Реклама / Ads
17| 10373 |22.06.2017 ПОЛИТИКА

ГЕРБ отряза БСП за ”Бузлуджа”, Нинова плаши с протест

.
Бузлуджа Източник: БГНЕС
”Бойко Борисов да изпълни това, което ни е предложил за ”Бузлуджа”, иначе ще изкарам социалистите пред Министерски съвет”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведена среща с регионалният министър Николай Нанков във връзка с приключването на процедурата по предоставяне на Комплекс „Бузлуджа” на партията.
 
Изказването ѝ бе в отговор на отказа от страна на Нанков да предостави комплекса на БСП позовавайки се на настоящата нормативна уредба.

„Със сега действащите текстове в закона, процедурата по безвъзмездно прехвърляне на паметника "Бузлуджа" е невъзможно. Законът за държавната собственост беше променен на 7 февруари 2017 г. Юридически лица и политически партии не могат да получават имоти държавна собственост безвъзмездно", обяви Нанков.

„Шокирана съм от това, което разбирам тук и аман от номерата на Бойко Борисов. Първо - елате си вземете „Бузлуджа" безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане", посочи Нинова.

По думите ѝ много правителства поред не могат да се грижат за паметниците си, включително за този.

„Ето, ние желаем да го вземем, за да го възстановим, реставрираме и поддържаме.

Сега обаче явно има някакво отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг. Явили са се много кандидати, политически партии, неправителствени организации. Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се е сетила, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори едно - съсредоточава се енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП. Което е супер лицемерно", обясни Нинова.

Тя Нинова съобщи, че от МРРБ са предложили на БСП много варианти за възмездно предоставяне, като отдаване под наем или продажба след търг.

„За мен това е начин да не се случи това, което желаем - да получим един архитектурен паметник. Очевидно засега работата се затяга", коментира Нинова.

„Нашето желание остава да отговорим на писмото, което сме получили от Министерски съвет през 2011 г., да получим паметника като собственици. Бойко Борисов да си изпълни това, което ни е предложил, иначе ще изкарам социалистите пред Министерски съвет", каза лидерът на БСП.

Нанков също обясни, че с ръководството на БСП са обсъждали други варианти, като отдаване на паметника под наем и закупуването му чрез тържна процедура.

„Ако бъде изявено желание на ръководството на БСП и след решение на Министерски съвет, паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок, не по-голям от 10 години", посочи Нанков.

Според него има воля за прехвърляне на паметника на партията, но в момента законът ограничава от към възможностите.

„Неформално научих, че кметът на Казанлък също изявява желание да стопанисва паметника", каза той. По думите му хипотезите за възмездно придобиване чрез тръжна процедура не изключва участници.

Той съобщи, че данъчната оценка към момента е около 110 000 лв. за закупуване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6636 |21.06.2017 Нинова: Напускаме Председателския съвет на НС . 1| 6165 |11.06.2017 Менда Стоянова оборва Нинова в писмо . 2| 5619 |11.06.2017 Нинова въвежда етичен кодекс за депутатите от БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads