Реклама / Ads
1| 9943 |11.12.2017 ЪNDERGROUND

Ще спрат ли институциите кражбите на активи на КТБ?

.
Бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов сигнализира отговорните институции за фрапиращо закононарушение извършено с масата на несъстоятелността на банката след затварянето й.
 
Става въпрос за констатирано от съдията по несъстоятелността на „Евробилд 2003“ ЕООД /н/ в Кюстендилски Окръжен съд (председателстван от Красимир Бамбов), основание за признаване на прихващане на едно „вземане“, което било притежавано от „Евробилд 2003“ срещу длъжника „Корпоративна търговска банка“ АД /н/. Основание, според Кюстендилският съд, е сключен на 13.12.2012 г. договор за подчинен срочен дълг /формиращ капитал от втори ред на КТБ АД/. Прихващането е извършено срещу вземанията на КТБ-АД срещу „Евробилд 2003, произтичащи от кредитни отношения, предявени надлежно в производството по несъстоятелност.

Сумата е договорена първоначално в размер на 30 милиона евро, т.е. всички кредитори са приели без възражение  констатацията на Кюстендилския съд,  че на „Евробилд 2003“ ЕООД, контролирана от дружество на Бисер Лазов, е прихваната или „опростена“  сума от над 30 милиона евро като „дължима“ от КТБ-АД към неговото дружество!!!

Припомняме, че веднага след затварянето на КТБ през лятото на 2014 г. дружество „Евробилд 2003“ ЕООД е овладяно от Бисер Лазов, който е основен свидетел на прокуратурата по т.нар. „Мегадело КТБ“. Седалището на дружеството е прехвърлено в родния град на Лазов – Кюстендил, а чрез ред други свързани с Лазов лица се извършиха множество прехвърляния, придобивания и разпореждания с активи, които би следвало да влязат в масата на несъстоятелността на КТБ. Освен че многократно са сигнализирани всички, абсолютно всички институции, които имат отношение към тези действия, в публичното пространство  - в медии и блогове в продължение на вече три години непрестанно излизат публикации за тези действия, които са пряко в ущърб на вложителите на КТБ.

Съдът по несъстоятелност в Кюстендил констатира основания за допускане на прихващането, без никой от участниците в това производство да аргументира невъзможността за извършване на такъв вид прихващане поради изрични текстове на самия договор за подчинен срочен дълг, поради действащата към момента на сключването му, както и към момента на поставяне на банката под особен надзор нормативна уредба.

Това е абсолютно фрапиращо закононарушение, защото т.нар. „прихващане на вземане по подчинен срочен дълг срещу вземания по банкови кредити“ е в очеваден разрез с  действащата към 2012 г. (тогава е сключен договора) Наредба №8 от 14.12.2006 г. за капиталовата адекватност на кредитните институции. След отмяната на тази Наредба веднага влиза в сила Регламент (ЕС) №575/201 на Европейския парламент, които също не позволява т.нар. „прихващане“ на подобни насрещни вземания.

„Защо никой от КТБ-АД /н./, от Фонда за гарантиране на влоговете, където работят доказани специалисти и юристи в лицето на проф. Валери Димитров и Борислав Стратев – членове на УС, нито в БНБ, които със сигурност имат  изобилна информация относно капитала от втори ред на КТБ към 20.06.2014 г., а и след това, както и защо синдикът Ангел Донов – адвокат с изобилна и дългогодишна банкова практика /като банков юрист, като адвокат, синдик и консултант/, как и защо никой от цитираните по-горе не е реагирал и защитил тази абсурдна ситуация – да се допуска и да не се възразява и оспорва, дори ако се наложи да се доказва по исков път, че т.нар. „прихващане“ противоречи на всички правни норми, действащи в Република България и в Европейския съюз?!

Апелирам към всички Вас незабавно да извършите необходимото да се подадат сигнали до Председателят на ВКС – Лозан Панов, до Висшия Съдебен съвет, както и до Министъра на правосъдието - за извършване на проверка на обстоятелствата относно допускането до разглеждане в производството по несъстоятелност на възражения за прихващания на тези „насрещни и изискуеми вземания“, за  анализ на мотивите за приемане и признаване на това абсурдно „вземане“ на „Евробилд 2003“ ЕООД спрямо КТБ-АД /н./ от страна на съдията Красимир Бамбов /което е очевидно неправилно и в нарушение с всички действащи закони на Република България/, а също и за мотивите за формиране на становището на синдика Боривой Миланов, както и на експертността на назначените експерти по делото, коментирали и давали становище по това „прихващане“.

Настоявам незабавно да се изиска доклад в писмен вид, ако такъв не е предоставян периодично пред синдиците на КТБ-АД /н./, от конкретния упълномощен процесуален представител на банката по конкретното дело – т.д.№76/ 2016г. , както и да се направи анализ на периодичните доклади на синдиците на КТБ-АД /н./ до ФГВБ, на записите в регистъра/книгата на синдиците, доколкото има данни от самите протоколи и съдебни актове – определения /копия от някои от тях прилагам, без да са изчерпателно посочени, защото същите са достъпни от търговския регистър/, че с произнасянето на съдията с определенията, които цитирам, е настъпил погасителен ефект досежно размера на съдебно установените вземания на КТБ-АД /н./ в производството по несъстоятелност на „Евробилд 2003“ ЕООД.

По наши данни такива счетоводни операции /за погасявания в резултат от тези прихващания/ не са взети и в КТБ-АД /н./, поради което и понастоящем задължението на КТБ-АД /н./ към „Евробилд 2003“ ЕООД се води в пълния отпуснат размер. Това значи, че условно казано, синдиците на КТБ-АД /н./ не признават прихващането, но държа на обективен анализ дали няма основания за съдебно обжалване в рамките на производството по несъстоятелност, или дори за завеждане на отрицателен установителен иск или по-скоро на пряк установителен иск какъв е размерът на вземанията на КТБ-АД /н./ срещу „Евробилд 2003“ ЕООД.

Резултатите от подобна защита, която е наложителна, ще доведе до охрана на КТБ-АД /н./ като основен кредитор на „Евробилд 2003“ ЕООД, като ще доведе до отмяна на незаконните прихващания, ще изключи някои кредитори, ще обори други предявени приети вземания от дружества, контролирани пряко или косвено от Бисер Лазов, който се явява по съвместителство и основен свидетел на Специализираната Прокуратура по н.о.х.д.№2209/ 2017г.“, пише в сигнала си Георги Христов.


Сигналът и призив за спешни и адекватни мерки за пресичане на тази фрапираща кражба и закононарушение, което се извършва с активи на КТБ /н/ е изпратен  до Кристи Маринова и Ангел Донов – синдици на КТБ /н/, техните шефове във Фонд за гарантиране на влоговете – Радослав Миленков и всеки един от членовете на управителния съвет, като и до Димитър Радев - управителя на БНБ, подуправителите и всички членове на УС на БНБ. Разбира се, адресат е и постоянният синдик на „Евробилд 2003“ Боривой Миланов.

Още нещо важно, на което бившият администратор на КТБ обръща внимание, е скандалът в Софийски Апелативен Съд, също свързан с Бисер Лазов и дружеството му: „Моля отчитайте, че понастоящем е висящо и предстоящо съдебно заседание по т.д.№2632/ 2017г. по описа на 6-ти състав на Софийски Апелативен съд, с което се обжалва съдебен акт от 23.02.2017г. на съдия Татяна Костадинова от Кюстендилски Окръжен съд по т.д.№57/ 2016 г., с който не е приел като кредитори в несъстоятелността на „Евробилд 2003“ ЕООД  дружества, които са пряко или косвено свързани със същия Бисер Лазов и което въззивно търговско дело стана печално известно със скандала, разразил се между отстранения от състава като докладчик апелативен съдия Милен Василев и назначилата се на негово място като докладчик Председателка на Софийския Апелативен съд – Даниела Дончева. По-късно същата, ведно с другите съдии от този състав, с Определение №3617/ 06.11.2017г., се отведоха от това дело.“


Може да видите целия сигнал с приложените към него документи  -  Сигнал до институциите - незаконно прихващане на подчинен срочен дълг – Бисер Лазов & Евробилд 2003

Всички документи публикувани от блога
може да намерите в най-новия раздел
КТБ ДОКУМЕНТИТЕ

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5837 |28.10.2017 Ниско доверие в институциите в навечерието на bg-председателството на ЕС . 1| 9063 |20.04.2016 Институциите! Чуйте Лазар Младенов от Македония! . 2| 5856 |17.03.2015 Адв. Николай Хаджигенов: С "Поправката КТБ" властта замита кражбите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads