Реклама / Ads
7| 6514 |24.02.2015 ПОЛИТИКА

Какво се крие зад заглавията в медиите

.
Неудобното тефтерче вече го няма. Нама и виновни за кражбата му...
Медиите информират. Медиите манипулират. Медиите изпълняват поръчки. Медиите убиват... Все верни констатации. Употребата и злоупотребата с медии се извършва пред очите ни. Не всеки обаче умее да разчита заглавията, да чете между редовете и да отгатва кодираните послания.
 
Най-важен е преводът на това, което трябва да се скрие, да се внуши или да се изкриви. Истината често е поседното нещо, което ще намерим в някои публикации.

Ето няколко примера.

 

1. Роми от монтанското село Долни Цибър протестираха срещу безработицата и бедността в селото (БТА)


Целта: Да се покаже, че циганите са социално и граждански активни.

Истината: Държавата губи между 700 млн. и 1 млрд лева годишно заради неграмотността на ромите и съответно заради високата безработица сред тях. Това заявява още през 2011 г. постоянният представител на Световната банка в България Маркус Репник. Мнението на Световната банка не е променено и днес. Голямата цифра се дължи на факта, че ромите пропускат потенциален доход от 5000 лева годишно на човек заради ниското си образование. Повече от 80% от ромите над 15-годишна възраст не работят, което се дължи на ниския процент завършили гимназия – едва 13.
„Ромите, които завършат гимназия, могат да очакват да получават 83% повече като възнаграждение от тези, които не са. Всеки лев в образование на ромите, ще донесе 7 лева в държавния бюджет“, заяви Репник при представянето на проекта за Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020 г.).

Не са виновни те, а политиците. Вече десетилетия те не спават закона, според който средното облразование е задължително. Това не е пожелание, а изискване.

 

2. Няма виновни за изчезналите тефтерчета на Златанов (в. "24 часа")


Целта на публикацията: Да обслужи прокуратурата. Хем си е свършила работата, хем у сложила точка на неприятната за нея тема. Хем се замазма скандалът с политици, чиите инициали фигурират в тефтерчето и предизвикват размисли за "мръсната политика" и "мокрите поръчки" в нея.

Целта на прокуратурата: Да покаже, че си е свършила съвестно работата и случаят с "кражбата" да се потули. По този начин да се измъкне "суха" от скандала, забъркан с нейно участие.

Истината: Корумпиран политико-мафиотски кръг разпорежда на зависими висши прокурори да потулят случая с тефтерчето на Златанов. Поредна победа за задкулисието и кръга #Кой.

 

3. Тютюнопроизводители готвят протест (БНТ)


Целта: Тютюнопроизводителите искат справедливост. В същото време прикриване на истските причини - тютюнопроизводителите също участват в съмнителни схеми. Управлението трябва да преговаря с тях. Да се внуши, че тютюнопроизводиетлите са трудолюбиви хора, които са ощетени несправедливо, да се предизвика съчувствие и подкрепа.

Целта на ДПС: Да яхне отново протестите и да използва проблемите на тютюнопроизодителите за свои цели. Най-близката е местният вот. Пример за тотално лицемерие в политиката: защита на корпоративни интереси и презрение към електората.

Истината: От години цялостната политика, свързана с тютюнопроизводството е в ръцете на ДПС. Години наред ДПС управлява Министерство на земеделието. Всички законопроекти, свързани с тютюнопроизводството са инициирани от ДПС. Основните фирми, които изкупуват тютюна са под контрола на ДПС. Фирмата "Булгартабак" се притежава, според редица публикации, от депутата от ДПС Делян Пеевски и лица, свързани с него. Това не се казва никъде.

 

Гювен Торос
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6559 |05.11.2014 Станишев притеснен; ето какво рече във Фейсбук . 48| 8345 |25.10.2014 Валери Симеонов: ГЕРБ иска наши министри, умуваме какво да правим . 31| 8540 |02.09.2014 Андреев: До каквото и да се докосне ДПС, идва Армагедон . 49| 6160 |29.08.2014 Калфин: Военният министър да не се крие зад експерти за войната с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads