Реклама / Ads
13| 24370 |14.05.2020 ЪNDERGROUND

След разследване на Фрог: Трима полицейски началници от Плевен се сдобиха с обвинение за ОПГ

.
Петър Енчев, Борис Иванов и Цветомир Илиев
Трима полицейски началници от Плевен се сдобиха с обвинение за участие в ОПГ. Зам.- директорът на ОДМВР-Плевен Петър Енчев и подчинените му Цветомир Илиев и Борис Иванов се разследват от специализираната прокуратура за злоупотреба със служебно положение и принуда. Новината първи съобщи във Фейсбук Пламен Булиев - един от свидетелите, разказал пред разследващите органи и съда за престъпната схема, в която са замесени плевенските ченгета.
 

Това се случва след близо двегодишно разследване на Фрог нюз, което се базира на множество свидетелски показания пред съда,  за това, че полицаи не само са защитавали най-голямата местна наркоорганизация на „Мечката“, но съща така са поръчвали на дилърите умишлено да подхвърлят наркотици на определени хора с цел отмъщение и злепоставяне.  Любопитното е, че  за повдигнатите обвинения МВР днес не обели и дума.





Според източници на Фрог от прокуратурата, Петър Енчев и Цветомир Илиев са пуснати на свобода срещу гаранция в размер на 15 000 лева за всеки.  Колегата им Иванов пък си е „купил свобода“ срещу  5 000 лева. Твърди се, че заедно с тях в спецпрокуратурата е трябвало да се яви и криминалистът Васил Папазов, но той е отложил с ден явяването си по здравословни причини. Негови колеги не изключват възможността той да се е притеснил от евентуално задържане и да е отклонил посещението в сградата на държавното обвинение, за да види как ще се подходи към колегите му.

 

Разследване на Нова тв преди една година пък  показа видео, на което се вижда как известният и осъждан за дрога  Ивелин Иванов-Мечката, се среща в хранителен магазин с началник-сектора тогава на Второ районно Цветомир Илиев. В един момент Мечката дава плик на Илиев. Човек, скрил лицето си каза, че това са пари. Извършената вътрешна проверка излезе със становище, че на „съгрешилото“ ченге ще бъде наложено дисциплинарно наказание за 6 месеца, а срещата му с Мечката в хранителен магазин и взетия от него плик, бе квалифициран като „небрежност“.

 

Прилаганата с години престъпна схема, в която има замесени полицаи, изостри отношенията и на хората в подземния свят. Срещу не малка част бяха организирани палежи и побои с цел отмъщение. Някои бяха принудени дори да напуснат страната. Историята започна да се разплита, след като в началото на 2018 година служители от ГДБОП, без знанието на местните ченгета,  задържаха бандата на Мечката с дрога. Няколко човека от тях, обаче решиха да разкажат пред съда  за обвързаностите си с местните ченгета. Именно от тях се разбра, че  срещу регулярни суми блюстителите на реда им гарантирали, че никой няма да ги пипне с пръст. Фрог публикува част от техните автентични показания дадени пред съдия, но МВР дори тогава не реагира и не предприе никакви мерки спрямо уличените.





В момента обвинените продължават да са действащи полицаи. По време на разследването ни получихме много сигнали за опити да бъдат притискани и заплашвани свидетели. Други, изпатили си от действията на органите на реда искаха, но се отказаха да дадат показания от страх да не бъдат преследвани, не само те, но и близките им. Интересен факт е, че в показания на свидетели е цитирано името и на настоящия директор на полицията Веселин Вътов.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 22440 |12.05.2020 Само във Фрог: Разследват се мастити бизнесмени, опоненти на властта. Може да се стигне до ареста им . 3| 21272 |10.03.2020 Само във Фрог: Спецпрокуратурата привиква полицейски началници след разкрития на Фрог нюз . 8| 13595 |17.02.2020 Само във Фрог: В СГП залежават куп дела за корупция срещу ченгета от “Вътрешна сигурност” . 9| 14457 |17.12.2019 Само във Фрог: Началници притискат служители кога и как да вписват фирми в Търговския регистър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads