Реклама / Ads
3| 4788 |14.03.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Земеделският министър: Гъските изядоха субсидиите

.
Гъските изядоха субсидиите, обобщи земеделският министър Христо Бозуков. На първата си пресконференция след поемането напоста стана ясно, че европарите за земеделие за целия седемгодишен период са били похарчени за две години.
 
По тази причина има недостиг на средства по мерките за биопроизводители и за агроекология и климат. Затова министърът е издал временна заповед за спиране на приемане на нови заявления от бенефициенти. От сумите, предвидени за тях, 41,9 на сто или 65 милиона са отишли за опазването на защитени видове птици, 47 млн. отишли за пасища и животновъдство, а 35,5 млн. евро - за мерки срещу почвената ерозия.

За биопроизводителите били определени 283 187 000 лв., но от тях вече били разпределени и изплатени 379 млн. Тоест, на минус сме с 96 млн. лв., направи калкулацията служебният министър. Търсят се средства и се обмисля вариант за прехвърляне на средства от други мерки, допълни Бозуков.

Той успокои българските стопани, че няма забавяне на плащанията и е налице приемственост. Усилията са насочени към ускоряване на плащанията, допълни земеделският министър. И даде за пример преведените суми в размер на 816, 5 млн. лв. до февруари, а само до края на същия месец преведените пари надхвърлят 827 млн.

Министърът съобщи за още куп нередности при предишното ръководство на земеделското ведомство и дружества под неговата шапка, като "Напоителни системи".

Две обществени поръчки на стойност общо около 800 млн. лева са дадени миналата седмица на главния прокурор. Става въпрос за изготвен от една и съща външна адвокатска кантора правен анализ и кодекс за поземлените отношения, като всяка от двете поръчки струва по 385 хил. лв.

Първата поръчка вече е изплатена, но втората са платени 20 на сто от сумата и ръководството на земеделието преговаря с адвокатската кантора изпълнението и финансите да се поемат от други структури на министерството. Бозуков недоумява защо са възложени на външна адвокатска кантора, при положение, че в министерството има достатъчен капацитет от юристи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4213 |12.03.2017 Турският външен министър: Холандия е столица на фашизма . 2| 3659 |08.03.2017 Земеделският министър: У нас няма опасни храни . 0| 3591 |01.03.2017 Здравният министър: Отпадат лимитите за направления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads