Реклама / Ads
18| 11515 |06.11.2020 ПОЛИТИКА

Politico: Социологическите агенции отново сгрешиха за Тръмп

.
Социолозите сгрешиха за Доналд Тръмп. Отново. Когато приключи броенето, Джо Байдън няма да е спечелил двойно повече гласове от опонента си. Тръмп от своя страна загуби в Уисконсин с 1 точка, а не със 17, каквито бяха прогнозите. И очевидно кандидатът на републиканците не претърпя погром за една нощ, както социолозите предричаха.
 

И това не е само част от резултатите при публичните допитвания, които обрисуваха една голяма вечер за партията на демократите. Много частни социологически проучвания сочеха, че Байдън ще спечели със солидна преднина.

 

Сега, след като това очевидно не се случи, социолозите започват да се чудят - има ли нещо изначално сбъркано в моделите им или просто не са способни да измерят подкрепата към Доналд Тръмп.

 

“Не става дума само за няколко социолози, които са пропуснали нещо тук и там. Това е нещо уникално за тези избори”, посочва Патрик Мъри, който управлява Института за проучване на университета в Монмут.

 

Невъзможно е да се определи колко точно е големината на разминаването между прогнозите и истинските резултати, докато преброяването на гласовете не приключи окончателно. Тръмп обаче очевидно е превъзхождал в много от основните бойни полета и печели доста неудобна за Байдън преднина в щатите, където демократът води.

 

Тръмп обвинява социологическите проучвания за евентуалния си погром. В остро свое изявление в залата за брифинги в Белия дом, Тръмп посочи, че проучванията са "намеса в изборната система". Обвиненията обаче са без доказателства. Според него те са били създадени, за да държат избирателите на републиканците в домовете им и са създали илюзия за мимолетна преднина за Байдън, което е попречило на републиканската партия да набира средства за кампанията си.

 

Независимите от политически партии медии и университетските социолози обаче не са предложили прогнозите си, за да навредят на политическите перспективи пред републиканската партия. Няма съмнение обаче, че проучванията на президентската надпревара са пропуснали нещо. Особено в ключовите щати.

 

Едно от по-популярните обяснения се изчерпва с гласоподавателите, които се срамуват от това, че гласуват за Доналд Тръмп и съответно са подали подвеждаща информация към анкетьорите. Но и за това няма доказателства.

 

Повече анкетьори смятат, че всъщност е трудно да се достигне до гласоподавателите, за които е по-вероятно да подкрепят Тръмп на първо място, или защото са по-трудни за намиране, или са по-малко склонни да участват в интервюта по телефона.

 

След 2016 г. социолозите се нарамиха със задачата да погледнат по-отблизо своите методи на изследване и да ги подложат на анализ, който да им помогне защо са пропуснали победата на Тръмп на тогавашните избори. Според тях една от основните причини е в разширяващата се пропаст между образованите американци и гласоподавателите, които не са завършили дори колеж.

 

Но дори това не бе достатъчно тази година.

 

Ще отнеме седмици, за да се определи степента, в която социолозите са пропуснали резултатите на Тръмп. Индустрията обаче се надява, че критиците й ще изчакат повече информация за пропуските, преди да вадят своите финални заключения.

 

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6298 |06.11.2020 ПП „Републиканци за България“: 7 идеи за справяне с коронакризата . 8| 6822 |06.11.2020 Д-р Виктор Серафимов: Борисов ще използва гласуването за ВНС, за да подаде оставка . 28| 6601 |06.11.2020 Томислав Дончев за критиките: Какво предлагате - да затворим от март до септември? . 5| 5920 |05.11.2020 Павел Вълнев: Подкрепяме българските лекари в борбата им с коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads