Реклама / Ads
33| 7959 |08.11.2010 ПОЛИТИКА

Станишев гони журналисти от тайна завера с бизнеса

.
Станишев изгони скандално журналисти, които бе поканил предварително на среща за икономическата обстановка в страната във Варна.
 

Бившият премиер така и не обясни защо тръшна вратата пред медии и не даде гласност на разговора си с браншовите организации и големите варненски предприятия. За съжалелние на Станишев залата в хотела, в който бе чукната срещата остана празна. В нея влязоха само 2-3 браншови организации, бивши директори на бивши големи варненски заводи, среден клас мениджъри бяха уважили поканата.

Преди да бъдат изгонени, журналистите бяха достатъчно търпеливи отново да изслушат цифрите за тежката обстановка в странта, които бившият икономически министър Петър Димитров представи и вчера след заседанието на Областния съвет на БСП в Девня. "След 15 месеца спад едва през третото тримесечие на тази година България отбелязва икономически ръст от около 1%. Това най-вероятно ще закове икономическия ръст за цялата 2010-та на десети над нулата - около 0.2-0.3%, което е доста по-малко от заложеното - 0.7%, в актуализирания бюджет на страната. Цифрите за България са още по-разочароващи на фона на резултатите за ЕС и световната икономика, които са доста над прогнозите", оповести бивщият енергиен министър.

2.3% е растежът в промишлеността, въпреки отрицателните (-1.6%) цифри за строителството. Със знак минус е и развитието на услугите във финансовия сектор. Добрата реколта ще закове над 4% ръстът за аграрния сектор.
През 2010-та България ще достигне нивата за износ от предкризисната 2008-а - близо 30 млрд. лева. Това обаче е далеч под нужните 45 млрд., които биха осигурили заложения в бюджета икономически растеж, единодушни били анализаторите, с които Димитров обсъдил цифрите.
Със 7.6% се е увеличил вносът на стоки, което, според Петър Димитров, прави несъстоятелна тезата на правителството, че ниският внос е причина за слабите показатели от събрано ДДС.

Всичко в държавата е смачкано, беше изводът, който бившият икономически министър направи от цифрите за потреблението в страната: то се е свило с 5.7% през второто тримесечие.
Петър Димитров повтори цифрите за намалелите 3 пъти преки чужди инвестиции, но добави и един много тъжен детайл - с 13% по-малко са били внесените инвестиционни стоки (машини, оборудване)

Като безусловна добра очерта той тендецията за намаляване на дефицита по текущата сметка. Сега той е 0.9% от БВП при 7.1% от БВП на 1.08.2009 г.
През 3-то тримесечие на 2010 година правителството успяло да овладее спада на валутния резерв и след 5% ръст той вече е 1.2 млрд. лева. Това означава, че няма опасност за валутния борд и спестяванията на хората, обясни ексминистърът.

Дефицитът в бюджет 2010 е 1.530 млрд. лева, 9% по-малко е събраното ДДС, 13.1% - акцизите. Според Димитров през 2009-та година ДДС-то е било 1/3 от приходите в хазната. Сега то е 50%, което означавало, че не намалелият внос, а "смачканото потребление" е причина за дефицита.

След като обобщи и данните за просрочениете плащания на правителството (166 млн. лева през юни 2009-та и 796 млн. лева сега), той завърши с: Тези момчета загубиха мача, те не са само развей прах, те са направо развей ГЕРБ. Досега правителството харчеше резерва, натрупан от нас, а догодина смята да живеем на кредити, отсече Димитров и обяви, че бюджет'2011, който най-вероятно ще бъде приет на първо четене в сряда или четвъртък, е "еманация на ГЕРБ", защото за първи път не е наложен от МВФ, ниуто пък е наследен от тройната коалиция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6500 |02.10.2010 Станишев и Първанов в другарска прегръдка за изборите догодина . 9| 5961 |24.09.2010 Първанов и Бъсеску в ромска завера срещу Борисов . 45| 7541 |22.08.2010 Социалната държава на Сергей Станишев . 22| 5886 |15.06.2010 Станишев: В главите на ГЕРБ цари хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads