Реклама / Ads
23| 6789 |11.12.2013 ПОЛИТИКА

Съюз „Чисти ръце“ връща доверието в държавата

.
Съюз „Чисти ръце“ ще върне доверието в държавата и институциите. Голямата промяна обаче е възможна само през Велико народно събрание. Около тази теза се обединиха участниците в кръглата маса „Правосъдие, държавност и правов ред“, организирана от Гражданско движение „България без цензура“.
 

Сред участниците бяха зам. шефката на БОРКОР Елеонора Николова, бившият МВР-шеф Емануил Йорданов и заместникът му Явор Хайтов, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, на Земеделски народен съюз Румен Йончев, Емил Георгиев от Екогласност, Димитър Абаджиев, Борислав Цеков.

 

За да възстановим държавността трябва да започнем от реконструкцията на политическата система. Така трябва да гледаме на Съюз „Чисти ръце“. Идеята не е нова, но дойде време чистите в политиката да поискат тази операция, обясни Бареков. Ние сме антивирусното лекарство, инжектирано в парламента. Непреодолим фактор сме и няма как без нас да се правят каквито и да е политики в следващия парламент. Имаме само едно условие – да си проведем операцията „Чисти ръце“, каза Бареков. Той обяви, че меморандумът на движението му се пише съвместно със Земеделския народен съюз и ВМРО. Не сме формация за един ден, затова сме заобиколени от партии с дългогодишна история, за да не правим грешки, допълни новият политик. Зад тях застават гражданските движения СИЛА и Граждански контрол, както и Единната народна партия.

 

Бареков отново обяви десетте опорни точки за  членство в Съюза:

1.      Политическа лустрация за създателите и членовете на криминални групировки.

2.      . Без членове на ДС, доказани като кредитни милионери от преди банковата криза 1996-1997г.

3.      Без партии, които са били в управлението на държавата, освен ако не са освободили от своите ръководни постове бивши премиери, министри и зам.-министри

4.      Подкрепа чрез бюджета и специални законодателни разпоредби за МВР, Българската армия и ДАНС. Увеличаване на личния състав, режийните и социалните придобивки, както и даване на статут на неприкосновеност. Пряк избор на полицейски шефове и началници на РПУ-та.

5.      Деполитизация в НАП, ръководствата на болници, училища и други висши административни органи и длъжности, както и Областни управи и Общини.

6.      Пряк избор на районни и градски съдии и прокурори. Даване на подкрепа на Главния прокурор, при ясно зададени параметри и поети от негова страна ангажименти, за бързо стартиране и приключване на проверките по сигнали срещу висши политици от Прехода. Без политизация във Висшата съдебна власт.

7.      Отпадане на банковата тайна за политиците. При влизане във властта всеки политик е длъжен да даде своето съгласие за специализирани проверки от ДАНС и НАП на неговите доходи, начина му на живот, роднини по права линия и съребрена до четвърта степен. Както и проверка на всички възможни имотни и приятелски свързаности. Отпадане на банковата тайна за действащите в момента политици във властта.

8.      Отказ от партийни субсидии.

9.      Политиците да се откажат доброволно от участие в офшорни дружества и да ги осветят преди това пред обществото, ако са регистрирали такива.

10.   Лустрация за политици с две или повече прокурорски обвинения до тяхното отпадане.

 

Идеята за операция „Чисти ръце“ е чудесна, но трябва да стане гражданска, сегашната политическа класа няма да я приеме, защото ще засегне интересите й, коментира председателят на ЗНС Румен Йончев, който бе  модератор на дискусията.

 

Операцията да започне от най-високото ниво – президента Росен Плевнелиев заради демонстрираното от него на няколко пъти корпоративно мислене, предложи лидерът на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев. Според него корупцията е оказала негативно влияние върху институциите и затова и гражданите вече не им вярват.

Нивото на недоверие към държавата и институциите е най-ниското от 100 години насам, коментира Любен Дилов-син.  Очевидно без Велико народно събрание никакъв ход напред не е възможен. Нужно е пренареждане на приоритетите, така че следващото Народно събрание да е Велико, категоричен е той. Заради заложения преди години бушон, който прави изключително трудна процедурата, е нужно да се натиска политическия елит и все повече организации да искат и настояват свикване на ВНС.

 

Икономическият експерт от „България без цензура“ Рада Коджабашева предложи смяна на  законодателния процес. Трябва на областно ниво да се изградят съвети със законодателна инициатива и първа стъпка за правене на закони, след което да отиват на обсъждане в парламента, което е вид двукамерна парламентарна система.

За премахване на политическата квота от ВСС настоя бившият конституционен съдия Димитър Гочев. Димитър Абаджиев пък предложи прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6987 |29.09.2013 Местан: ГЕРБ превръща Пеевски в параван . 57| 20158 |27.04.2012 Троянски коне връщат Първанов във властта . 66| 12528 |05.04.2012 Жорж Ганчев обяви война на майкопродавците, връща се в политика . 32| 9333 |24.01.2012 Любка връща Първанов в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads