Реклама / Ads

0| 3808 |29.01.2018

Тръгва информационна кампания за втория пенсионен стълб

.
Това обяви в ефира на националното радио бившият социален министър, сега председател на социалната комисия в НС Хасан Адемов. Той подчерта, че през 2021 година започва изплащането на така наречената допълнителна пожизнена пенсия за възраст.
Става въпрос да обърнем внимание на всички – на медии, на частни пенсионни дружества, на Министерството на труда и социалната политика, да има повече информация за това какви права имат във фазата на изплащане в рамките на втория пенсионен стълб, защото през 2021 година започва изплащането на т.нар. допълнителна пожизнена пенсия за старост.

Не съм убеден, че българските граждани, които имат права по този закон, имат достатъчно ясна и точна информация какви права имат, имат ли право на избор. От тази гледна точка е важно да има публична дискусия – не толкова кръгли маси, а по-скоро информационна кампания, за да може тази информация да достигне до всеки, който проявява интерес към тази материя.

Става въпрос за един много ранен етап от дейността на междуведомствената работна група към министъра на труда и социалната политика. В тази работна група влизат експерти на НОИ, социалните партньори, Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, КФН, т.е. всички, които по един или друг начина имат компетенции в уреждането на т.нар. фаза на изплащане, защото тази фаза не е ясно уточнена в действащото законодателство, има спорни текстове и затова тази материя трябва да бъде допълнително прецизирана.

Работната група е приключила с една концепция, която е представена на заинтересованите страни и социалните партньори и ще се върви към конкретните текстове, които ще влязат в НС. До края на тази парламентарна сесия се очаква в НС да влязат окончателните текстове за дискусии и допълнителни предложения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Макрон тръгва да очарова Източна Европа, не пропуска и България 3| 5276 |12.08.2017 . Пламен ”Хайл Хитлер” Узунов да си тръгва от „Дондуков” 2 1| 8260 |09.06.2017 . Кънев тръгва с нов проект към предсрочни избори 5| 4381 |09.11.2016 . Ген. Румен Радев започна кампанията си от Сопот 12| 5471 |05.09.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ