Реклама / Ads
0| 9400 |07.03.2022 ПОЛИТИКА

Полша /не/ дарява на Украйна руските си изтребители. А ние?

.
САЩ дадоха „зелена светлина“ на страните от НАТО, ако решат да предоставят бойни самолети на Украйна. Това става ден след като президентът Володимир Зеленски отправи молба към членовете на Конгреса да предоставят такива самолети.
 

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен потвърди в неделя, че САЩ работят с Варшава за доставка руски изтребители на Украйна, съобщи Politico. „Работим с Полша, за да видим дали можем да запълним нещо, което те да предоставят на украинците“, каза Блинкен в интервю за CNN.


Полша ще дари на Украйна изтребители МиГ-29, които нейните пилоти са обучени да летят, а на свой ред Полша ще получи F-16, произведени в САЩ. Financial Times съобщи по-рано в неделя, че двете страни преговарят за доставка на самолетите.

 

"Полша няма да изпрати своите бойни самолети в Украйна, както и да позволи да се използват нейни  летища. Помагаме значително в много други области." Това пък написаха в Туитър от кабинета на полския министър-председател. 

 

Преди ден президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за предоставяне на руски самолети за украинската авиация от Полша и Румъния. България не спомена. Снощи военният министър Драговир Заков обясни, че вероятно, защото в България летят по малко от половината самолети, които имаме.


До момента на Украйна не са доставяни изтребители. България и Словакия, които разполагат с такива самолети, са изразили колебания по този въпрос, сочи агенция Франс прес. Българският премиер Кирил Петков преди дни беше категоричен, че няма да изпращаме самолети на Украйна.

България не само няма да дава от собствените си МиГ 29 на Украйна, но се чуди как ще ги поддържа и ремонтира. Това стана ясно от интервю в неделя на новия военен министър Драгомир Заков. На въпрос защо Украйна и САЩ вече не споменават България като страна, която може да даде самолети на Киев, той отговори: "Сигурно, защото знаят, че само половината от самолетите ни МиГ-29 летят и че с тях пазим не само българското, но и натовското въздушно пространство".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7477 |05.03.2022 Атанас Атанасов: Правителството на Борисов обслужи плана на Путин за войната в Украйна . 73| 11598 |24.02.2022 Путин обяви война на Украйна . 18| 9037 |21.02.2022 Славчо Велков: Путин дестабилизира Украйна, всява недоверие в НАТО! Керемедчиев: Украйна е зависима от Русия . 53| 12398 |25.01.2022 Конфликтът Русия-Украйна: „Ты меня уважаешь?!“ или адмиралско корабокрушение на сушата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads