Реклама / Ads
30| 18697 |07.03.2011 ЪNDERGROUND

Заради „АБВ” цепят ГЕРБ

.
В дъното на скандалите в общинската структура на ГЕРБ – Свищов стои ректорът Величко Адамов. Сега той се лансира като неформалния човек на президентската партия и затова с интриги съсипва партията на Бойко Борисов, подозират привърженици на генерала.
 
„Ректорът иска да се меси в политиката и да определя как да се действа на местно ниво. Опитваше се да ни контролира всички. Като се ситуира настоящият общински съвет, трябваше да се избира председател, Адамов ни привика с още един колега да ни обработва да гласуваме за кандидата на СДС, а ние имахме номиниран наш човек. Той искаше да наложи свое протеже - Стоян Проданов член на катедра „Финанси и кредит”. Проданов и Адамов имат общи фирми, разследват се от следствието за различни нарушения и далавери”, разказа пред „Торнадо” Бисер Кръстев, зам.-председател на ГЕРБ и допреди месец преподавател в академията. Според него активисти от партията им в Свищов са разтворили политически чадър над ректора.

„Това са Иван Харалампиев, лидер на ГЕРБ, Кристиян Кирилов, Ангел Гецов, Георги Марков и д-р Татяна Ганчева. Доц. Емил Михайлов пък беше купен още лятото от Адамов, но вече не е член на ръководството. Тези хора са от личното му обкръжение кани ги на празници и веселби. С Харалампиев и Марков пък са семейни приятели. Те искат всички политики на местно ниво да са съобразени с него и пристрастията му. Целта е пълна подвластност на ГЕРБ към този феодал. Но обществеността е настроена срещу ректора и от това губи партията”, категоричен е Бисер Кръстев. Според него доц. Адамов пращал свои шпиони на партийните им събрания, за да контролира и следи процесите. Последният скандал в ГЕРБ – Свищов настъпил след отстраняването на шефа на горското Иван Начев. Договорът му не бил подновен заради открити много нарушения, свързани с горската мафия, и кражби. „Той е за прокурор, но махането му стана формалният повод лидерът Иван Харалампиев и него ви хора да си хвърлят уж оставките. Зад този горски шеф стояха фирми и интереси на неформалния лидер на ГЕРБ Георги Марков и други политически сили като ДПС. Сега се бунтуват, защото им взеха една от хранилките” казва Кърстев.

Калин Костов, лидер на свищовското Сдружение за европейско качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики и плагиатството е убеден, че герберът Харалампиев е маша на ректора Адамов за разбиването и дискредитирането на структурата на Бойко Борисов. Той припомни, че настоящият лидер в оставка Иван Харалампиев е просто пребоядисан комунист Той е бивш депутат от Великото народно събрание от БСП, парламентарен секретар на Румен Овчаров, кандидат-кмет е бил на БСП за Свищов. Оттам идва топлата му връзка с червените и Гоце. Съпругата на Харалампиев – Ирина Иванова, пък се оказа замесена с фалшивите изпити, взети в академията от приятелката на Красьо Черния – фолкаджийката Магда. При проверка лъснало, че жената на партиеца е изпитала Магда в средата на август, когато ВУЗ-ът е бил затворен и не е работил със студенти. Уреждането на този изпит е станало най-вероятно чрез протекции на ректора Адамов. Още по-любопитно е, че Ирина Иванова е преподавател по руски език, но е писала на Магда оценка по немски, без да има това право. В момента студентският картон на Магда е изискан в Националното следствие, което води разследване.


Ректорът увековечен в „Тайната вечеря”

Ректорът Адамов се слави като мецанат на изкуството. Претенциите му обаче са неясна смесица между кич и грандомански амбиции в стил тежък соц или мутро класика, отчитат изкуствоведи. Едно от най-ярките доказателства за това е поръчана от него реплика на „Тайната вечеря”. Вместо обаче Иисус и апостолите, на нея са изографисани Адамов като Бог, държащ на коленете си Младенеца – сина си Валери, заобиколени от преподаватели от катедра „Финанси и кредит“ на СА «Д. А. Ценов» -Свищов, които имитират учениците на Христос. Сюжетът бил нарисуван на огромна стена във вилата на ректора в с. Горски горен тръмбеш, както и на платно, което до преди време красяло академията.



Предполага се, че зографът е Трифон Калфов от Велико Търново, който оформя и учебниците на Адамов, казват преподаватели. „Един ден секретарката нареди всички преподаватели да се явим в зала 15 на академията. Там заварихме Адамов с непознат мъж, който вероятно беше художникът. Разлистваха някаква книга, обсъждаха някакъв проект. После бяхме заставени да позираме, а Адамов непрекъснато казваше кой накъде да се обърне, кой как да опъне врата си, накъде да гледа и т.н. Никой не ни пита дали искаме да сме част от някаква картина, но ако откажеш или се възпротивиш, край на преподавателската ти кариера”, разказа пред „Торнадо” асистент Георги Георгиев. От бивш шофьор на ректора знаел, че в имението си Адамов поставил и своя скулптура в естествен ръст.

На Свищовската тайна вечеря от ляво на дясно са: Доц. Васил Захариев, доц. Андрей Захариев, доц, Желю Вътев, ас. Никохос Канарян(напуснал), доц. Емил Михайлов(с ножа), гл. ас. Бисер Кръстев, ас. Валентин Милинов, доц. Стефан Симеонов, доц. В.Адамов, синът му Валери Адамов, ас. Божидар Божинов, проф Радко Радков, доц. Валери Ненков, гл.ас. Марин Маринов, гл. ас. Георги Георгиев, доц. Пламен Пътев, доц. Стоян Проданов, доц. Ангел Ангелов.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 15493 |12.09.2010 МВР крие безследно изчезнали от медиите заради свои грешки? . 15| 7859 |27.08.2010 МВР на съд заради личните документи, D&D спасява „Сименс” . 19| 15011 |16.03.2010 Община Приморско фалирала заради кметицата си . 25| 10101 |17.02.2010 Заради 484 лв. мъж лежи вече месец в Пловдивския арест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads