Реклама / Ads
2| 6611 |10.10.2023 ПОЛИТИКА

Politico: Подаръкът на "Хамас" за Владимир Путин

.
Бруталното нападение на "Хамас" срещу Израел дойде на рождения ден на Владимир Путин - 7 октомври. Такъв шок за сигурността в Близкия изток вероятно е дошъл като добра изненада за руския държавник, чийто стратегически приоритет е да отклони подкрепата и вниманието на Запада от Украйна. Големият въпрос е колко голяма е заслугата на Кремъл за перфектната буря от назряващи кризи - Израел, Косово, Кавказ и Африка. 
 

За мнозина е изкушаващо да видят Путин като мозък или кукловод, който разпалва повече конфликти, отколкото Западът може да се справи. Всъщност руският президент не стои зад всички тези конфликти, но пък те идват дюшеш за него, ще налеят масло в огъня и ще изиграят своята роля. 


Путин се наслаждава на хаоса. Крякащите пропагандисти на Кремъл вече разпространяват наратив, че войната в Близкия изток е победа за Русия и парите за Украйна ще пресъхнат като изоставен кладенец. 


"Това беше може би най-добрият подарък за рождения ден на Путин. Атаката срещу Израел ще раздели вниманието, като се има предвид естественият фокус на САЩ върху Израел. Надяваме се, че това няма да има драматичен ефект върху подкрепата за Украйна, но разбира се, много ще зависи и от продължителността на конфликта в Близкия изток. Ако наистина искаме да бъдем геополитически Европейски съюз, трябва да можем да се справяме с множество кризи едновременно“, каза дипломат от ЕС пред брюкселското издание "Politico".


Усещайки заплахата, че Западът може да е на път да изгуби фокуса си върху Киев, украинският президент Володимир Зеленски вече изтъкна, че един от верните съюзници на "Хамас" в лицето на Иран е близък другар и на Русия. Според Зеленски борбата срещу Русия и борбата срещу ислямистките бойци са едно и също нещо: 


"Израелски журналисти, които са били тук, в Украйна, в Буча, сега казват, че са видели същото зло там. Единствената разлика е, че има терористична организация, която нападна Израел. Тук има терористична държава, която нападна Украйна". 


Колко общо има Крелъ с кризата в Близкия изток? 


Да започнем с атаките на "Хамас". 


Русия отдавна ухажва ислямистките бойци, а лидерът на "Хамас" Исмаил Ханийе и други официални лица неотдавна пътуваха до Москва. 


След атаките в събота, руснаците побързаха да изтупат прахта от старите планове да изтеглят границите на Израел обратно там, където са били през 1967 г. Външният министър Сергей Лавров каза, че създаването на палестинска държава е осуетено от "разрушителната политика“ на САЩ. Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев определи атаките на "Хамас" като "очаквано развитие" и насочи гнева си към Запада. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков радостно заяви, че финансирането за Украйна сега неизбежно ще намалее.


Това означава ли, че Русия е имала пряка ръка в атаките? Малко вероятно. Русия далеч не е толкова важна, колкото Иран, що се отнася до оръжията и финансирането на "Хамас". Норман Рул, бивш високопоставен служител на американското разузнаване, твърди, че политическата подкрепа на Москва спрямо терористичната организация е насърчила групировката да предприеме насилие, но каза, че всяка руска роля извън това вероятно е скромна. 


"Тази стратегия позволява на руснаците да твърдят, че подкрепят мирния процес, но последвалото насилие разстройва региона, отклонява вниманието на политиците от агресията на Русия срещу Украйна и привлича военноморските сили на САЩ от Черно море към източното Средиземноморие“, каза той пред "Politico".


Флиртовете с "Хамас" и подкрепата за палестинците също помагат на Путин в стремежа му да се представи като важен играч в глобалното пренареждане срещу Запада с Китай и Иран.


превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8261 |10.10.2023 Асен Василев: Ще се хванем и за опашката на дявола, ако трябва. Ще помогнем и на Израел . 32| 11016 |09.10.2023 Посланикът на Израел у нас: Джихад! Не говорим за човешки същества, а за зверове . 31| 9708 |08.10.2023 Евгений Кънев: Има много причини Русия да гледа към войната между Израел и “Хамас” . 12| 5797 |07.10.2023 Кирил Петков: Министър Тодор Тагарев се справя много добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads