Реклама / Ads
21| 8102 |13.06.2011 НАРОДЕН ГЛАС

Wikileaks: Правителството в Скопие се опитва да управлява в "атмосфера на страх"

.
Македонското правителство на премиера Никола Груевски и неговия вътрешен кръг систематично използва юридическият и репресивен апарат на държавата, за да заглуши инакомислието, разкрива американски дипломатически доклад.
 

Той е получен от Wikileaks и пратен до : https://www.freemacedonia.net/

Филип Т. Рийкър, посланик на САЩ в Скопие от септември 2008-ма година, пише в грама от декември 2009-та, че Груевски е използвал всеобхватни обвинения в длъжностна злоупотреба срещу членове на македонския политически елит. [09SKOPJE601]

„Публични арести, задържания или разследвания на настоящи и бивши министри, партийни членове и членове на опозицията поставиха под натиск македонския политически елит да се въздържа от предизвикателства и критики към правителството на Груевски", пише Рийкър. Дипломати на САЩ в Македония също така информират Вашингтон, че до тях са стигнали оплаквания от неправителствени организации, чиито членове са били привикани от полицията на сплашващи „информативни разговори". „Нещо повече, тези тактики биват представяни на македонската общественост като безстрашни усилия на правителството да се справи с корупцията, а това поддържа обществената подкрепа за тези злоупотреби", пише посланик Рийкър.

Неведнъж в грамите дипломати на САЩ твърдят, че огласявайки битките с неговите опоненти в медиите, Груевски е успял умело да отвлече общественото внимание от собствената си невъзможност да напредне по „въпроса за името" – продължителният спор с Гърция за името на държавата, което е идентично с това на най-северната гръцка провинция. „[Груевски] продължава да настоява за референдум, за да избегне личната отговорност за един исторически компромис," докладва във Вашингтон посолството на САЩ.

Според дипломати от Европейския съюз едно общонационално гласуване за компромисно име има нищожен шанс за успех, особено предвид националистическите тези на ВМРО-ДПНЕ и тяхната антикомпромисна позиция, която контролираните от правителството медии трябва да защитават. Освен това Груевски е описан като политик, който не се интересува от истински реформи, които са необходими, за да се напредне по пътя към интеграцията в Европейския съюз. Груевски дори се противопоставя на даването на независимост на съдебната власт, в голяма степен контролирана от него.

Корупция в обкръжението

Дипломати на САЩ смятат различни вътрешни лица около Груевски за корумпирани. В този контекст изрично са споменати шефът на разузнаването Сашо Миялков, братовчед на Груевски, както и министърът на транспорта и комуникациите Миле Янакиески. По-конкретно дипломати на САЩ цитират обвинения, според които Миялков е свързан с корупционен скандал за продажбата на двуетажни автобуси, произведени в Китай. Едновременно с това посолството на САЩ изглежда се доверява на няколко „чисти" македонски политици, много от които са станали жертви на репресиите на Груевски.

Международно най-добре познатото име сред цитираните е това на бившия министър по европейските въпроси Ивица Боцевски, който се оттегли през юли 2009, след като осъзнал, че Груевски никога не е искал реформи в области като независимостта на съдебната власт, твърдят документите. Един от многото примери за манипулация на съдебната власт за политически цели е случаят на бившия мениджър на македонския здравен фонд Георги Тренкоски, съпартиец на Груевски и политик с неопетнена репутация. [09SKOPJE332]

Според посолството на САЩ Тренкоски е загубил подкрепата на Груевски, защото е говорил открито. Тренкоски беше арестуван публично и обвинен в злоупотреба по служба. Както повелява добре установената практика, арестът е станал в присъствие на репортери от проправителствената преса. По закон в Македония са възможни досъдебни задържания за срок от до 180 дни, а съдиите имат възможност да продължат срока на задържането с до 30 дни. Някои съдии са се оплакали на дипломати на САЩ, че са били поставяни под натиск от правителството, за да наложат максималния възможен период на задържане в очевиден опит да се разруши нечия политическа репутация.

Слаѓана Тасева, ръководител на неправителствената организация Трансперънси интернешънъл в Македония, се е оплакала на дипломати и пред медиите, че е била тормозена от полицията заради дейността ѝ и нейните критики към правителството. Документът посочва и други неправителствени организации, които са направили същите твърдения.

Албански неволи

Грамите от САЩ също съобщават за все повече междуалбански раздори в Македония. Мендух Тачи, лидер на Албанската демократическа партия, официално се застъпва за ново междуетническо споразумение, което да замени Охридското рамково споразумение, предупреждават дипломати на САЩ. Съобщава се, че Тачи призовава за консенсусно вземане на решения от страна на правителството. На практика това означава Албанската демократическа партия да получи право на вето, албанският език да стане официален език както е и македонският, а един от най-влиятелните политически постове (министър-председател, президент, говорител) винаги да се заема от албанец.

Д- р Георги Генов – БАН и главен редактор на „Исторически архив „ – орган на Съюза на учените (съвместно с Бивол)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 11991 |10.06.2011 Следизборни арести в Македония; подбират "бугараши" . 11| 8509 |08.06.2011 Убий Фейсбук и Туитър с мълчание! . 21| 8613 |03.06.2011 Юлиян Вучков: Първанов на мястото на Доминик Строс-Кан? Щеше да му се размине! . 13| 6955 |24.05.2011 Ако нямаме култура, за какво воюваме?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads