Реклама / Ads
10| 13115 |27.07.2016 ПОЛИТИКА

Румен Овчаров: Смутен съм от изблика на русофилство в правителството

.
Румен Овчаров
Смутен съм от този изблик на русофилство в правителството. Изведнъж се заговори за възобновяване на АЕЦ ”Белене”, за Бургас-Александруполис, за Южен поток, за Черно море като зона да сигурност. Някой се опитва да играе предизборна игра съшита с бели конци. Така смята бившият енергиен министър Румен Овчаров.
 
Възможно е да се възобнови АЕЦ "Белене". Премиерът Борисов преди две седмици обяви, че като държавен чиновник нямам право да критикувам. И нито една от обществените правозащитни организации, които направиха луд Вежди Рашидов, не взе отношение. Очевидно се защитават правата не на всички хора или не всички хора могат да бъдат критикувани. Надявам се премиерът лично да ми се извини. Аз от 4 години за "Белене" повтарям едни и същи тези. Истината е една и не зависи от стола, на който седиш, обясни той.

Проектът в Иран не може да бъде продаден без решение на руската страна. Трябва да се освободим да разглеждаме Русия като добрия Чичко. Защо да разрешат, защо да го направят?  Не очаквам Русия да прояви добра воля към инициативите на българското правителство, прогнозира той.

Винаги съм бил привърженик на АЕЦ " Белене". Друг вариант освен да построим АЕЦ "Белене" няма, категоричен бе той.

Много по-разумен беше вариантът да играем както с производителите, така и с потребителите на електроенергия. Трябва да сме наясно какво искаме да направим. Тези въпроси са стратегически, те не се решават от днес за утре. Интерес към изграждането имат и Русия, и Турция. Българската държава трябва да си изясни дали има интерес, заяви Овчаров, като уточни, че самият той категорично подкрепя строителството на АЕЦ Белене. В противен случай ще имаме оборудване за АЕЦ, което е купено на 50% по-висока цена. Какво ще го правим? Абсурдно е, каза Румен Овчаров.

По думите на Румен Овчаров, най-добрият вариант е да се играе както с Москва, която иска изграждането на нова централа, така и с Турция, която би купувала ток от нея. При всяко положение, обаче, нашата страна трябва да запази дял в проекта. 

По думите му преговорите между БСП и АБВ за обща кандидатура за президент не са провалени. Широка кандидатура на левицата има шанс, подчерта социалистът.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 12950 |20.06.2016 Д-р Г. Касчиев: Овчаров и Борисов извършиха престъпление с АЕЦ ”Белене” . 9| 4335 |17.06.2016 Делян Добрев: Плащаме сметката на Овчаров за ”Белене” . 30| 8245 |17.06.2016 Овчаров нападна Борисов и Добрев за АЕЦ ”Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads