Реклама / Ads
13| 5972 |08.04.2024 ПОЛИТИКА

Правиш "Турски поток" с Русия и ставаш енергиен министър. Как Владимир Малинов стигна до служебния кабинет?

.
Владимир Малинов Източник: БГНЕС
Теч на данни от руски имейли и публични факти показват, че държавно дружество и неговият началник участват в изготвянето на "изчезналата" Пътна карта на "Турски поток" и възлагането и контрола на строежа на газопровода в България. Данните говорят за нарушения. Но началникът е номиниран за министър.
 

Николай Лавчиев, "Свободна Европа". Заглавието е на ФрогНюз. 

 

Възможно ли е в разгара на скандал, който свързва строеж за милиарди с държавни средства, геополитика, война и прикриване на политическа отговорност, за министър да бъде избран човек, който има роля в тази игра?





Краткият отговор е „да“. В петък номинираният за служебен премиер Димитър Главчев посочи Владимир Малинов за министър на енергетиката.

 

Малинов е директор на държавната компания „Булгартрансгаз“. Това е дружеството, което възложи строежа, а сега се разпорежда с продължението на газопровода „Турски поток“ през България. Това е тръбата, която официално се казва „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”, а бившият премиер Бойко Борисов и партията му ГЕРБ наричат „Балкански поток“.

 

В петък, когато Главчев представи списъка с предложенията си за служебни министри, от „Продължаваме промяната – Демократична България“ реагираха остро срещу номинациите на Калин Стоянов за МВР, на Мария Павлова за правосъдието и на Георги Гвоздейков - за транспорта.

 

Защо обаче интерес буди и Владимир Малинов и кой е той?

 

Моментът на номинацията


Номинацията на Малинов за министър идва в момент, в който Народното събрание създаде комисия, която да провери обстоятелствата около изчезването на Пътната карта за продължението на газопровода „Турски поток“. Това е документ за развитие на газопреносната система на България, подписан през 2017 г. от Теменужка Петкова (ГЕРБ) като министър на енергетиката и президента на руската „Газпром" Алексей Милер в Санкт Петербург.

 

Няколко седмици по-рано картата беше публикувана от групата за борба с дезинформацията, която се нарича Bg Elves. Документът се появи от теч на данни от пощата на руски политици. Преди това в продължение на години редица институции твърдяха, че Пътната карта е изчезнала.

 

От тази карта става ясно как Русия е поръчала, проектирала и в крайна сметка изградила продължението на "Турски поток" в България за сметка на България и в своя полза.





В теча се съдържат данни, че ръководството на „Булгартрансгаз“ и самият Малинов са били добре запознати с множеството нарушения, свързани с възлагането и начина на строеж и управление на газопровода, както и че са участвали в изготвянето на Пътната карта, която предхожда строителството и която институциите казваха, че не могат да открият.

 

Малинов е начело на „Булгартрансгаз“ от февруари 2018 г. - годината, в която дружеството обявява обществената поръчка за изграждане на продължението на „Турски поток“ в България.

 

Минути след обявяването на номинацията от движение БОЕЦ реагираха:


„Назначението на Владимир Малинов за служебен министър на енергетиката цели прикриване на следите от престъпленията за „Турски поток“.

 

Движението беше едно от най-активните в разследването на нередности около строежа на газопровода.

 

Реакция имаше и от Антикорупционния фонд, друга организация, която има редица разследвания, свързани с „Турски поток“, както и от BG Elves.

 

Пътят до „Булгартрансгаз“ в сянката на Кумгейт


За работата и дейността на Малинов преди да застане начело на „Булгартрансгаз“ не се знае много. Преди да оглави държавната компания, той ръководи управление „Правно" в нея. Именно в тази си роля се включва в изготвянето на Пътната карта за „Турски поток", според изтеклите данни от кореспонденция на руски политически лица.

 

В началото на 2018 г. Малинов е избран за член на управителния съвет на компанията, когато тя временно е оглавена от Таня Захариева.

 

Захариева тогава е упълномощена да представлява дружеството до избор на ново ръководство. В същото време, докато е член на управителния съвет на „Булгартрансгаз“, тя е и председател на общинския съвет в Хасково.

 

Само няколко месеца по-рано, в края на 2017 г., името на Захариева попада в т.нар. афера Кумгейт. Тогава депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че приятели и роднини на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев са получавали назначения на общински и държавни постове.

 

В управата на „Булгатрансгаз“ преди, а и след това има и други хора, свързвани с ГЕРБ покрай „Кумгейт".





Тогава, както и към днешна дата, член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е Георгица Стоянова, която е съпруга на Малинов.


Заедно с Малинов в ръководството на „Булгартрансгаз“ влиза и съпругът на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова - Делян Димитров. През 2022 г. джипове на официалния строител на „Турски поток“ - саудитският "Консорциум Аркад“, се оказаха в двора на къщата на Арнаудова и Димитров.

 

В крайна сметка в началото на 2018 г. Малинов застава начело на „Булгатрансгаз“, а само година по-късно започват и видимите действия по строежа на „Турски поток“.


Ролята в изграждането на „Турски поток“ през България на ръководеното от Малинов „Булгартрансгаз“ е ключова. Компанията по документи е собственик на тръбата.

 

На 21 декември 2018 г. „Булгартрансгаз" обяви търг за проектиране, доставка на оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровод от турската до сръбската българска граница.

 

Резултатите от обществената поръчка бяха обявени през април 2019 г. На първо място се класира саудитският „Консорциум Аркад", а на второ - „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ). Последното се оказва пряко свързано с руската компания за производство на тръби ТМК през дружеството „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.П. - клон България“.

 

В края на май "Бултаргрансгаз" отказва да подпише договор с „Аркад” и иска да даде строежа на ГРРБ. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) блокира това намерение. Няколко месеца по-късно все пак е подписан договор с „Аркад“ - след съдебни дела и споразумение българският клон на ТМК да се включи - и строежът започва.

 

По-късно се разбира, че саудитската фирма е параван, а реално всички дейности се извършват от подизпълнители почти изцяло от Русия и Беларус.


Годината е 2019-та, но стъпките са заложени в неоткриваемата в България Пътната карта от 2017 г. Именно това стана ясно в изтеклите мейли на руския депутат Александър Бабаков и сътрудника му Евгений Зобин. От теча на данни през март 2024 г. се разбира че още през 2017 г. проектът и строежът са договорени с руската страна, тя участва и в процеса на избор на фирмите, които в края на 2019 г. официално стават известни като подизпълнители на „Аркад“, и в намирането на финансиране за иначе "българската" тръба.

 

Данните от кореспондецията на Бабаков и хора около него на практика уличават „Булгартрансгаз“ и държавата, в лицето на Министерство на енергетиката, в нарушения на Закона за обществените поръчки и други нередности.





Народното събрание създава комисия за проверка на всички данни и обстоятелства по темата.


Нещо повече.

 

От изтекли мейли през лятото на 2023 г. стана ясно, че между опита за дисквалифициране на „Аркад“ и обявяването на консорциума в крайна сметка за строител на „Турски поток“ в България, в Истанбул се провежда среща на „българската, руската и арабската страна“.

 

В нея се обсъжда споразумение между „Аркад“ и представители на дружествата от обединението ГРРБ. Дискутира се и потенциално финансиране на проекта от „Газпром“ и руски банки. От кореспонденцията се разбира, че в крайна сметка е „постигнато общо разбиране с Аркад“.

 

През септември 2023 г. Свободна Европа изпрати въпроси до „Булгатрансгаз“ дали техен представител е командирован в Истанбул по това време, но от държавното дружество отрекоха.


Данни с изтеклите имейли на Зобин свързват пряко Малинов с Пътната карта. От метаданните на файлове, открити в пощата, се вижда, че през 2017 г. Малинов е извършал поправки по част от документите, свързани с Пътната карта, когато тя е изпращана до „Булгартрансгаз“. Тогава той още е начело на правната дирекция на държавната компания.

 

През 2021 г. от дружеството пишат в отговор на въпроси по Закона до достъп на обществена информация от сдружение „БОЕЦ“, че не разполагат с „пътни карти, меморандуми и споразумения“.

 

След двата теча на мейли на високопоставени руски политически лица, свързани с „Турски поток“, Владимир Малинов нито веднъж не е коментирал темата.

"Булгаргрансгаз" не отговори на въпроси на "Свободна Европа", свързани с Пътната карта и автентичността ѝ, когато тя беше публикувана от Bg Elves.


Политически реакции


На фона на всичко това партията, която е най-пряко свързана със строежа на „Турски поток“ – ГЕРБ, отрича тръбата да е строена в нарушение на закони и я обявява за печеливш проект. Бойко Борисов каза, че се "гордее" с него.





До момента политическите сили в парламента не са коментирали в официални позиции избора на Владимир Малинов за служебен енергиен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3592 |07.04.2024 Николай Денков: Пращам сигнал до прокуратурата за оказания натиск над Живко Коцев . 22| 4278 |05.04.2024 Живко Коцев остава главен секретар на МВР, подал оставка под натиск от Калин Стоянов и прокуратурата /видео/ . 6| 3204 |04.04.2024 ПП-ДБ: Няма да участваме в съставянето на служебния кабинет . 7| 26411 |04.04.2024 Безлов за акцията в Агенция "Митници": Случилото се вчера е безпрецедентно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads