Реклама / Ads
40| 9928 |03.01.2012 ПОЛИТИКА

ГЕРБ предизвикват предсрочни избори напролет?

.
Огнян Минчев
Ще бъде доста трудно за ГЕРБ да спечели избори в редовното за това време, констатира О. Минчев. А. Райчев добави и друга възможност - избори наесен.
 

Пролетта на 2012 година е най-подходящото време за управляващите от стратегическа гледна точка да предизвикат предсрочни избори, казаха по БТВ политологът Огнян Минчев и социологът Андрей Райчев. Ще бъде доста трудно за ГЕРБ да спечели избори в редовното за това време, тъй като предстоят две зими, а не се очертава и край на кризата. Самата динамика на политическия процес предполага подобна стъпка. И правителството на СДС, и на НДСВ можеха да вземат втори мандат, ако бяха предизвикали предсрочен вот, обясни Минчев. По думите му обаче и премиерът, и официалните представители на властта ще отричат такава възможност.

Андрей Райчев се присъедини към неговото мнение, като изброи и възможните варианти: Има три възможности – редовни - през пролетта на 2013 година, предсрочни – тази пролет или есента. Тъй като есента – шест месеца преди редовния вот, ще бъде глупаво, април-май трябва това да се обяви. Той обаче отбеляза, че по-неподходящо време за избори от това след зимата за всеки управляващ няма, тъй като рейтингите през март достигат най-ниската си точка

Ако хората ви бягат от България, трябва да направите нещо извън пазара, за да ги спрете; приоритетно трябва да се работи върху определени сектори и да се задържат младите, преспективни хора в България, каза още Огнян Минчев.

Голяма гордост е, че България няма дълг; това става за пръв път в историята ни, добави социологът Андрей Райчев.

Липсата на дългове и балансираният бюджет не може да е единствена ценност, репликира Минчев. Източването на държавата става през излишъците, елитите продължават да живеят разточително, а стягането на колана е само за т.нар. простолюдие, добави той. Публични политики трябва да има, за да не стане като в приказката за Настрадин Ходжа, който тъкмо научил магарето си да не яде и то умряло, каза той.

Позицията на Станишев ще бъде по-популярна в БСП, което не означава, че той ще направи партията по-привлекателна, коментира Минчев. Станишев си циментира властта до следващите избори, каза Райчев. Според Минчев въпросът за евентуална партия на М. Кунева е кой ще направи тази партия. Не Кунева ще тръгне да обикаля градове и села, за да прави партия, както го направи Цв. Цветанов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 12101 |14.12.2011 К. Паскалев платил “под масата” 1 млн. лв. навръх изборите . 66| 7345 |01.11.2011 Борисов: В изборите губещ е Станишев, Първанов - победител . 95| 6986 |31.10.2011 Костов видя в изборите “извратен нагон към властта” . 82| 7964 |20.10.2011 Скъсява се дистанцията между първите 3-ма преди изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads