Реклама / Ads
2| 7605 |10.10.2016 ПОЛИТИКА

В търсене на българския Айзенхауер-напливът от генерали в политиката

.
Тази година изборите за президент се определят като екзотика заради наплива на бивши генарали към властта. Но кратък поглед назад показва, че на всички избори в най-новата ни история, най-вече президентските, генералите са били изкушени от политиката и са участвали активно в изборите.
 
Да припомним, че първият демократично избран от Народното събрание вицепрезидент е ген. Атанас Семерджиев, началник на Генералния щаб на Българската народна армия по времето на Тодор Живков, а след 10 ноември 1989 г министър на вътрешните работи.
Първите президентски избори през 1992 г.  са и единствените, в които няма бивши генерали като кандидати. Прощопулникът прави генералът от МВР Людмил Маринчевски, който през 1996 г. на изборите за президент е кандидат за вице на бившия служебен премиер Ренета Инджова. Един от опонентите му е о.з. полковникът от МВР Арлин Антонов, кандидатирал се като подгласник на Жорж Ганчев.

На следващите избори за държавен глава през 2001 г. сред кандидатите има трима, носили преди това пагони. Това са о.з. генералът от МВР и бивш министър на вътрешните работи Богомил Бонев, бившият генерал от армията Стоян Андреев, кандидат за вицепрезидент на Петър Берон и екскомандирът на Ракетни войски ген. Ангел Марин, напуснал армията заради „командата бегом към НАТО”.
Марин и Георги Първанов печелят, после дублират мандата и през 2006 г.

На изборите преди 10 г. участват и последните двама българи-армейски генерали Йордан Мутафчиев и Любен Петров. Мутафчиев е кандидат за вицепрезидент на партия Целокупна България, а Петров на инициативен комитет.
На президентските избори преди пет години нямаше нито един генерал за кандидат, но сега за сметка на това са двама, плюс един контраадмирал. Това са Румен Радев, Съби Събев и Пламен Манушев.

Може самолети и флот да нямаме, но кандидати за българския Айзенхауер или поне Дьо Гол, имаме достатъчно. Все пак успехът на Бойко Борисов от генерал в МВР до кмет на София и премиер два пъти, блазни мнозина.
Да припомним, че ген. Кольо Милев бе кмет на Сливен четири години, а на последните местни избори ген. Димитър Шивиков бе кандидат за кмет на Карлово. Така, че търсенето на българския Айзенхауер продължава.

Дуайт Дейвид „Айк“ Айзенхауер (на английски: Dwight David "Ike" Eisenhower) е американски политик и военнослужещ, 34-ти президент на САЩ (1953 – 61) и главнокомандващ съюзническите войски по време на Втората световна война с ранг на армейски генерал.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9009 |28.07.2016 Сценаристите на Слави: КС обяви война на българския народ! . 2| 7044 |18.07.2015 Плевнелиев: Българският народ е обединен като един . 129| 12461 |13.10.2014 Д-р Михайлов: Борисов е шамандура в българския политически океан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads