Реклама / Ads
43| 11917 |19.02.2010 ЪNDERGROUND

Стига с тоя Левски, искаме Алексей!

.
Васил Левски
Някога може да е било модно да ти викат Дякона и Апостола, но днес не е така. В ХХІ век, когато става дума за застраховане, банкови лихви и овладяване на народни вълнения – много по-фешън са Трактора, Хамстера, Релето, Маймуняка и други подобни.
 

Може би затова отбелязваме много по-тържествено обесването на Васил Иванов Кунчев, а не неговото рождение. Подсъзнателно посочваме, кое е по-важно в нашите разбирания... Освен това ако Апостола можеше да си позволи адвокати като днешните, можеше да си върти броеницата из софийските кафенета и да си харчи пенсията на поборник някъде до Септемврийското въстание... Ама той не – сам ще се защитава, наивникът, Бог да го прости.

И понеже българите сме мазохисти, ето ви една подходяща теория за 19 февруари, която ще ни върне в лоното на оптимизма.

Събитията около тази магическа дата по един странен начин съвпадат и се допълват. Левски увисва на бесилото през 1873 г., а днес в ареста невинен лежи новият Апостол – Трактора Алексей Петров. Да, той е жив и здрав, но отнемането на свободата му си е чиста смърт за бизнеса и идеите му, надскочили съвремието.

Освен това Левски е създавал комитети, които освен главоболия на турската империя и султана създават неприятности и на трудолюбивите българи, свикнали кротко да си изпълняват ангарията. Заради Левски избухва и Априлското въстание, удавено в кръв и почернило десетки селища. И защо? Защото на някой му хрумнало да тръгне срещу държавата. Ако не беше Дякона можеше и днес да сме част от просперираща Турция. Щяхме да си пазаруваме в Капалъ чарши всеки ден, а не само в събота и неделя, а турските сериали щяха да са си наши родни филмови постижения. Заради такива като Левски изпуснахме питомното и сега гоним дивото...

Алексей, Господ здраве да му дава, не руши като своя слабообразован предшественик, а гради. Младият Васил учил само до тийнейджърска възраст. Посещавал взаимното училище в Карлово и класното в Стара Загора. Бил послушник в Хилендарския манастир и малко учил в Пливдивското епархийско училище за свещеник. Общо взето – скромно положение.

Петров-Трактора е къде-къде по-напред с материала. Като начало той завършва милиционерското сержантско училище в Пазарджик, тази ковачница на кадри на националната сигурност. Следват икономическо образование – задочно (по конспиративни причини не е могъл да го учи редовно), защити на кандидатска и докторска, следва титлата доцент. Какво като във ВАК не знаят за такъв учен, важното е, че народът знае. Пък и Алексей ако е искал във ВАК да знаят, щяха да знаят, повярвайте. И докато Левски се бори с Каравелова кой да оглави някакъв тарикатски Таен революционен комитет в Букурещ, разбирай да държи касата с парите, тук, на родна земя, Алексей Петров става шеф на Съюза за стопанска инициатива с подкрепата на всички в организацията.

Като участник в Първа българска легия воюва на страната на сърбите срещу турците и е ранен. Ранен, но от парче тухла, както съобщават някои негови другари от онова време. Но що дири Левски там, пита се. Подвел се по приказките на Раковски и други вехти войводи, вместо да се хване на служба при султана и да стане топ агент от тайните служби. Би имал успех, ако вярваме на Дядо Вазов за уменията му да си лепи мустаци и брада, да се преобразява в такъв или онакъв.


Алексей Петров

Алексей Петров също е раняван, но в родината, в София и то пред басейна „Спартак”, което е къде-къде по-престижно. Не за някакви си сръбски интереси, а за нашите, българските. Може би и за своите, но това не е доказано, а и няма как, защото не е вярно. Запомнете: не е вярно. Не е вярно! Не е вярррно!!! Надявам се да сте го разбрали. Ако все още имате някакво колебание, говори се, че в. „Галерия” организира неделни курсове по убеждаване в правотата и невинността на Алексей Петров. При необходимост щели да станат всекидневни. Пътуващи проповедници са Патрашкова и Дачков, които и без да са доценти, биват припознавани като спасители в ръжта. Така че побързайте да се запишете и не се връзвайте на хулите на Едвин Сугарев, че „Галерия” е вестник на мафията. Не е на мафията. Чухте ли: Не е на мафията!!! Вестник „Галерия” не е на мафията. Той е територия на свободното слово, а не диктатура на импотентите. Не е диктатура на импотентите и не е издание на мафията. Точно така, знаех, че ще разберете, защото сте умнички.

Но да се върнем към Левски. Трябва да признаем, че този човек е бил доста доверчив и малко повърхностен. Иначе защо ще се свързва с хора като Димитър Общи. Общи нападнал турската хазна при Арабаконак, оставил се да го хванат и в кауша „пропял” и така накиснал шефа си.

Такова нещо при Трактора няма как да стане! Колко пъти вече прибират и пускат Антон Петров-Хамстера, въртят го на шиш, правят му постановки, действат му психически, обещават му малка присъда, съблазняват го с разни благини, но той е твърд като кремък и не казва лоша дума за боса. Затова е и Хамстер, а не някакъв си Общи... Лафът „Свободата не ще екзарх, иска Караджата!” вече не важи. У нас не е важел и преди, но сега хептен. Освен това Петров е разбрал и друго нещо, което някога е убягнало от вниманието на българските революционери: хазната няма нужда да се напада - много по-безопасно е да се източва. Пък и организацията може да се финансира чрез легална дейност. Чрез застраховане, например. На Левски тези наистина революционни идеи са му били чужди. Ако бе понатиснал с калъчката чорбаджийте, ако бе организирал пет-шест отвличания в Балкана срещу откуп, можеше да си наеме охранители-калпаци (баретите все още не са били на мода) и заптиетата при Къкринското ханче нямаше да имат никакъв шанс. Нека не прозвучи грубо, но трябва пипе за такива прогресивни идеи. С манастирско образование тия неща не стават, УНСС си е друга работа...

И Левски и Алексей са имали своето тефтерче. Само че Дякона писал вътре за някакви грошове, а Трактора – за милиони. Иначе и двамата са на едно мнение, че който барне от комитетските пари – куршум. Хайде де!

В днешно време нещата отиват още по-далеч. Докато Левски буни хората към протести, неподчинение и нецелесъобразни бунтове – новият Апостол – Трактора върши точно обратното. Под вънкашност чужда и под име ново (разбирай офицер на прикритие) той спасява „Кремиковци” и го превръща от купчина старо желязо за 1 долар в предприятие за 600 милиона. Освен това става ясно, че той не е организирал таксиджийте срещу правителството на Костов, когато бе убито момченцето Пепи, а е спасил Парламента от таксиджийте-терористи, които налитали като матроси срещу Зимния дворец. Кой знае защо мълвата твърди обратното, но тя затова е и мълва, да очерни някого, при това несправедливо. Справедливостта обаче ще възтържествува и адвокатите на Алексей ще ни я посочат великодушно.

Най-впечатляващата народополезна дейност на Трактора обаче е свалянето на банковите лихви. Кредитополучателите от две години са лишени от сън заради високите лихви, псуват, кълнат и сълзоотделят. Но ето че се появи Той, Робинхудът срещу картела и изрече жизнеутвърждаващото: „Свалете лихвите!”. Фраза, сравнима единствено с Артюррембовската: „Републики! Ти, Императоре горд, и армии, роби, човечество – стой!”. Всъщност само Ленин е прозрял преди Петров колко вредни са частните банки и че трябва да им се набива канчето. Илич ги национализира, а Петров им сваля лихвите, което е доста по-хуманно. Ретроградни типове като финансовия министър Симеон Дянков и банкера Левон Хампарцумян обаче нещо се правят, че не схващат патриотизма в апела на Трактора. Но какво друго да се очаква от човек, учил в чужбина и армунец. Засега Трактора и адвокатите му мълчат по въпроса, защо той, когато е бил голям шеф в ДАНС не е предупредил тогавашния премиер Станишев да свали лихвите и така да си осигури за партията поне втори мандат. Направо чудна работа. Някой ден и тази мистерия ще се разкрие, но сигурно още не сме готови да ни посветят. Все още.

Най-важното съм оставил за накрая. Левски карал младите да кътат пищаци и барут, заради което на много от тях им паднаха главите – буквално. Алексей пък ги учи на ум и разум в УНСС. Нещо да кажете?

Нещата са ясни” Алексей е жертва на политическа репресия, включително чрез ДАНС. Когато той беше там такова нещо на никой не му е минавало през ум. Абсолютно на никой. Дори на партньорските служби, които по принцип са много мнителни. Еле пък тия британските... ДАНС при Петров е била закрилник на онеправданите и стълб на демокрацията. Президентът Първанов затова мълчи и нищо не казва, защото е ясно като бял ден. Какво да говори. Някой ден и съдът ще проумее това и Алексей Петров ще излезе на свобода. И тогава народът ще го обяви за нов Апостол на свободата. Би било наистина заслужено и справедливо. И защо нов, като може да е просто единственият. Левски все пак доста време се ползваше с тази титла. Дали ВАК знае?... Станахте ли по-големи оптимисти?

Севт ІІІ,
Тракийски цар

P.S.
Ако този мачо Трактора бе живял по мое време, щях да се чувствам доста притеснен. А може и да е бил някъде около мен, но да не съм го усетил, защото е бил на прикритие. Бах мааму. Сега се сещам, че царицата по едно време ми се струваше поокосмена повечко от нормалното та и подарих епилатор... Ама де да знам... Нещо ми стана кофти...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 10131 |17.02.2010 Заради 484 лв. мъж лежи вече месец в Пловдивския арест . 7| 13375 |15.02.2010 Повлияването – от ухажване до размазване . 30| 15020 |12.02.2010 Алексей Петров в техните умове и сърца . 15| 22632 |09.02.2010 Укриването на убийците на Борилски и кои са техните ятаци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads