Реклама / Ads
12| 10080 |12.11.2013 ЪNDERGROUND

"Килърите" във Варненския съд: Политически жертви сме!

.
Петър Стоянов - Сумиста Източник: Булфото
Бандата на Килирите застана пред Апелативен съд-Варна, за да обжалва тежките си присъди за убийство, рекет и палеж. Въпреки заявката на шестимата подсъдими – Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнов - да оспорят решенията на Окръжен съд, те не поискаха да бъде даден ход на делото им. Причините за отлагане на процеса им не бяха сериозно аргументирани, въпреки това Темида се съобрази с молбата им и определи 19 ноември за начало на делото.
 

 

Кой избра Ася Петрова за зам.-главен прокурор?- провикна се към журналистите Петър Стоянов-Сумиста преди да прекрачи прага на съдебната зала, издигната в двора на затвора специално за делото. В същия дух попита и неговият авер в извършването на екзекуции  Георги Вълев: Кой поръча това дело?

 

Съдебният процес започна с протяжно уточняване кой да бъде резервен адвокат на подсъдимите и кой не, след което защитниците поискаха 15 мин почивка, за да си поговорят с клиентите си и такова им бе дадено.

 

Един от адвокатите на Сумиста – Никола Беров – поиска да се отложи делото, тъй като не се е запознал с мотивите на Окръжен съд –Шумен за наложените от него ефективни присъди, както и с допълнителния протест от страна на прокуратурата. „Когато беше делото Европа срещу Милошевич, то беше отложено  заради това, че той не беше се запознал с материалите по процеса. Съдът му даде два, после още един месец за подготовка. Така че и в нашия случай би трябвало да се постъпи по този начин”, коментира защитникът. Неговите колеги в процеса го подкрепиха в искането му и настояха да бъде сменен наблюдаващия прокурор Ася Петрова. Те обосноваха искането си с уронване престижа на Апелативния съд с конституирането на един и същи обвинител.

 

От името на всички защитници адвокат Георги Стефанов се противопостави на решението на съда процесът да се води в затвора. „Няма изключителност по този случай, за да се изведе делото навън. Нарушен е чл. 20 от Наказателния кодекс за извеждане на съда извън сградата на Апелативния съд. Така никой гражданин не може да присъства”.

 

В същия тон продължи да се жалва подсъдимият Петър Стоянов. „Уж процесът е публичен, а журналисти не виждам (бел. ред. представители на медиите наблюдаваха процеса в специална зала с видеостена), уж всички могат да чуят за какви скалъпвания става дума. Процесът продължава по същия сценарий като в Шумен. Създават се внушения, че сме много опасни, за да могат някои хора да повлияят на съдийския състав.

 

Защо точно когато аз се изказвах миналия път, не работеше системата и  журналистите нищо не чуха?! Аз не се срамувам от обвиненията ми. 10 месеца ние нямахме мотивите и благодарение на вас - съдии, ги получихме. Плащам си данъците, за да ми се осигури нормален процес. Накрая ще отидем в Страсбург и всичко ще се върне и ще започне отначало”,  изповяда се Сумиста пред съда.

 

Аверът му Васил Костов пък се оплака, че е с разклатено здраве поради отказ да бъде лекуван в затвора.”Две години и половина ми отказваха лечение. Умишлено ми влошиха здравословното състояние”, твърди той.

 

Прокурорският състав не прие обвинението на адвокатите и на техните клиенти, че не били запознати с мотивите за присъдата. „Въпрос на уреждане на това между подсъдим и защитник. А що се отнася до мястото на процеса, страните са много, а залата на Апелативния съд е една”, поясни прокурор Ася Петрова.

 

На 19 ноември продължава съдебният процес срещу „Килърите”. Апелативният съд даде седмица време на адвокати и клиенти да се запознаят с мотивите по делото и протеста на прокурорите. 

 

Председател на съдебния състав е съдия Илия Пачалов.

 

През седмиците преди процеса на втора инстанция част от подсъдимите предприеха безпрецедентна кампания срещу прокурори и разследващи, имащи отношение към делото, в някои медии. Те твърдяха, че са невинни и че Бойко Борисов и Цветан Цветанов са скалъпили процеса срещу тях, за да си вдигнат рейтинга пред Брюксел. Във Варна обаче Петър Стоянов - Сумиста не използва името на президента Георги Първанов (2002 - 2012), както бе в Шумен, където той се хвалеше, че е близък с държавния глава и част от политимчесския му проект, като в същото време заплашваше длъжностни лица, че ще ги уволнява и наказва.

 

Подсъдимите не казаха също и дума за това, че всеки път, когато са имали здравословни оплаквания, са изпращани на лекар и лечение в болнични заведения. Специално Кеца доскоро бе на прегледи и лечение в София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10696 |25.10.2013 Обвиняеми се представят за политически жертви . 14| 9082 |27.05.2013 И Димитър Аврамов обвини ГЕРБ в политически натиск . 37| 18017 |29.07.2011 Варненският кмет в далавера за над 2 000 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads