свързан с депутата Делян Пеевски.

 

„След като се разбра, че проектът не получава одобрението на Европейската комисия, което беше моето условие и след като видях как се калкулират сумите, аз отказах да работя по този проект“, заяви Василев.

 

По думите, в делото КТБ друго липсващо име е това на Бабаков. Има и много други липсващи имена, а голяма част от тях са държани под контрол, смята банкерът. Като пример за такива той посочи Николай Бареков, Сергей Станишев и Красимир Каракачанов.





Василев призна, че през май 2014 г, в офиса му на 12-тия етаж, са отишли братя Велчеви, придружавани от руски граждани. Това се случва съвсем малко преди да бъдат атакувани офисите на дружества в същата сграда. По думите, му тогава му е било заявено директно, че Кремъл го смята за виновен за провала на проекта „Южен поток“.  Според банкера, Сергей Станишев е допуснал тази безпрецедентна атака срещу банката с участието на прокуратурата.

 

Според Василев механизмите за влияе на Делян Пеевски  в САЩ и Русия са били през ДАНС по времето на Орешарски, когато вътрешен министър е бил Цветлин Йовчев. „В какво качество мислите, че Марси Райс, бивш посланичка на САЩ, посети банката, но отказа да се срещне с мен през 2014 г.?“, попита банкерът.

 

Относно руския шпионския скандал и обвинението в шпионаж на председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов Цветан Василев заяви, че той и може да е определен за враг на държавата Русия, но продължават процесите в САЩ, както по закона „Магнитски“, така и процеса по закона „РИКО“ в Ню Йорк. Според него, този шпионски скандал е балон и опит да бъде прехвърлен проблемът от болната на здравата глава. Василев определи Малинов като „дребен шмекер“. „Мисля, че това награждаване на Малинов е част от сценария, защото нямам съмнения, че сътрудничи на службите в този цирк.“, каза още Василев.

 

„Брюкселската любов към закона се изпари, щатската също се изпарява. С авансовата покупка на 8-те самолета, ние се доказахме като добър партньор.“, добави той.

 

„Аз ще продължа да се боря за себе си, нося кръста си, ще продължа да се боря за семейството си, за всички хора които са обвиняеми и всички, които лежат по арестите заради показания на едни морално пропаднал свидетел. Явно не са им стигнали и парите от Аликс Партнърс - една фирма, която е сериозно компрометирана.“, каза в края на разговора Цветан Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9262 |06.11.2019 Николай Стайков: Има данни, че Цветан Василев се е готвил за съдебна война срещу фирмите, свързани с ДП . 7| 15413 |05.11.2019 Кметове на Цветанов изпокапаха като гнили круши . 41| 15370 |31.10.2019 Илиян Василев: Гласувалите за Демократична България да гласуват за Мая Манолова . 14| 12797 |06.10.2019 Илиян Василев: Доган-Пеевски е токсичен модел, до каквото се докоснат то загива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads