Реклама / Ads
60| 15974 |20.04.2011 ЪNDERGROUND

Зорка Първанова с имот за 5 лв. м2

.
Президентът най-беден в семейството си – има само малка къщичка в Перник
 
Зорка, съпругата на президента Георги Първанов, се е уредила с имот край София на цена от 5 лева за кв. м. Сделката е извършена през 2007 г. Имотът се намира на 13 км от президентството край село Иваняне.

Съгласно новия общ устройствен план на София районът е обявен като перспективен, предвижда се там да бъдат изградени малки и средни предприятия. Според плановете мястото трябва да се превърне в логистичния център на Балканите. Самата сделка е сключена по време, когато все още продажбата на имоти не е засегната от икономическата криза и е в разцвета си. През същия период пак за парцели край Иваняне средната цена за кв. м е 60-70 евро. Независимо от това съпругата на президента плаща 42 500 лева за 8500 кв. м. Продавачите не са нейни роднини и няма как ниската цена да бъде оправдана с прехвърляне при делба на имот. През 2007 г. Васил Симеонов Савов и Галина Петрова Савова сключват сделката със Зорка Първанова за продажба на парцела. Проверка на „Торнадо” установи, че Васил Савов работи като общопрактикуващ лекар и е сред собствениците на медицински център „Здраве 999” с адрес жк „Илинден”, ул. „Коньовица”. Година след сделката със съпругата на президента центърът сключва договор със здравната каса.

Справка в имотния регистър установи, че парцелът край София е единствената собственост, която Зорка Първанова има край столицата. Освен нея тя притежава и апартамент в Пловдив, придобит като дарение. На подобни ударни покупко-продажби се радва и останалата част на семейство Първанови. По-големият син на президента – Владимир, успява да се сдобие с тризонет в „Манастирски ливади” на завидна цена. На 5.10.2009 г. в том 121, акт 200 от столичната служба по вписванията е документирана покупката на апартамент с площ 213, 410 кв. м на ул. „Иван Сусанин”. При сделката Владимир Първанов сключва договор за ипотека с ДСК, според който жилището е на стойност 160 380 лева. Цената на имота отново е с пъти по-ниска от реалните. Дори и в момента, когато се наблюдава спад на продажбите, подобен имот се предлага за 200 – 220 хиляди лева. Интересен е и самият продавач на жилището – това е небезизвестният строителен предприемач Румен Иванов, управител и собственик на фирма „Крит”. Името му нашумя преди време, когато се оказа, че манекенка го е шпионирала
по нареждане на тогавашния агент на ДАНС Алексей Петров.

Според излезлите преди време публикации в медиите известна столична красавица е била използвана като шпионин. Карана е да дава ценни сведения за строителния бос Румен Иванов, собственик на фирма “Крит”. Впоследствие бившият МВР шеф Георги Петканов, свързан с “Октоподите” чрез икономиста Йордан Накев, се сдобива с две жилища в баровска кооперация от затворен тип, построена от “Крит” в столичния квартал “Лозенец”, в близост до басейна “Спартак”. По подобен начин и други бивши и настоящи членове на правителството се уреждат с евтини жилища. Самият Румен Иванов е известен като приближен на Първанов и често е канен на държавни сбирки, удостояван е и с редица отличия, сред които и „Човек на годината”.

Към момента на сключване на сделката с „Крит” Владимир Първанов се води на длъжност в частната фирма „Айви-СМ”, в която работи заедно с брат си Ивайло. Според финансовия отчет на дружеството за 2009 г. – същата, през която имотът е купен с ипотека, „Айви-СМ” е била на загуба и не декларира никакви финансови постъпления. Съответно Владимир Първанов не би могъл да декларира никакви доходи. Независимо от това банката отпуска кредита за тризонета с месечна вноска от 700 лева.

Пак през същата година големият син на президента Първанов извършва друга сделка – този път от името на фирмата. На 18 юни „Айви-СМ” става собственик на магазин в „Хиподрума” с обща площ 69, 940 кв. м. Цената е 122 180 лева. Справка в обявите за недвижими имоти отново показва, че стойността, за която братята се сдобиват с магазина, отново е няколко пъти по-ниска от реалната. Както и при сделката с тризонета, продавачът отново не е случаен. Става въпрос за фирма „Сити ризеденс” с управител Георги Харачерев. В миналото името на бизнесмена се свързва с „Мултигруп”. Георги Харачерев обаче нашумява покрай конкурсите за сметопочистването на София Освен управител и собственик на строителната фирма „Сити резиденс”, той е и шеф на „РВЕ-България”. Друга негова фирма – „Тилком”, пък спечели конкурс за изграждане на кабелната мрежа на БТК. Също като Румен Иванов, и Георги Харачерев е близък с президента Първанов. Като бизнесмен от подобна величина на няколко пъти взима и участие в различни официални мероприятия, на които присъстват хора от правителството. Според него обаче сделката с фирма „Айви-СМ” е била извършена напълно случайно, без той да знае, че се касае за синовете на Георги Първанов.

От всички в семейството си президентът е най-малоимотен. Единственият имот, който се води на името на Георги Седефчов Първанов, се намира в Перник. На 26 септември 2003 г. той се сдобива с малка къщичка в града. Според данните от службата по вписванията става въпрос за дарение. Родената през 1933 г. Марийка Методиева Величкова му прехвърля безвъзмездно едноетажна постройка и дворно място от 289 кв. м.

екип в. "Торнадо"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11010 |21.03.2011 Герджиков нелегално в тузарски имот . 8| 13983 |24.11.2010 Разследват скандална адвокатка за имотни измами . 20| 16554 |04.06.2010 Лъсва скрита история с имот на депутата Д. Бойчев от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads