Реклама / Ads
22| 7523 |17.10.2013 ПОЛИТИКА

Министри пак крият данни за бонуси

.
министри от екипа на Пламен Орешарски са под прицел
Министри от кабинета "Орешарски" са под прицел на свои депутати заради отказ да отговорят конкретно кои служители от ведомствата им, най-вече в политическите кабинети, са получавали пари над заплатите си. Мотивът, както беше и по времето на ГЕРБ, отново е "опазване на лични данни".
 

Избраниците от БСП Петър Мутафчиев и Георги Свиленски поискаха през септември от всички министерства отговор за т.нар. бонуси по длъжности през 2011-2013 г., пише Труд. Периодът обхваща мандата на ГЕРБ, служебния кабинет и "захапва" старта на мандата на новото правителство. На първата порция въпроси настоящите управници, както и предшествениците им от ГЕРБ, са представили само общата сума на допълнителните възнаграждения. Но не и разбивка кои служители са вземали допълнителни пари, на какво основание е ставало това и в какъв размер.
 

Става дума за общо около 29 млн. лв., раздадени за двете години в 9 от министерствата, стана ясно от общите справки, получени от депутатите. Първенец по бонуси е Министерството на финансите - за 2 г. са раздадени 14 млн. лв.

Мутафчиев и Свиленски са задали отново въпроси към министрите, озаглавени "отказ от конкретен отговор", защото са убедени, че информацията, която искат, не е защитена по закон. Това показва и становище на Комисията за защита на личните данни, изпратено до двамата след тяхно запитване.
 

Спецорганът казва, че "в конкретния случай условие за допустимост" за предоставяне на исканите данни за служителите на министерствата е "осъществяването на задача в обществен интерес". От комисията припомнят и че членовете на политически кабинети са длъжни да обявяват доходите си по силата на специалния закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.
 

През януари т.г. Върховният административен съд също реши, че възнагражденията на чиновниците не са тайна по дело на в. "Сега" заради отказ на информация от социалното министерство при ГЕРБ. По тяхно време гръмна скандал с огромни суми, раздавани на висши чиновници и отказ на властта да дава информация. Висши чиновници дори подадоха оставки и се наложи да връщат пари.
 

Мутафчиев и Свиленски все още чакат новите отговори на част от министрите. Социалният министър Хасан Адемов (ДПС) единствен бързо е предоставил на депутатите кой какви бонуси е вземал в министерството в посочения период, но с молба имената да не бъдат разгласявани. Според данните в МВР не са раздавани бонуси за политическия кабинет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 7394 |24.05.2013 Орешарски наясно с министрите си до неделя . 88| 17688 |01.04.2012 Още двама министри аут от кабинета. Излиза списък с облажили се лобисти за АЕЦ-Белене . 26| 7507 |07.01.2012 Депутати и магистрати крият доходи и имоти . 97| 7754 |07.06.2011 Ив. Костов: Някои министри подкрепяме, има слаб вицепремиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads