Реклама / Ads
12| 6028 |21.04.2010 ПОЛИТИКА

Руският натиск и българският избор

.
София и Вашингтон вече водят преговори за нова система за противоракетна отбрана, в която ще бъдат включени много европейски страни.
 

Русия, обаче, не е съгласна и оказва натиск на България да се изтегли от споразумението, пише изданието Eurasia Review.

Ракетният щит е изключително важен за баланса между двете най-големи световни сили, а именно САЩ и Русия. Русия е първият «защитник» на България, която търси силен партньор, за да й гарантира сигурността от 150 години насам. След падането на комунизма България се обръща на запад, като сега търси подкрепа от НАТО и ЕС, но ЕС не успя да създаде стабилна външна политика и силни институции, отговарящи за сигурността. Наскоро генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че ЕС трябва да направи по-големи инвестиции в отбраната, ако иска да стане световен играч, и европейците да не приемат безусловно партньорството със САЩ. Расмусен настоява Европа да сътрудничи с Русия, но европейските страни не кипят от ентусиазъм. «Опасявам се, че ракетният щит ще бъде за сметка на военния капацитет на европейците, което често се явява наш недостатък,» заяви френският министър на отбраната Херве Морин. Което означава, че България все още е зависима от Русия въпреки членството й в ЕС.

Русия се завърна на световната сцена с гръм и трясък. Военният конфликт в Грузия сложи край на монопола на САЩ върху световната политика. Русия показа, че също може да действа авторитарно и безнаказано. Спирането на доставките на газ за Европа миналата година също бе важна стъпка в тази посока. Ако Русия се беше аргументирала убедително против ракетния щит про-руски настроените политици в България биха подкрепили инициативата. Обаче Русия не прави нищо, освен да се налага и да се намесва неправомерно във външната политика на балканската страна без да предлага взаимно изгодна алтернатива. При това положение българското правителство не бива да «кляка» пред Русия.

Но това не е всичко. България е в центъра на няколко взаимно изключващи се каузи. САЩ и НАТО подкрепят противоракетната отбрана, която всъщност е форма на ракетна пролиферация, като отговор на ядрената заплаха от Иран. Русия се опасява, че ракетният щит ще подкопае ядрената й мощ и разчита на заплахи, както обикновено. НАТО иска Европа да подкрепи американската инициатива като настоява, че Европа никога няма да стане глобална сила по отношение на отбраната, а Франция не иска да дава пари за подобни проекти. България не е достатъчно силна, за да се опъне на САЩ, НАТО и Русия вкупом.

https://www.eurasiareview.com/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5536 |17.04.2010 Станишев: ГЕРБ репетира за местните избори . 3| 6815 |18.12.2009 Вестникарски хамелеони се обърнали на 180 градуса след изборите . 4| 6479 |18.12.2009 НДСВ си пази билбордовете, готви се за кметски избори . 64| 9449 |16.11.2009 Няколко думи за изборите,или защо Дянков ще получи еднопосочен билет за чужбина?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads