Реклама / Ads
9| 6805 |11.05.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Искри на срещата на Габриел с БСП в отсъствието на Борисов и Нинова

.
Започна втората среща на кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел с представителите на БСП, предаде репортер на ”Фокус”. Преди това тя се срещна с депутати от ДПС.
 

На нея присъстват Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Делян Добрев и Теменужка Петкова.. А БСП представляваха Кристиян Вигенин, Георги Свиленски.

 

Искам да ви благодаря, че приехте днешната покана. За мен е чест заедно с вас на предем план да изведем най-важното, а именно, че България има нужда от работещо правителство. С тези думи кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел започна срещата с БСП.

 

„За мен ключовата дума е диалог. Заедно, по конкретни приоритети, да направим така, че тези приоритети да носят полза на България и българите. Но за целта имаме необходимост от работещо правителство, което да носи отговорност”, посочи тя.

 

Пред членовете на БСП тя изброи кои са приоритетите, които от коалицията са си поставили за цел:

 

1. Създаване на работещо правителство и нормализиране работата на институциите;

2. Стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет за 2023;

3. Правосъдна реформа;

4. Справяне с инфлацията;

5 Приемане на България в еврозоната;

6. Преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми;

7. Подобряване на сигурността на българските граждани – преодоляване на битовата престъпност и войната по пътищата;

8. Модернизация в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор;

9. Преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда;

10. Опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина.

От своя страна Георги Свиленски благодари на Габриел за поканата за срещата и я поздрави за номинацията ѝ за премиерския пост.

 

„Искам да изкажа обаче огорчението, че не приемаме подхода, по който беше определена номинацията за премиер. На тази среща щеше да е по-ефективно, ако присъстваха и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова. Отсъствието и на двамата поставя определени въпроси”, подчерта той.

 

Знаем всички приоритети и в крайна сметка нашите приоритети и ангажименти не ги виждаме в тези приоритети или в по-голямата им част, което трябва да уточним в разговорите. Не се говори нищо за доходи, повишаване на заплатите. КАзахте за инфлацията, но само пред нас. Дано не е приоритет за пред БСП. Искаме да кажете ясно какво правителство очаквате да оглавите. Кой ще ви подкрепи? Продължавате ли разговори с всички? Така няма да стане. Имаше контактни групи, екселски таблици, срещи в молове. Трябва да сложим картите на масата, да кажем какво искаме да се случи в България - 5 приоритета, които да се оправят. А празните кутийки да ги оставим на Борисов да се забавлява", каза още той.

 

"Преди да ви номинират бях казал, че Борисов ще обяви премиер и ще се скрие. Така и стана. Дано на тези въпроси можете да ми отговорите вие или г-жа Атанасова, за да говорим по приоритетите. Какво правителство, с каква подкрепа, за какъв срок? БСП няма да участва само за да участва. Явили сме се с ясни приоритети и от нас се очакват ясни ангажименти - образование, здравеопазване и социална политика. Съдебната система и шенген са безспорни и няма какво да коментираме", заяви представителят на левицата.

"Вие искате тези кутийки да се запълнят преди разговорите. Искаме проевропейско правителство, с ясен профил на хора, които подкрепят приоритетите. Следващите въпроси са кога, какво и накрая отворихте най-голямата перспектива и имаме около какво да се обединим", посочи Мария Габриел.

 

Свиленски поиска от Мария Габриел да му уточни кои партии вижда в правителството, което ще ръководи. В този момент журналистите трябваше да напуснат залата.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 20185 |23.11.2022 Октай за срещата на ДБ с Радев: Това не бяха консултации за стабилно правителство, а саботаж . 0| 22158 |16.03.2022 Атлантици: Радев няма място на срещата на върха на НАТО на 24 март, Петков да води делегацията ни . 16| 21547 |01.06.2021 Соня Момчилова пред Фрог: Изумена съм от опусите на ГЕРБ! Нито Узунов е водил срещата с областните управители, нито Орешарски съветва кабинета . 39| 8847 |18.03.2021 Д-р Стойчо Кацаров: ЕК да се засрами от зелените паспорти, те са непряка дискриминация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads