Реклама / Ads
3| 4692 |13.10.2015 ПОЛИТИКА

Борисов: От значение е газопренасянето у нас да бъде 100% държавно

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов откри край Ихтиман реконструирана компресорна станция. На събитието присъства министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” ЕАД Георги Гегов, посланикът на САЩ Родерик Мур, заместник-държавният секретар по международната търговия на САЩ Кенет Хаят и представители на местния бизнес.За събитието Борисов написа на профила си във Фейсбук:
 

 „Инвестициите, които правим за модернизирането на съществуващата газопреносна мрежа у нас, гарантират сигурността при преноса на природен газ през страната. В момента се изпълнява рехабилитация на четири от шестте компресорни станции по мрежата за транзитен пренос на газ през България за Турция, Гърция и Македония, като общата стойност на проекта за реконструкцията им е близо 104 млн. евро, в които е включено и изграждането на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати. Проектът за обновената станция в Ихтиман, която тази сутрин пуснахме в експлоатация с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз” ЕАД Георги Гегов, шарже д’афер Родерик Мур на Посолството на САЩ в София, заместник-държавния секретар по международната търговия на САЩ Кенет Хаят и представители на местния бизнес, е на стойност 17,7 млн. евро”.

 

„След завършването на модернизацията компресорните станции у нас ще отговарят на най-високите европейски екологични изисквания, ще се повиши безопасността при ползването им, ще се намали рискът от аварии и ще се подсигурят необходимите параметри при предаване на природния газ на потребителите. Работим активно всичко, което е от значение за газопренасянето у нас, да бъде 100% държавно. Другата седмица започваме разширяването в Чирен, за което се говореше десетилетия, но не се правеше, а до края на 2016 г. обновяването на компресорните станции трябва да е приключило”, допълва той.

 

„Правим инвестиции за милиарди, за да може, когато сядаме на масата за преговори, да имаме най-добрата газопреносна система в региона и да отстояваме успешно позицията ни България да бъде газоразпределителен център. По този начин, когато се решава къде да минават газовите трасета, ще имаме изключително важни предимства. Щастлив съм, че вече се виждат резултатите от положените усилия по модернизиране и разширяване на газопреносната система и то с най-доброто, което е произведено в тази сфера”, пише още Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6086 |09.10.2015 Борисов: Ако не бяхме паднали от власт, "Южен поток" отдавна щеше да се строи . 10| 5121 |07.10.2015 Борисов: Холандия е сериозен инвеститор в България . 23| 5387 |02.10.2015 Борисов: Ще напрегна бюджета до дупка и ще реша въпроса с авиацията . 41| 7819 |25.09.2015 Б. Борисов: Страх ме е, че ще станем фронтова държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads