Реклама / Ads
4| 17715 |05.07.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Васил Василев VS. Валери Йорданов: Директорът на Народния театър стреля актьора с ответен иск за 10 000 лв.

.
Източник: личен архив
След като се обиди на Камен Донев, директорът на Народния театър “Иван Вазов” Васил Василев се почувствал обиден и от Валери Йорданов. Той е завел ответен иск срещу актьора за 10 000лв. за уронване на личния му престиж, научи ФрогНюз.
 

Досега в Софийския районен съд бяха образувани две дела във връзка с нестихващото напрежение в Народния ни театър. 


Първото е по иск на Валери Йорданов. Актьорът съди директора Васил Василев за претърпени неимуществени вреди и заради влошено здравословно състояние след като конфликтът между Василев и тогавашния главен режисьор на театъра започна. Припомняме, че той беше приет в болница след диабетна криза, като състоянието му беше застрашаващо живота, с нива на кръвната захар  27.3. 


„От дълги години Валери Йорданов е участвал в различни знакови за Народния театър представления, едно от които е „Хъшове“- с режисьор Александър Морфов. Поради дългогодишната им съвместна работа както с режисьора, така и с останалия актьорски състав, те са, освен колеги, и близки приятели и взаимно се подкрепят и винаги са заставали обединени под общата кауза за запазване авторитета на театъра – институция, в която играят и са целели опазване на доброто му име и авторитета му“, пише в исковата молба.


Валери Йорданов започва с частичен иск за 1000 лв. Досега обаче заседание по това дело така и не се е провело. Причината била неплатена такса, която обаче актьорът твърди, че е платил.


Второто дело е по тъжба на директора на театъра, тъй като се почувствал обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред бТВ нарекъл Василев „мижитурка“, „човечец“ и казал, че „не е читав човек“.

 

Директорът на Народния театър настоява Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди. Въпреки че това дело е заведено по-късно, по него вече са се провели две заседания.


Кога Народният ни театър започна да се тресе?


Миналата година бившият пиар на ДПС Велислава Кръстева беше назначена за завеждащ „Връзки с обществеността“ в Народния театър. На парламентарните избори на 2 октомври м.г. тя придружи почетния председател на партията Ахмед Доган до урната. След няколко опита на Морфов да говори с Василев по казуса с партийната реклама и обвързаност с НТ и Кръстева,  режисьорът в знак на предварително обявен протест, надрасква вратата на кабинета ѝ с думите „ДПС“ и „Изчезвай“. След това изписа „Официален офис на ДПС“ и на вратата на кабинета на директора Васил Василев.

 

Режисьорът обясни, че това е неговият протест срещу „безмозъчната партийна централа“, създадена от Васил Василев в Народния театър и срещу метода му на управление като „едноличен феодал, играейки по тънката нота на слабостта на бедния човек“.

 

Велислав Минеков

 

Тогавашният министър на културата Велислав Минеков поиска директорът на Народния театър Васил Василев да направи смени в екипа си. 

 

След скандала директорът Василев каза, че нямал намерение да променя екипа си.

Минеков поиска точно обратното и коментира, че политическото напрежение може би представлява някаква форма на защита на самия директор.

 

Директорът на Народния театър на свой ред разпореди да се извърши вътрешна проверка и да се снемат обяснения от „лицето Александър Морфов“ и от свидетели на конфликта му с пиара Кръстева, която две седмици след надраскването на вратата, подала жалба срещу режисьора. В нея се твърди, че от септември 2022 г. е подложена на тормоз като й били отправяни „обидни, подигравателни реплики и язвителни коментари“.

 

Стигна се и до полиция, където Морфов е бил извикан да даде обяснения.

 

От своя страна Велислав Минеков алармира, че ситуацията в Народния театър започва да придобива значение на политически натиск, включително и към него. 

 

Тогава той назначи вътрешен одит на Народния театър. 

 

“Вътре има някои неща, които са много смущаващи. Има някакви взаимоотношения с фирмата „Инса ойл“, които не са били показани в одита. Другото, което не е в одита, е фирмата „Инфлуенсър бг“, която е собственост на дъщерята на пиарката Кръстева, обясни той пред bTV. 

 

При смяната на служебните кабинети обаче Минеков изненадващо се отказа от министерския пост, а дали причината е свързана с Народния театър, така и не се потвърди.

 

Уволнението на Александър Морфов

 

Връхната точка в скандала беше достигната през февруари, когато Васил Василев промени Устройствения правилник на Народния театър и премахна длъжностите „завеждащ „Връзки с обществеността“ и „главен режисьор“.

 

В резултат на това Велислава Кръстева напусна от 1 март, с обезщетение от няколко заплати, а Морфов беше дисциплинарно уволнен за нарушение на трудовата дисциплина, уронване на доброто име на Народния театър и нелоялност към работодателя.

 

Уволнението на режисьора предизвика серия от протести на хора и актьори, които призоваха политиците и бизнесмените да не се месят в работата на културната институция.  

 

„Движение за култура”

 

Като противодействие на скандалите в Народен театър "Иван Вазов" актьорите и режисьори Камен Донев, Валери Йорданов, Албена Колева, Лили Абаджиева, Костадин Бонев и Никола Додов създадоха „Движение за култура” . 

 

В позиция до министъра на културата Найден Тодоров  от движението написаха, че са се формирали “по силата на един повод и една причина - разрушителната криза в Народния театър.

 

Новият служебен министър на културата обаче се разграничи от случващото в Народния ни театър, констатирайки, че законите са спазени и няма нарушения. По думите му: "На Морфов и преди му се е случвало, но той е голям творец и ще продължи пътя си".

 

От Гражданско сдружение „БОЕЦ“ внесоха сигнал за уволнението на Александър Морфов от Народния театър „Иван Вазов“. Новосформираният кабинет между ПП-ДБ обаче отказа да разгледа този сигнал. 


Той беше пуснат след като беше учредена Комисията по медии и култура и Корупционната комисия в Народното събрание и е във връзка с отправените от директора на Народния театър Васил Василев заплахи към Александър Морфов, които се чуват от записа, който беше разпространен от ФрогНюз.


Той е свързан и с неговото, както смятат от “Боец” незаконно уволнение, за партийните назначения на ДПС, през Василев в Народния театър.


Отговорът който получават “Боец” от Комисията по медии и култура, е че отказват да се занимават с този случай, защото са внесли и сигнал в МВР, който вече е в СГП". 


Войната с Народния ни театър се пренесе и в Европейския парламент, където беше внесена петиция, свързана с уволнението на Александър Морфов. Тя е внесена и в Хелзинкския комитет за правата на човека, но до този момент отговор и от там няма. 

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 19838 |27.03.2023 Жаклин Рафаелова: Финансовият успех на Плевенския театър, докато Василев беше директор, се дължеше на финансови трикове . 43| 8231 |25.03.2023 Илиян Василев: ”Неутралитетът” на Радев - антивоеннолюбеца, който налива нашите милиарди в хазната на Путин . 11| 29115 |20.03.2023 Актьори от Плевенския театър: Василев беше съборен с флумастер от 50 стотинки, той падна, просто не го знае! . 13| 8114 |04.03.2023 Павел Попандов: Директорът Васил Василев е съвременният Киряк Стефчов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads