Реклама / Ads
66| 11846 |09.01.2021 ПОЛИТИКА

Проф. Йончев: Случилото се в САЩ не може да бъде заметено под килима, да излезем от митовете

.
Димитър Йончев Източник: БГНЕС
„Случилото се в САЩ не може да бъде заметено под килима. Това е уникално, но за да го разберем, трябва да излезем от митовете. В анализ във вестник „Монд“ от днес се казва, че събитията от 6-и януари сочат, че САЩ са заплашени от етнически и расов конфликт, който е в безизходица. Аз съм съгласен с това“. Това каза пред БНР проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност.
 

Според него новата администрация в Белия дом ще трябва да се съобразява с едно напрежение, което ще съпътства много от предстоящите решения.

 

Той смята, че на Балканите САЩ ще имат като проблем номер едно турският президент: „Колата скърца по отношение на Ердоган. Той помпа мускули, показва амбиции, работи с една много широкоспектърна политика и държи страната му да показва образ на суверенно поведение... Вторият проблем на САЩ ще бъде свързан с по-обща мобилизация на Източна Европа около границите с Русия, ние сме „за“ това. Ще се държим добре - нищо ново, въпрос на интензивност само“.

 

„Виждам перспектива на развитие по проекта „Три морета“, тъй като инициативата влиза в геополитическия план за изолирането на Русия от останалия свята, включително и с военно присъствие“.

 

По думите му в края на годината отново ще се възстанови динамиката в световните премествания на хора и капитали: „Това прави света друг и пандемията показва, че не можем да вземем общи решения и в собствените си либерални държави не можем да управляваме общността, защото хората станаха всеки сам за себе си и не слушат никого“.

 

Експертът коментира и Китай: „Китай е насочен към себе си и китайците са култура, която наблюдава какво правят другите, но не се интересува от експанзии извън своята зона на интерес. Китай превежда всичко на собствения си език и уважава онова, което притежава от хилядолетия насам. Обществото е управляемо, макар че говорим за гигантска общност“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9643 |26.11.2020 Проф. Димитър Луджев: Провалена управленска политика на ”бащицата” Борисов за коронакризата и С. Македония . 14| 8274 |17.11.2020 Проф. Цветозар Томов: Незабавна оставка! Властите проиграха шанса да се справят с пандемията . 48| 6437 |21.10.2020 Проф. Шаренкова: БСП е ярка опозиция от 4 години, докато други протестъри от т. нар. градска опозиция бяха министри на Борисов и негови клакьори . 12| 9303 |03.09.2020 Румен Гечев: Виновникът за случилото се вчера е чекмеджето на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads