Реклама / Ads
0| 5093 |07.03.2007 ПОЛИТИКА

Процесът в Либия и зловещата сянка на Ал-Каида

.
В процеса срещу българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия се намесва нова и твърде опасна сила. Става дума за Ал-Каида – материализираният призрак на световния ислямистки тероризъм. Лице, прикриващо се зад прякора Либиеца, се проявява по различни сайтове и изразява мнения и становища, които звучат твърде заплашително не само срещу режима в Либия и лично на неговия лидер Када
Киряк Цонев
В процеса срещу българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия се намесва нова и твърде опасна сила. Става дума за Ал-Каида – материализираният призрак на световния ислямистки тероризъм. Лице, прикриващо се зад прякора Либиеца, се проявява по различни сайтове и изразява мнения и становища, които звучат твърде заплашително не само срещу режима в Либия и лично на неговия лидер Кадафи, а и за съдбата на медиците. Че в редиците на Ал-Каида има и либийци не може да има съмнение. Либийската опозиция има различни крила. Част от тях се намират в дълбока нелегалност в самата Либия, друга част са избягали по един или друг начин зад граница. Общата цел е отстраняване на режима. Различията са за бъдещето „след Кадафи” – „светското” крило е за установяване на една умерена светска държава от типа на Тунис или Египет, а другата – за режим, в който върховенство ще има средновековния ислямски шариат, т.е. Либия ще се превърне в някакво подобие на талибанския Афганистан и предна база на войнстващия ислямизъм към най-близките подстъпи на Европа.
Основна вътрешна база на либийската опозиция си остава по традиция вечно противопоставящия се на столицата Бенгази – градът, където, избухна епидемията от СПИН, жертва на който станаха невинните чужди медици. Причините за този взрив са общопризнати от света, но не и от либийския режим, който носи основната вина за тази хуманитарна катастрофа. Обаче трагедията на 400-те деца, възприета естествено емоционално от пострадалите, които при това вярват безрезервно на своето правосъдие, се превръща в един от основните козове на опозицията в борбата й срещу режима, независимо от политическата насоченост на различните й крила.
Някои наши коментатори приеха първите съобщения за призива на Ал-Каида, че организацията едва ли не се обявява срещу Кадафи, което, тъй като е срещу режима, автоматически се възприе като подкрепа на осъдените. Но само след броени часове стана ясно, че заплахите на Ал-Каида са не в тяхна защита, а обратно – те са остра критика към Триполи под претекст, че той в случая подхождал прекалено меко и „предателски” по отношение на ислямската религия. Известно е, че убийството на мюсюлманин от немюсюлманин според шариата се наказва с пъти по-строго, отколкото убийство между единоверци. Присъдата срещу жени, посегнали на мъже /а половината от заразените са момчета/ е много по-жестока, отколкото срещу мъже, посегнали на жени! А тук става въпрос за заразяване с неизлечима болест на повече от 400 деца, вината за което е хвърлена от пряко заинтересувани от потулване на истината вътрешни сили върху християнки! И ислямският свят, за съжаление, вярва на либийското правосъдие, именно защото е ислямско, а не вярва на България, още повече, че тя, след влизането си в НАТО и ЕС се е превърнала в част от враждебния не само за исляма, но и за целия „трети свят” Запад. Въобще – благодатна почва за ислямския екстремизъм!
Очевидно Ал-Каида иска да експлоатира тази човешка трагедия за свои чисто прагматични цели. Хората на Бен Ладен използват факта, че Кадафи е притиснат между натиска от страна на Европа и САЩ и натиска на вътрешното обществено шумно и емоционално недоволство, съсредоточено по исторически и нововъзникнали поради конкретната трагедия причини предимно в Бенгази. Сега към този натиск се присъединяват и ислямистите, които виждат в лицето на Либия слабото звено, където те имат шанс да ударят и дори да спечелят.
Тук възниква въпросът – защо либийският лидер, смятан доста примитивно от някои западни, а и български критици, за фанатичен ислямист, изведнъж е обвинен от същите тези ислямисти в „предателство към исляма”, „вероотстъпник”, „неверник”? Малко се знае, че Кадафи е един от арабските лидери, който удари болезнено по привържениците на Ал-Каида в страната си. Той е един от основните осъвременители на исляма. Неговата „Зелена книга” потвърждава някои основни начала на тази религия, но в същото време тя е и опит за преразглеждане на някои нейни принципи в светлината на нашето съвремие, на необходимостта от промяна в съответствие с промените в световния светоглед. Именно тези идеи според крайните ислямисти противоречат и дори са враждебни на исляма, а техният носител е обявен за негов враг.
Възниква страшният въпрос… А какво би било, ако… Ако все пак тези сили успеят да осъществят целите си в Либия… Ако Кадафи бъде наистина свален от тях! Не искам, не мога дори да си го преставя!... Защото тогава не само пред България, но и пред света ще стои проблемът не само за шестимата, а въобще за съдбата на няколкото хиляди българи, на няколкото десетки хиляди чужденци в Либия - примерът с Афганистан и дори Ирак може да ни подскаже каква трагедия ни очаква… Защото ислямисткият фанатичен тероризъм е безпощаден! Именно ислямисткия, а не на исляма – религията, която в самото си название е включила думата „мир”! А тази безпощадност може да се прояви не само с преки удари срещу българска територия, а и по други начини… Не дай, боже!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3333 |06.12.2022 Статуя на Путин, яхнал газов кран, в Прага . 2| 2770 |06.12.2022 Изключиха от БСП кмета на столичния район ”Изгрев” Делян Георгиев . 14| 3862 |05.12.2022 Продължаваме промяната за изказването на президента: Радев върна мутрите в управлението . 2| 2800 |05.12.2022 Кандидатурата на проф. Николай Габровски е смокинов лист, зад който Борисов крие корупционния си модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads