Реклама / Ads
5| 8876 |08.11.2022 ПОЛИТИКА

От критик до съветник: Борисов иска от Радев оставката на Демерджиев

.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе в партийната централа и отправи публичен съвет към държавния глава Румен Радев. Да, съвет. Не критика. Трябвало, рече Борисов, президентът незабавно да поиска оставката на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заради случилото се по границата с Турция, довело до смъртта на граничар.
 

“Изключително слабо ръководство на МВР, убеден съм, че президентът трябва да смени незабавно Демерджиев. Той направи всички смени в "Гранична полиция", каза на брифинг Борисов. 

 

Според него било “нахалство” Демерджиев да не депозира оставката си.

 

Лидерът на ГЕРБ обаче пропуска няколко неща. Става дума за потресаващи наследства от 12-годишното управление на Борисов и собствената му партия. По време на кабинетите на ГЕРБ в оградата по границата се наляха най-много пари - стотици милиони, с помощта на които Борисов и свитата му се представяха за върлите борци срещу нелегалните мигранти, които са изиграли блестящо ролята си на бариера на ЕС. 

Борисов дори дръзна да заяви, че преди две години просто не е имало как да стане такъв инцидент. Заговори за “полицейска кръв по улиците” и “полицейски чадъри”. 

 

"От турска страна има подадени сигнали, че техните каналджии стават все по-нагли и е имало престрелки с жандармерията. Това е изключително слабо професионално ръководство на МВР, което вече две години бездейства”, коментира още Борисов.

 

“Екипите ни с Турция работеха перфектно заедно. Сега, абсолютно незащитени, неработещи системи, напръскали оградата с компресори, уж я боядисали. Оградата е на МВР, не е на областните управители и той само обикаля да обяснява какви мерки щял да вземе. Една след друга смени, чегъртане от Рашков, после чегъртане на хората на Рашков и резултатът е навсякъде мигранти, Балканският път се върна в България“, отбеляза Борисов.

 

Борисов и турските власти, които поддържат режима на Ердоган в южната ни съседка, наистина “работят перфектно заедно”. Светъл пример за това е случаят с Абдуллах Бююк. Той е обявен за близък до организацията на Фетуллах Гюлен, а според германското авториретно списание “Шпигел” тогавашният премиер Борисов и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опонента на Ердоган, след опита за преврат през 2016 г. 

 

Бююк е предаден на Турция през август 2016 г. Бююк е задържан и екстрадиран за часове. Официалната версия е, че това се е случило заради невалидни документи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 26791 |25.10.2022 Борисов иска да покаже „кой води парада“, като подчини ПП и ДБ . 3| 8586 |10.10.2022 ЦИК отговориха на Борисов за машините . 0| 5130 |08.10.2022 Терзийски от ПП: Няма да сме патерица или „златен пръст“ на Бойко Борисов . 3| 4966 |05.10.2022 Анализатор: Политическо самоубийство е, ако ПП и ДБ подкрепят ГЕРБ и Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads