Реклама / Ads
30| 14990 |12.02.2010 ЪNDERGROUND

Алексей Петров в техните умове и сърца

.
Любов (не)обяснима...
Акция „Октопод” активизира дежурните „анализатори” на вътрешното и международното положение. Истината е, че се казаха доста смислени неща, повечето от журналисти.
 
От изреченото за Алексей Петров всеки второкурсник по специалността „Детско-юношеска и училищна психология” може да определи кой му е приятел, кой е зависим от него, кой е откровен слагач, кой се страхува и кой е обективен. Някои се изявяват като негови критици, но ако четете между редовете, ще откриете друг поддтекст – той е важният. Други му се възхищават и сърцата им пламенно греят в посока на Петров в навечерието на Свети Валентин. Трети уж нещо говорят, а всъщност се ослушват и изчакват. Това са шушумигите, притаени сред листата на палмите на острова на политическото и държавното благополучие.

Татяна Дончева, бивш депутат от левицата, пред БНР:

„Мога да се ангажирам само със следното. Не може един старшина от Пазарджишкото милиционерско училище да бъде наричан „политически инженер”. Защото той просто е старшина от Милиционерското училище в Пазарджик, независимо по какъв начин някой му е дал и висше образование от някой ПУЦ, за да направи доцент. Той просто е старшина от Пазарджик. И той нито може да прави политически проект, нито да прави идея за национална сигурност, нито нещо друго. Той може да е бясно амбициозен и нашето общество благодарение на недъзите си да го е допуснало да го яхне. Но това е съвсем друг въпрос.

Ако проследите кой го е правил доцент, ще стигнете до „Дондуков-1”. Ако проследите кой го е правил съветник на председателя на ДАНС, ще стигнете до „Дондуков-2”, в сегашните му обитатели, предишните му обитатели. Ако проследите кой го е правил офицер, ще стигнете до сградата на „Черни връх”.

Ваньо Танов, шеф на митниците, пред БНР:

„Като сътрудник той е разконспириран, за да бъде легализиран и запазен вече като съветник в ДАНС.

Папките, открити в офисите на Алексей Петров, показват наличието едва ли не на паралелно МВР.”

Едвин Сугарев пред Фрогнюз:

„Най-сетне се намери някой, който да каже известната от преди 10 г. истина, че става дума за гангстер. С министъра на МВР ставаме вече двама, които определят Алексей Петров като стожер на една доста сериозна престъпна групировка.

Той беше назначен за съветник в ДАНС, но реално беше сивият кардинал в Агенцията и изпълняваше функцията на пряк наместник на Сергей Станишев там. Чрез ДАНС Петров провеждаше политическите, а може би и икономически интереси на стария премиер.

Всичко това не може да се обясни в една нормална държава. България не е нормална страна и това е големият проблем. Инак не би могъл да се случи следният абсурдистки прецедент – един вътрешен министър да бъде принуден да си подаде оставката заради нерегламентирана среща с оперативно интересни лица, а човекът организирал срещата, не само нищо не му се случва, ами го повишават и назначават за съветник на шефа на най-голямата тайна служба в България.

Продължавам да твърдя, че Петров е замесен в убийството на прокурора Николай Колев. Да, твърдя го и сега, в следствие на мой разговор с Николай Колев, четири дни преди да го убият. Той директно ми каза, че очаква Алексей Петров да му скочи. След няколко дни го разстреляха. Конфликтът там беше свързан с фактора Никола Филчев. За много хора не е тайна, че тогавашният главен прокурор беше основният властови стожер на групировката на Алексей Петров.”

Петър Пенчев, сдружение „Екогласност” пред „Всеки ден”:

“Алексей Петров източваше “Кремиковци” с помощта на голям обръч от фирми. Това стана, когато Валентин Захариев беше собственик на комбината. Схемата за източване е действала чрез прехвърляне на пари от фирма на фирма и от банка на банка”.

Теодор Дечев, член на Съюза за стопанска инициатива, блогър:

“Алексей Петров е уважаван член на Съюза за стопанска инициатива. Той е изпълнителен директор на Съюза. Това е административна длъжност, която се заема по решение на председателя на Управителния съвет проф. Борислав Борисов - ректор на УНСС. Алексей Петров не е член на Управителния съвет. Но той дълги години беше изпълнителен директор. Напусна тази длъжност няколко месеца преди да отиде в ДАНС. След напускането си от ДАНС той беше възстановен на тази длъжност и дори назначен на трудов договор. Той е дори на първи трудов договор при нас”.

Борис Велчев, главен прокурор, пред журналисти:

„Не ми е известно да има връзка между Алексей Петров и отвличанията на предишната престъпна група, но видяхте, че има лица в двете групи, които се припокриват, така че в някакъв смисъл връзка между тях сигурно може да бъде търсена. Там, където сме работили с Алексей Петров, нямаме основания да бъдем недоволни от него и трябва да бъдем справедливи, но едното няма нищо общо с другото.”

Цвятко Цветков, бивш заместник на Шесто управление на Държавна сигурност, пред агенция Фокус:

„Аз мисля (той може да мисли... б.р.), че Алексей Петров знае достатъчно за отношенията на фигури от политиката с фигурите на тази среда, с която като агент на прикритие е бил длъжен да работи. Позволявам си да кажа: Да не би някой да прибира Алексей Петров, за да го спре да говори? Петров се познава добре с така наречения управленски елит, който действа и сега.

Дано този арест да е съгласуван между Цветанов и Бойко Борисов. Мисля, че може да има някакво противоречие, защото Бойко Борисов общуваше с Алексей Петров в месеците, когато знаете беше занесен един доклад. Аз мисля, че арестът на Петров е повече плод на новата работа на МВР и ДАНС в лицето на неговото ръковдство. Дали пък този арест не е част от посещението на Цветан Цветанов в Лондон и неговите огласени срещи със специалните служби на Великобритания?
Огромното желание за успех и на Борисов, и на Цветанов може да им изиграе лоша шега. Дали Цветанов в стремежа си да успее не поставя в рискова ситуация правителството и особено премиера Бойко Борисов, чиито отношения с Алексей Петров са твърде сложни най-малкото защото и двамата знаят един за друг достатъчно много. Приканвам ги да мислят за тази опасност - прекаленото желание за успех да не се превърне в бумеранг най-вече към основната структура на правителството, която засега показва успех - вътрешното министерство. Цветанов е изправен пред риска да се превърне в инструмент на едни среди срещу други среди.”

Проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС, председател на УС на Съюза за стопанска инициатива, съветник на президента Георги Първанов, в интервю за агенция „Блиц”:

С Алексей Петров се познаваме и работим заедно още от Съюза за стопанска инициатива, където той беше изпълнителен директор, а аз председател. А го поканих в катедрата, като бивш шеф на баретите, да води семинарните занятия. Къде е защитил Алексей Петров, за да стане доктор на науките, лично аз не знам?!”

Пак проф. Борислав Борисов пред Нова телевизия:

„Алексей попада в УНСС някъде края на 90-те години, като асистент на ген. Стоян Андреев. Като такъв води упражненията. Какво е тяхното разпределение по теми си е тяхна работа. След известно време ген. Андреев става научен ръководител на неговата докторска дисертация, която Алексей Петров я защитава пред Научния съвет на МВР академията. След което Пловдивският университет му обявява конкурс за доцент, защото, за да получиш званието „доцент”, трябва да си назначен на трудов договор. Той печели конкурса и е на трудов договор там. Значи той става доцент, през това време генералът навършва пределната възраст и се пенсионира. И естествено, като хабилитирано лице вече Алексей Петров наследява дисциплината и става титуляр. Ето това е кариерата.”

Открийте разликите...

Кристина Патрашкова, собственик и главен редактор на в. „Галерия”, в интервю за в. „24 часа”:

„Още преди излизането на в. "Галерия" се разпространи слух, че това е вестник на Алексей Петров. Категорично твърдя, че Петров няма нищо общо със собствеността на вестника. Може да бъде проверено и в търговските регистри.
Това обаче не означава, че аз и колегите от вестника не се познаваме с него. Направих едно голямо интервю с него и покрай него между нас се формираха и човешки отношения.
Той често е бил наш източник на информация. За него се говорят всякакви неща, но едва ли има съмнение за това, че той е много добре информиран.
Не случайно още за предишния брой на "Галерия" той каза, че много хора в ГДБОП работят по него и предстои да бъде арестуван. Каза, че ще му бъдат вменени някакви обвинения. Той ни даде дори документ, според който един от задържаните от бандата на Наглите е бил принуждаван чрез физическо насилие да каже, че Петров е поръчител на убийство, но този човек е отказал.
Неговата версия бе, че човекът, който главно е нервен спрямо него, е министър Цветан Цветанов. Става дума за това, че Петров преди време в парламентарната комисия на Иван Костов е изнесъл доказателства, включително и папки, за това, че висши служители на ДАНС са замесени в незаконни действия, в далавери.
Той беше искал дори стенограмата от това заседание, което му бе отказано. И сега е интересно това да се разсекрети, за да се види какво точно Алексей Петров е казал там. Той е направил разкрития за висши служители на ДАНС, които Цветан Цветанов подкрепя. Нервността на Цветанов пролича особено след като Апелативният съд реши да освободи Антон Петров-Хамстера, свързван с Алексей Петров.
Потресена съм от разпространеното видео от пресцентъра на МВР. Показен, доста груб арест на човек, за който не се знае дали обвиненията ще издържат в съда. Изглежда сякаш зад всичко това стоят много лични мотиви. МВР ходи да арестува с камера като риалити шоу.
Той самият обича да казва, че изпълнява много и различни роли. Около неговото име се въртят най-много легенди. Вероятно това е част от митологията. Както и при актьорите, когато изпълняваш някаква роля, не знаеш в каква степен превъплъщението е истинско и в каква то е режисирано. Вероятно това е част от тази история. Аз мисля, че неговата дълга кариера на агент под прикритие го е научила да влиза в различни роли. За това хората си мислят, че има нещо задкулисно.
Той е много хладнокръвен човек, който не губи присъствие на духа. Още повече - той го очакваше. Вероятно по някакъв начин си го е представял. И той не се чувстваше притеснен.
Доколкото го познавам, той не ми прилича на човек, който се занимава с проститутки на Орлов мост или с източването на "Кремиковци". В какво точно го обвиняват? Изредени са куп обвинения, които, ако се окаже, че сега задържаните са ги извършвали, значи ние приключваме с престъпността в България. Доскоро Алексей Петров беше един от най-важните агенти под прикритие, 30 години е бил държавен служител - човек, внедрен от държавата в мафията.”

Явор Дачков, зам.-главен редактор на в. „Галерия”, пред Нова телевизия:

„Нямам нищо общо с в. „Галерия”... само съм заместник главен...
Не съм се виждал често с Алексей Петров, няколко пъти. Ползвали сме информации от него.
Преди седмица Алексей Петров описа пред вестник "Галерия" подробно действията на полицията и начина, по който ще бъде арестуван. Разказа как се събират данни за него в ДАНС, как ще бъдат призовани анонимни свидетели и ще го обвинят в най-различни дейности. Затова се забавлявах искрено, когато видях как това наистина се случи.
Ако Петров наистина е виновен и е знаел всичко това предварително, щеше да бъде далече от България преди да го арестуват.”

Това е само началото, уважаеми читатели. Няма да коментираме горните изказвания. Всеки може сам да си направи изводи.
Предстоят интересни събития, защото още сме на подгряващата група – истинският концерт предстои. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 22602 |09.02.2010 Укриването на убийците на Борилски и кои са техните ятаци . 23| 17948 |04.02.2010 Пари и власт прикриват смъртта на скиор в Банско? . 26| 23139 |03.02.2010 Фамилията Павлови и Смъртта . 20| 16906 |01.02.2010 Преди 65 г. Народният съд разстреля 100

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads