Реклама / Ads
0| 5702 |16.07.2015 ПОЛИТИКА

БСП събра 25 000 подписа срещу ТПТИ

.
„БСП се включи в европейската гражданска инициатива срещу Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), съвместно със „Солидарна България”, и в много кратки срокове събрахме над 25 000 подписа”. Това заяви на пресконференция в централата на левицата организационният секретар на ИБ на НС на БСП Станислав Владимиров.
 

Той обясни, че голяма част от тях не са от партийните структури, а от много граждани извън БСП. „НС на БСП се включи активно със своя позиция относно ТПТИ, но все още не получаваме отговор за прозрачността на този тип споразумение, което ще определя търговските взаимоотношения между Европа и САЩ”, обясни социалистът. По думите му има няколко неща, свързани с личните данни, сферата на енергетиката, търговските спорове- които дори след приемането на доклада в ЕП през изминалата седмица не са се изяснили. „БСП се обявява категорично против тях”, заяви Владимиров. Той допълни, че не е изяснен и спорният момент за арбитража, когато възникнат спорове между търговски компании и държави. Владимиров обясни, че все още остава идеята тези спорове да се разглеждат в арбитражи с неясна структура. „Има спорни моменти и относно защитата на дребните селскостопански производители”, заяви той.

 

„До момента в подписката са се включили над 2 млн. души, като имаше негласна квота за държавите, а ние я изпълнихме два пъти за по-малко от 1 месец”, заяви Владимиров. Той подчерта обаче, че все още тази изключително важна тема стои встрани от дневния ред, както на България, така и на цяла Европа. „За нашата страна тя е изключително важна, защото ние сме малка и слабоконкурентна икономика, а такъв тип споразумение трябва да бъде прозрачно и одобрено от всяка една държава в ЕС, защото както сме поели своите задължения, така имаме и права”, категоричен бе организационният секретар на левицата.

 

„Надяваме се след като БСП вече се включи, другите парламентарно представени партии също да изкажат ясна позиция. До момента само отделни техни представители се изказват благосклонно към споразумението без да знаят, какво се случва с него”, това заяви от своя страна председателят на сдружение „Солидарна България” Ваня Григорова. Тя подчерта приноса на БСП за събирането на над 25 000 подписа за малко повече от месец. По думите й преди включването на левицата, подписката е вървяла мудно - от октомври до сега са били събрани едва 8 400, а сега са над 32 000. Ваня Григорова обясни, че събраните папки ще бъдат изпратени в Берлин, където е централата на организаторите на гражданската инициатива и те ще бъдат добавени към общия брой на подписите на България. „Така страната ни ще стане 18-та държава в Европа, която изпълнява квотата, която й е поставена – 12 750” обясни тя и допълни, че правилата са приети от ЕК.

 

Григорова изказа благодарност и за твърдата позиция, която са изказали трима от евродепутатите от БСП в ЕП срещу спорна резолюция за ISDS. Тя обясни, че това е механизъм, който позволява на корпорациите да съдят държавите, ако и когато те решат, че печалбите им са нарушени от промени в законодателството на дадената страна.  „По данни на Министерство на финансите България към април месец е съдена от две компании – EVN и сметопочистващите компании на Румен Гайтански”, обясни Григорова. Тя припомни, че България вече е спечелила три подобни арбитража за обща стойност 575 млн. долара. Тя обаче подчерта, че въпреки това България е заплатила разходите по делата, защото при този тип дела държавата плаща независимо от изхода на делото.  


 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5491 |13.05.2015 Търговското споразумение със САЩ разбуни Народното събрание . 31| 6010 |08.12.2014 Бойко Борисов: За"Южен поток" няма подписан дългосрочен договор . 16| 35519 |12.10.2014 Ето ги депутатите в 43-ото Народно събрание . 37| 10461 |12.01.2014 Валери Симеонов събра патриотари на ПУЦ в Златоград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads