Реклама / Ads
6| 6430 |02.07.2009 ПОЛИТИКА

Ако не искаш друг да избира вместо теб

.
- И хамалите са наши, и циганите, и Данко Харсъзина е наш...
 
- Ами че той нали беше затворен за кражба? - учудва се Бочоолу.
- Е-хе, ти патки пасеш. Пуснахме го ний него. Нали той ни спечели хамалите.
Из „Бай Ганьо прави избори”, Алеко Константинов


Неотдавна станах свидетел на следния разговор между двама български граждани в Холандия. Една дама (българка) се обърна с упрек към своя съотечественик (турчин): „А вие защо гласувате за ДПС?”
Под „вие”, имаше предвид не него лично, защото човекът тъкмо беше споменал с омерзение обвързаността на ръководството на ДПС с престъпната комунистическа Държавна сигурност, а „вие, турците”, сякаш има колективна отговорност.
Но и той й отговори с достойнство: „Ами и „ние” като и „вие”. Вие (българите, б.м.) защо гласувате за Атака и за БСП?”
„Ама аз не гласувам изобщо” - защити се дамата.
„Ами и аз не гласувам”, отговори й нейният събеседник.
Замислих се за това, че 60 % от българските граждани НЕ ГЛАСУВАТ. И в същото време упрекват тези, които гласуват защо били гласували за тоя или оня.
Всъщност, за ДПС (с обръчите от български фирми) далеч не гласуват само етнически турци, както упорито се спекулира.
Защо удобно забравяме, че избраниците на ДПС спечелиха два поредни кметски избора в Своге, където няма етнически турци? Или пропускаме покрай ушите си съобщения като това, например:
„На изборите за евродепутати през 2007 г. ДПС беше обвинено, че се е възползвало от схема за купуване на гласове в "Мини Перник" - собственост на Христо Ковачки. В репортаж на "Нова телевизия", заснет със скрита камера, работници в мината разказаха, че началниците са им раздавали по 10 лв., за да пуснат бюлетина за ДПС, и са ги предупредили да си търсят друга работа, ако партията не събере достатъчна подкрепа. Миньорите твърдяха, че схемата работила във всички предприятия - собственост на Ковачки.”
Но никой не е в състояние да купи или заплаши всички избиратели. Затова вместо да упрекваме избора на другите, по-ефективно ще е да се вдигнем от софрите и да се разходим до избирателните секции на 5 юли.
Така че ако не искаме друг да избира вместо нас и парламентът да е пълен с наследниците на Данко Харсъзина, Гочоолу и Дочоолу, трябва да гласуваме. Защото опасността да стане още по-зле винаги съществува и това не бива да се забравя.


Даниела Горчева, Холандия
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7268 |15.07.2008 Защо не трябва да има референдум за избирателната система . 8| 5618 |13.04.2008 Предложиха ни театрална, вместо достойна оставка . 0| 6030 |04.02.2008 Избирателно за изборните правила . 6| 5526 |03.08.2007 Политиците победиха избирателите в битката за европарите на общините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads