Реклама / Ads
20| 16622 |04.06.2010 ЪNDERGROUND

Лъсва скрита история с имот на депутата Д. Бойчев от ГЕРБ

.
Д.Бойчев пред компютър Източник: bourgas.org
Областният лидер на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев се оказа беден и тънещ в мизерия. „Беднният депутат” се сдобил с общински парцел в Несебър като крайнонуждаещ се по познатата вече далавераджийска схема.
 
Разкритията бяха оповестени преди време в предаването „Предизвикано” на националната телевизия СКАТ, по-късно от в. „168 часа”, а след това и от много други медии.
Незнайно как гербаджията Бойчев и сестра му Веселина Таралова успяват през 2003-та година да придобият имот с отредено право на строеж в кв. "Черно море" в Несебър. По същото време Бойчев вече е горд притежател на куп фирми и имоти в Бургас и Поморийско. Далеч преди да бъде картотекиран като социално слаб през 1995 г., той вече е бил крупен бизнесмен.

Проверката на СКАТ е установила, че фамилията притежава жилища в Несебър и в съседни общини. Сестрата на Петров живее в Бургас и съгласно наредба на Несебър няма право да получава общинска земя в града. Освен това построените сгради са по-големи от разрешеното и строежите са навлезли в съседните имоти, което си е чисто погазване на закона.
От 140 квадрата през 2005-та имотът на бившия сервитьор Бойчев и сестра му набъбва на над 700 квадрата сега. Започва строеж с мащабите на хотел, при което са ощетени четирима съседи. Те не могат да реализират собствени строежи в двата съседни парцела заради самоуправството на Бойчев. Интересно е, че от общината не предприемат нищо за събаряне на незаконното строителство на гербаджията.

Николай Димитров, кмет на община Несебър пък обявява сведенията около имота на Бойчев за „класифицирана информация” и я потулва от медиите поне за известно време. Градоначалникът посъветвал екипа на телевизията да напише молба по закона за достъп до обществена информация, за да получи евентуално отговор.

Засегнатия Димитър Бойчев заявява, че ще съде тв "СКАТ" за водене на компроматна война срещу него. Той смята, че всичко, което е получил е било заслужено. Нещо повече, категоричен е, че са раздавани имоти на хора от София и Пловдив, които нито са бедни, нито имат нужда, с което са ощетени жителите на Несебър, както и самият той в това число.

За „бедният” депутат от ГЕРБ и бургаски лидер на партията на Бойко Борисов сайтът Burgas.org пише:

Димитър Бойчев е роден в Несебър през 1965 г., живее на семейни начала с адвокатка, от която има две деца, но никога не се е появявал с нея на публични места. През 2007 г., в навечерието на местните избори, твърди, че семестриално е завършил Благоевградския университет, но до този момент не е показвал диплома, нито е конкретизирал специалност.

Започва трудовия си път като сервитьор. В бизнеса влиза през 1990 г., когато покойният Димитър Янков осигурява на него и съдружниците му Живко Горанов и Димитър Въчев-Чибата арендни договори за механа „Нептун“, бар „Делта“ и дискотека „Фрегатата“. През 1997-1998г. държи осем чейнчбюра в Слънчев бряг. До 2000 г., когато съдружниците му късат с него, тези заведения са посещавани предимно от представители на ВИС-2. Най-известен е тесният контакт на Бойчев с екзекутирания през 2005 г. Димитър Димитров-Маймуняка. Днес и двамата бивши съдружници на Бойчев не желаят да коментират защо са се отделили от него.

Става възлова фигура в ГЕРБ благодарение на Недялко Кирезиев, с когото имат обща фирма за таксита и товарни превози. До поемането на летище-Бургас от немския концесионер, зад който всъщност стои групировката ТИМ, фирмата на Бойчев и Кирезиев държи контрола върху такситата, обслужващи пътникопотока на север и на юг от аеропорта. Сблъсъците с конкерунцията са потушавани с побоища и сплашване. Кирезиев произхожда от структурите на СИК и е съдружник на Бойко Борисов в скандалноизвестната с производството на фалшиво Марлборо „Тео интернешънъл“, разбита от НСБОП през 1997г. През 2006 г. Кирезиев прави контактът на бургаските бунтари срещу разкопаните Йоанови улици с Бойко Борисов. Това е времето, когато се заражда идеята ГЕРБ в София. Тогава протестиращите са водени от лидера на СДС Димитър Николов, днешен кмет от ГЕРБ.С тях, от първия ден е и Бойчев. Кирезиев остава в сянка, за да не се възпроизвежда в публичното пространство историята с „Тео интернешънъл“, но всъщност продължава да дърпа конците на всички останали, свързани тук с ГЕРБ. От неговата лична квота са и две общински съветнички в групата на ГЕРБ, в чиито служебни биографии фигурират връзки с лица от подземния бизнес.

На местните избори през 2007 г. Бойчев кандидатства за общински съветник в Несебър, втори е в листата. ГЕРБ не успява да вкара нито един съветник в местния парламент. Името на областния координатор на ГЕРБ стана известно едва през февруари т.г. чрез показан в медиите огромен незаконен строеж (поради нарушени строителни граници) върху терен, който той и сестра му Веселина Таралова са придобили, вписвайки се като социалнослаби граждани при екскмета на Несебър Николай Трифонов. Дотогава Бойчев е абсолютно неразпознаваем за съгражданите си, защото живее в Бургас.

Пак тогава в казионната преса на Бургас се появява на първите страници платено социологическо проучване, според което Димитър Бойчев е любимецът на бургазлии и е сред най-разпознаваемите и предпочитани за депутати личности на ГЕРБ. В същия анализ се посочва, че ако изборите бяха през март, ГЕРБ ще победи в областта и в общината, защото рейтингът й е два пъти по-голям от БСП и АТАКА, взети заедно.

Близки до областния координатор партийни съратници твърдят, че никога не са го виждали да пише - нито ръкописно, нито на компютър.”

Днес Димитър Бойчев е депутат и влиятелна личност в Бургаския регион. Мнозина гербаджии са шокирани от агресивният му стремеж за власт и командване. Твърди се, че всичко, което Бойчев прави е винаги съобразено с личния му интерес. Хората недоумяват как Бойко Борисов и Цветан Цветанов могат да имат доверие на такъв човек. Местни активисти припомнят, че именно Бойчев рекламирал усилено кандидатурата на Ремяна Желева за евродепутат, а след това и за външен министър, а след провала и в Европарламента за поста еврокомисар, говорел зад гърба й, че била издигната незаслужено. Възможно е това да са интриги на местно ниво, но хора, които го познават, смятат че той винаги е бил такъв.

Освен Бойчев с имоти по същата схема са се облажили и омбудсманът Гиньо Ганев и цяла плеяда високопоставени чиновници от Несебър, сред които главният архитект Валентин Димов, ръководителите на прокуратурата и съда Севдалина Станева и Йорданка Майска, които са получили имоти и в курорта Свети Влас като бедни, пише в. "168 часа".
Те вземат правото да строят върху парцелите край брега, когато кметува Николай Трифонов, който пък покъсно след серия скандали замина да работи в консулството ни в Одеса. Заповедта му подписва президентът Георги Първанов, на който той провежда кампанията за втори мандат в района.

Трифонов е решавал лично на кого да даде право да строи по силата на общинска наредба, а терените по закон са отредени за бездомни граждани, които не могат да си купят имот, но им се дава право да вдигнат покрив над главата си.
Гиньо Ганев вече успял да вдигне хотел в Св. Влас върху отстъпено право на строеж и продавал апартаменти.

Марин Донев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7406 |01.06.2010 Напук на купища бариери възпитават българчета в чужбина . 14| 13105 |31.05.2010 "Вида" закопа седмокласниците, тестовете пълни с бисери . 11| 26897 |26.05.2010 Смъртоносен номер на GSM дебне нови жертви . 3| 8546 |22.05.2010 Първокласници се намериха след 26 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads