Реклама / Ads
6| 4854 |16.04.2015 ПОЛИТИКА

Адв. Екимджиев: Този ВСС е най-вредният, откакто съществува институцията

.
Михаил Екимджиев
„За да има истинска реформа, трябва да има разместване не на тухлички, а на темели и основи”. Това заяви пред БНТ адвокат Михаил Екимджиев по повод обявените извънредно от властта идеи за промени, свързани със съдебната реформа, които включват разделяне и нов състав на Висшия съдебен съвет, парламентарен контрол на главния прокурор и промени в Конституцията.
Според Екимджиев прокуратурата „някак е запазена в сянката на съдебната реформа, спря да се говори за реформи в прокуратурата в последно време“. Той припомни идеята на правосъдния министър Христо Иванов за външен одит на дейността на държавното обвинение през последните години, която „сега е тема табу“.

Адвокат Екимджиев зададе един фундаментален според него въпрос: „Има ли смисъл от самоцелно поддържане на стабилността на една система, каквато е съдебната система в България, в настоящия ѝ вид?“

Според него стабилността на една институция, на една политическа система е обществена ценност тогава, когато тази институция работи в интерес на обществото. “Когато тя е компрометирана, когато тя е доказала, че вреди на обществото, няма здрав разум тя да бъде допълнително стабилизирана и да стискаме зъби да изчакаме мандата ѝ, че да навредят още повече”, бе категоричен Екимджиев.

Той посочи като пример за вреда калпавите назначения на ВСС, скандалите в Софийския градски съд, липсата на контрол върху случайното разпределение на делата – всичките извършвани под благосклонния поглед на ВСС.

„Този ВСС е най-вредният, откакто тази институция съществува“, смята адвокатът. И цитира бившата правосъдна министърка на Румъния Моника Маковей: “Съдебна реформа е немислима, ако правилните хора на са на правилните места в правилното време”. Според Екимджиев това е ключът за решаване на проблема.

„Проблемът не е в разделянето на ВСС, проблемът е в това, че назначени от него неподходящи хора са се оказали на възлови, на ключови места, а точно те дават облика, дават физиономията, дават и начина, по който функционира съдебната система, а той е вреден за обществото. Те са резултат на задкулисно кадруване", каза адвокатът.

Най-важното според него е не какво се случва със съдебната система, а какво става с антикорупционната стартегия. Притеснявало го, че новият антикорупционен орган, който е замислен да съществува и обединява функции от БОРКОР, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Сметната палата, няма разследващи функции.

„Тежката артилерия на една институция, която иска истински да се бори с корупцията по високите етажи, е точно разследващата функция“, подчерта юристът. И поясни, че в момента от гледна точка на действащата Конституция няма кой да разследва главния прокурор, дори при категорични данни, че той е извършил престъпление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7207 |25.03.2015 В. Симеонов за Сърница: Какво виеше този от минарето? . 21| 7361 |12.11.2013 Бонев: Този път не медиите, а службите си свършиха работата . 76| 10098 |01.01.2012 К. Парамов: Управлението на Б. Борисов е най-необходимото в този момент . 53| 6319 |04.03.2011 Б. Борисов: Който има храни, ще бъде равностоен на този, който има петрол
Реклама / Ads