Реклама / Ads
10| 16444 |05.07.2010 ЪNDERGROUND

Общински съветник в Луковит иска секс; тормози персонал в болница?

.
болницата в Луковит
„Ще те ресна”, „ще те прасна” били най-честите сексуални закани.
 

Kакво се случва зад стените на болница Луковит (МБАЛ-Луковит ЕООД), кой командва, кой плаща, кой раздава правосъдие и кой назначава, питат се шокирани служители в болничното заведение.

Завеждащият „Хирургично отделение” д-р Данаил Иванов Динков ”коли” и “беси” в Луковитската болница, твърдят потърпевши, които потърсиха Frognews.bg, за да разкажат „шокиращи факти”. По разбираеми причини засега предпочетоха да не се афишират. Oт години докторът редовно заплашвал и унижавал на професионална основа медицинския персонал, използвайки обидни квалификации и псувни. Всичко това се случвало дори пред пациенти в болницата. Със своите действия д-р Динков допринася за сриването на авторитета на болницата, в която лекува, разказват хора от персонала. С изключително елементарния си и просташки речник, в който изобилствали фрази като: „ще те ресна”, „ще те прасна” и подобни, д-р Динков системно отправял сексуални заплахи и закани, даже открито правел предложения и намеци за секс към персонала на болничното заведение. Ако набройканият обект не реагирал на плътските му щения, следвал бурен скандал, психически тормоз и заплахи за реална физическа саморазправа. Не можело да го спре дори наличието на закон, третиращ сексуалния тормоз на работното място - Закона за защита от дискриминация.

На 24.11.2009 година в канцеларията на управителя на МБАЛ-Луковит е подена жалба с вх.№514 за системни нападки и обиди на професионална основа, сексуален тормоз и реални заплахи за живота и сигурността на медецинската сестра Даниела Тодорова. Той обаче останал без отговор и решение, а управителят на МБАЛ-Луковит д-р Иван Генов, дори отрекъл че такъв документ е подаван, поради което има съмненя че жалбата е унищожена.

Всички тези волности и безнаказаност д-р Данаил Динков си позволявал, защото бил и общински съветник в град Луковит, издигнат от инициативен комитет. Членувал и в комисията по „Здравеопазване, ветеринарен контрол и социални дейности” в община Луковит, изреждат запознати и обясняват, че заради високите постове в общината, завеждащият „Хирургично отделение” д-р Динков държал шефа на МБАЛ-Луковит д-р Иван Генов Иванов в шах, манипулирал го и правел из болницата каквото си поиска. Управителят на болницата д-р Генов се оказал безволев, мекушав и лесно манипулируем, оплакват се потърпевши. Всъщност в момента тъкмо д-р Данаил Динков бил реално управляващият на болницата в Луковит.

Нередностите и господството на д-р Динков нямали край, оплакват се потърпевши
. Те твърдят, че при наскоро провелия се конкурс за старша сестра на болницата, по манипулативен начин била назначена сърдечната тръпка на властолюбивия доктор – Мария. (Вече) старшата сестра Мария Борисова не отговаряла на изискванията за заемане на длъжността. Управителят на МБАЛ-Луковит д-р Генов обаче я назначил безпроблемно, погазвайки факта, че конкурсът бил проведен и спечелен от медицинската сестра Даниела Тодорова, отговаряща на условията. Тя била привикан в кабинета от управителя Генов, където я принудили да се откаже и да не подписва договора за длъжността „старша сестра”. Последвала молбата с вх.№46/29.01.2010 на Даниела Тодорова за отказа й да заеме спечелената от нея конкурсна длъжност „старша сестра”. Всички си задавали логичния въпрос „Защо човек участва в конкурс, спечелва го, а след това се отказва?”, но пък не се учудили от назначаването на сестра Мария Борисова. Преди конкурса д-р Динков отправил към кандидатката в конкурса следните заплахи: „... Ако спечелиш конкурса за „старша сестра” в моето отделение, няма да видиш бял ден от мен”, „...ако подадеш документи за участие в конкурса в нашата болница, тепърва ще трябва да се плашиш от мен и от моите действия... „ще намеря и начин, докато караш колата си, да бъдеш блъсната”. Заради всичко това била подадена жалбата 514 от 24.11.2009 в деловодството на МБАЛ-Луковит, а заплахите са цитат от нея. Резултат и отговор на жалбата до този момент ‒ вече 7 месеца ‒ няма.

Самочувствието и усещането за безнаказаност на д-р Динков идвало и от факта, че втората му жена Елена работела в местното РПУ, разказват запознати. Пак те твърдят, че в МБАЛ-Луковит имало съмнение, че се лъже и в клиничните пътеки. На пациентите, които отивали в болницата за прегледи, се правели ненужни интервенции или се манипулирало регистрирането на заболяването. При липса на здравна осигуровка за медицинските манипулации и интервенциите, както и за прегледите в болницата, трябвало да се заплати на регистратурата. Всеобща практика, „подсказана” от д-р Данаил Динков, обаче била: „парите в кабинета лично на доктора, а манипулациите с материали на болницата в Луковит ‒ за сметка на държавното субсидиране”. При внезапна проверка можело да се установи редовното несъответствия между вписани несъществуващи пациенти и легловата база. За да не бъдат хванати лекарите и управата на МБАЛ-Луковит в далаверите им, се говорело, че те си плащали под масата на проверяващите служители от РЦЗ-Ловеч - малки суми, но редовно или подаръци. Управата се страхувала единствено от здравната каса, но и там било намерено спасение - съпругата на управителя на болницата д-р Иван Генов живеела в София и работела в Министерство на здравеопазването.

В МБАЛ-Луковит от месец януари 2010 на медицинският персонал (медицинските сестри) освен заплатите не били заплащани допълнителните полагащи им се възнаграждения по изработка на клинични пътеки
. Обяснението на управата било, че здравната каса не е привела парите. В МБАЛ-Луковит нямало изградени правилници и критерии по които да се разпределят парите по клиничните пътеки. Лекарите, отговорни за разпределянето на средствата, решавали на приятелски и роднински начала, как да се добавят парите към заплатите на медицинският персонал, оплакват се потърпевши. Друг персонаж, намесен в управлението на болницата, била главната счетоводителка, Йотова. Мъжът й бил началник на РПУ – Ябланица, Йотко Йотов.

Време е министърът на здравеоопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова да се намеси и да спре своеволията и да отмени незаконните назначения в МБАЛ-Луковит, алармират заинтересовани и апелират компетентните органи също да се задействат, за да секнат сексуалният и психически тормоз на д-р Данаил Динков и да защитят законово персонала на болницата в Луковит от физическа саморазправа с него.

„Броят на медицинските сестри в България е критично нисък, наблюдава се тенденция за траен отлив от професията, а стотици медицински сестри напускат страната” ‒ обяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов по време на кръгла маса в Народното събрание на 22 юни 2010 г., организирана по инициатива на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. „Българското сестринство е в дълбока криза поради липса на политика за развитие на сектора в последните 20 години, почти 50% от сестрите са напуснали страната или професията“, казва пък председателят на асоциацията Станка Маркова. Д-р Данаил Динков също би имал възможност да изрази своето мнение по този въпрос, стига да иска...

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11893 |30.06.2010 Величко Апостолов: Синдромът „Андрешко” струва 160 млрд междуфирмени дългове . 16| 7777 |30.06.2010 Далавери на НЕК, прикривани от ДКЕВР . 53| 12304 |28.06.2010 Проектът на Първанов минавал през избора на Анкова за шеф на БНТ . 35| 16548 |25.06.2010 Министърка урежда състудентка с директорски пост?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads