Реклама / Ads
6| 15389 |19.06.2018 ПОЛИТИКА

Лилито Павлова не пуска Густав Малер в НДК, маестро Табаков очаква празни столове

.
Густав Малер
Над 400 музиканти чакат благоволението на евроминистърката Лиляна Павлова, за да репетират в НДК за грандиозния концерт при закриване на европредседателството. На 27 юни в зала №1 под диригентството на Емил Табаков трябва да бъде изпълнена Осма симфония на гения Густав Малер.
 

Произведението е известно като „симфония на хилядата“, защото е предназначена за голям брой оркестранти, солисти и хористи. Огромният му мащаб е причината да се изпълнява много рядко. В България за последно произведението е изпълнено през 1991 година.

 

Все още не ни пускат да репетираме в НДК, заяви по БНТ маестро Табаков. Според него ако се наложи да свирят направо на 27 юни, това ще е абсурдно и несериозно.

Именития диригент се опасява също, че в залата може има празни места, защото това е последният ден от престоя на евродепутатите в София и някои от тях можело да изберат да прекарат вечерта по друг начин.

 

Безплатни покани за концерта са получили и много депутати от българския парламент. Малка телефонна анкета на Фрог нюз показа, че родните депутати почти не знаят за концерта, а някои от тях не са чували за Густав Малер. Един дори предположи, че е германски евродепутат, а друг - производител на бира…

 

Симфония №8 на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии, според мащабна класация на ВВС. В изпълнението на инструменталната част ще се включат 140 филхармоници. Внушително ще е присъствието на вокални състави - 100 деца, 150 певци смесен хор и 8 солисти. В продукцията участват Симфоничният оркестър на БНР, Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, Детският радиохор с диригент Венеция Караманова и смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Ще участват и австрийски музиканти.

Австрия е следващият председател на Съвета на Европа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6095 |24.04.2018 Георги Свиленски: ГЕРБ арестуват 10-15 души, после ги пускат . 4| 5713 |05.10.2017 ДПС напуска Комисията по вероизповеданията в парламента . 3| 5877 |12.08.2017 Макрон тръгва да очарова Източна Европа, не пропуска и България . 8| 11639 |17.07.2017 Професор Близнашки: Борисов изживява лебедовата си песен, допуска много грешки, но и опозицията е неориентирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads