Реклама / Ads
43| 6706 |22.05.2013 ПОЛИТИКА

Пл. Орешарски: Енергетиката е в колапс, ще я спасяваме

.
Това, което ме притеснява са очакванията максимално бързо да има резултат от положителните промени. Това, което трябва да се направи, е максимално бързо да спрем негативните тенденции като увеличение на безработицата, увеличението на сметките за ток и цените на лекарствата.
 

Освен хората без работа и голяма група работещи бедни, за които също е изключително  трудно да плащат сметките си.

Белене трябва да се гледа като на икономика, да се видят какви са докладите на HBCB и ако докладите се потвърдят, не виждам никакви причини да не се рестартира. Има иск с много голяма стойност - за над 1 млрд евро. Необходимо е да се актуализират разчетите и да се влезе в преговори с Росатом.

 

Не трябва да се губи време в преструктуриране на икономическото министерство сега, защото това ще отнеме между 6 и 12 месеца. Енергетиката е в колапс и следващите няколко месеца ще се взимат бързи мерки в този сектор. Нямаме време - хората са с очаквания за бързи мерки.

Според Орешарски в рамките на 6 месеца трябва да се промени и механизмът на закупуване на лекарствата за болниците и да се върне централизацията. По думите му съвсем различни цени могат да се договарят при един голям търг.

 

По отношение на ставката на ДДС номинираният за премиер от Коалиция за България заявява - Винаги съм бил привърженик на единната ставка за ДДС. Според него всяка диференциация не би била добре, защото не може да се каже лекарствата, книгите, детските стоки или кое друго е по-важно. Относно размера на доходите, вярвам, че до края на мандата може да се реализира минимална работна заплата от 450 лв., а дано стигнем и по-високи равнища. Важно е да се внимава да не се влоши конкурентоспособността, защото рязкото увеличение може да е положително в краткосрочен ефект за доходите на хората, но в средносрочен и дългосрочен план да доведе до негативен ефект.

 

Ниското пропорционално облагане способства за разширяване на данъчната основа и възпрепятства сивия сектор.  Макар че БСП е записала в програмата си лека прогресия, това предстои да се дискутира.

Според Орешарски увеличението на парите за майките и майчинството може да влезе в сила от 1 януари 2014, защото иначе би трябвало да се актуализира бюджетът. "Виждаме, че сега бюджетът на държавата е с дефицит, а и служебното правителство направи някои размествания, за да плати на някои социални слоеве и не знаем с какви ресурси може да се разполага, за да може да обещаем промяната веднага", коментира Орешарски. Част от мерките като швейцарското правило ще се въведат от следващата година. "Ако трябва ще съкратим други разходи, но ще направим тези промени", заяви депутатът от Коалиция за България.

 

Според него при сериозни промени в икономиката с оглед на мерките, които предстои да се предприемат, новите работни места може да бъдат дори повече от обещаните от БСП 250 хил. работни места. За бизнеса Пламен Орешарски пое ангажимент за облекчаване на условията за правене на бизнес, преглед на такси, разрешителни, по-лесен достъп до кредитиране, своевременно връщане на ДДС.  Дори с цената на по-висок дефицит, ДДС трябва да се връща на бизнеса, категоричен е Орешарски. Макар да определи изявленията за връщане в рамките на 7 дни на ДДС като ПР акции и обеща сериозен анализ на предишното управление без ПР ефекти, каквито е имало в миналото.

 

На въпрос за кадрите в бъдещото правителство Орешарски заяви готовност за включване на добре подготвени хора - Много обичам експертизата и за да управляваш цели сектори са ти необходими и житейски и професионален опит и да се взимат и политически решения. Ако има подготвени хора, които свързвате с двете партии ДПС и Атака, съм готов да ги привлечем, но предпочитам експертите, коментира Орешарски.

 

Той се обяви и за реформи в МВР и определи като свой приоритет борбата с нарастващата битова престъпност. Според него реформи в МВР не са правени от 90-те години и там няма време да се продължава по досегашния подход.

 

Трябва да се прави каквото трябва, пък да става, какво ще, казва Орешарски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 6564 |22.04.2013 С. Станишев: Ще развием енергетиката и ще свалим сметките за ток . 133| 6572 |01.04.2013 П. Орешарски: Средноевропейски доходи няма да има и през следващия мандат . 48| 13501 |22.02.2013 Тайно: Станишев и Доган редят нов кабинет; ДПС иска енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads