Реклама / Ads
1| 6207 |17.10.2019 ПОЛИТИКА

Резултатите в политиката са апетитен пазар за залози

.
Избирателите все повече гледат изборите като възможност да спечелят
 

Толкова са кандидатите за местна власт на предстоящите в края на месеца избори. Някои с почти сигурни шансове за пост. Други пък с нулеви. Трети може да ни изненадат. А четвърти са на кантар.

 

Местните избори винаги предлагат на избирателя невероятна политическа шарения. Наред с утвърдените политически лица и тежки партийци, от предизборните плакати наднича невероятен колорит с народни носии, обици, татуировки, тикви, каляски...

 

За някои това е смешно. За други е тъжно. За трети обидно. А за четвърти е възможност. Да спечелят. Не само адекватно политическо представителство в местната власт чрез гласа си. А и някой лев. Но без да го продават. А като заложат съвсем законно и разумно на своя фаворит.

 

Вече стана традиция в навечерието на важни избори и референдуми букмейкърите по света да предлагат на избирателите политически залози. България не прави изключение в това отношение. Вероятно до броени дни ще се появи разнообразие от възможности за избирателите да опитат късмета си по този начин. Проучвания доказват, че мнозина не се интересуват от конкретно от спорт, но пък биха искали да опитат хазартната тръпка. В интернет вече има портали като www.silentbet.com/bg/, където са засегнати букмейкъри, които предлагат разнообразие от политически залози. Според информацията, доста български брандове като Winbet, Efbet, и Palmsbet обмислят да разширят своя спектър именно с такива.






Всъщност тръпката не е точно хазартна. Защото в залагането на политика участва и сериозна доза експертиза плюс още дози информация. И ако в тъмната стаичка би трябвало да изберем кандидата, който ни е най-симпатичен и надежден, то при букмейкъра нека заложим на този с най-големи шансове. За целта внимавайте в новините. Следете социологическите проучвания. Слушайте какво казват таксиметровият шофьор, продавачката в магазина и комшийката. Тяхното мнение може за вас да бъде важен барометър кой от претендентите може да ви донесе печалба. Разбира се, информирайте се и какви са коефициентите за отделните кандидати. Но не им вярвайте сляпо. Все пак нека си припомним, че букмейкърите отхвърлиха възможността за избори през 2014 година. А тогава наново си избрахме Бойко Борисов за премиер и наследник на Пламен Орешарски. За победата на ГЕРБ обаче прогнозата на букмейкърските къщи беше вярна.

Каквото и да се случи, забавлението ви е гарантирано. Ето, социолозите дават почти равни шансове на Мая Манолова и Йорданка Фандъкова в София. В Пловдив на кантар са основните претенденти в лицето на Здравко Димитров и Славчо Атанасов.

Битките по места със сигурност ще са епични, а това неминуемо ще се отрази и в ставките.

 

Всъщност доста често ситуацията със социолозите и залозите наподобява онази във вица с времето и индианците. Наредил шаманът на племето да събира много дърва за зимата. Но за всеки случай попитал белите метеоролози и ги попитал студена ли ще бъде тя. „Много ще е студена“, потвърдили белите. „А как познавате“, поинтересувал се шаманът. „Я гледай индианците колко дърва събират“, отговорили те.






Та и в политическите прогнози понякога социолозите преписват от тетрадките на букмейкърите. Не само у нас, но и по света. Един от най-крещящите случаи беше преди референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз, добил известност като Брекзит. До последния момент коефициентите даваха чувствителен превес на оставането в ЕС. Това се отразяваше и на социологическите сондажи. Но пък най-ревностният привърженик на Брекзит Найджъл Фараж заложи 1000 паунда за излизане. И спечели. Англичаните взеха, че наистина напуснаха...

 

Истински шок за букмейкърите пък предизвика избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ срещу Хилари Клинтън през 2016 г. Коефициентите даваха завидна преднина за кандидатката на демократите. Но избирателите решиха друго.

 

Залагане имаше дори за избора на нов папа през 2013 година!

 

Така че – ако решите да се забавлявате с политически залози – избирайте мъдро и без емоции. Вероятно букмейкърите ще предложат разнообразие от опции. Например кой кандидат за кмет ще победи, колко процента доверие ще спечели дадена политическа сила, колко общински съветници ще влязат от дадена партия.

 

Историята помни случаи, в които българите са печелели от познати изборни резултати десетки хиляди лева. Подобен беше случаят през 2013 година, когато победата на БСП им донесе общо 70 000. Можеше и да са повече, но наблюденията на експертите сочат, че българинът не обича да рискува и играе на сигурно.

 

Но пък предстоящият местен вот е толкова пълен с непредвидимости, че нищо чудно от всичкото това изборно надпреварване да спечелят избирателите. Разбира се, ако играят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10822 |02.06.2019 Илиян Василев: Чалга политиката не е от днес, от десет години е . 9| 13336 |09.05.2019 Доц. Петър Чолаков за Фрог: Слави е закъснял за политиката . 9| 7295 |20.09.2018 Акад. Георги Марков: Политиците трябва да живеят за политиката, а не от политиката . 3| 7730 |12.06.2018 Първан Симеонов пред Фрог: Политиката ни е като пломбата - отгоре гладка, но нервът отдолу работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads